Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ για τα λύματα στην Αν. Αττική

Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ για τα λύματα στην Αν. Αττική

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται κατά 3,64 εκατ. ευρώ στο τέλος κάθε εξαμήνου επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα για την απουσία αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών. Η απόφαση δεν αφορά μόνο την περιοχή Ραφήνας – Αρτέμιδας, στην οποία κυρίως εντοπίζεται το πρόβλημα, αλλά και στους οικισμούς Νέας Μάκρης, Κορωπίου, Μαρκόπουλου στην Αττική και Λευκίμμης Κέρκυρας. Το πρόστιμο θα μειώνεται σταδιακά, όσο δίνεται λύση.

Οπως αναμενόταν λοιπόν, η Ελλάδα άνοιξε και δεύτερο «μέτωπο» προστίμων, μετά την επιβολή (τον περασμένο Δεκέμβριο) προστίμου για τις χωματερές. Η Ελλάδα καταδικάστηκε για πρώτη φορά το 2007 για την απουσία αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού σε 23 οικισμούς άνω των 15.000 κατοίκων (σύμφωνα με την Οδηγία, οι υποδομές αυτές έπρεπε να είναι σε λειτουργία… από το 1998). Και χθες καταδικάστηκε για δεύτερη φορά, καθώς έξι από τους οικισμούς της πρώτης καταδίκης εξακολουθούν να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Με δεδομένο ότι ως «ημερομηνία αναφοράς» για την πρόοδο της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα το δικαστήριο έλαβε υπόψη την 25η Απριλίου 2011, οι Αρχές θα «ξεμπερδέψουν» άμεσα με έναν από τους έξι οικισμούς, απομειώνοντας ελαφρά το πρόστιμο: αυτόν της Λευκίμμης, που καλύπτεται από δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό από τον Νοέμβριο του 2013. Ακολούθως, η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τις κοινοτικές αρχές ότι έχει λυθεί το ζήτημα και για το Μαρκόπουλο (η πρώτη φάση του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων λειτούργησε τον Δεκέμβριο του 2013 και η δεύτερη τον Απρίλιο του 2015).

Από εκεί και έπειτα, τα πράγματα δυσκολεύουν. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε η ελληνική πλευρά ενώπιον του Ευρωδικαστηρίου, στο Κορωπί οι εργασίες κατασκευής δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού συνεχίζονται. Στη Νέα Μάκρη έχει εγκριθεί η μελέτη για το έργο (που δεν έχει ξεκινήσει). Αλλά «αντιθέτως, για τους οικισμούς της Ραφήνας και της Αρτέμιδας δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές ως προς την τοποθεσία κατασκευής κοινού σταθμού επεξεργασίας των αστικών λυμάτων».

Οπως αποδεικνύεται, η δρομολόγηση λύσης για τους δήμους Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου είναι πλέον απόλυτα επιτακτική: ακόμη κι αν η απόφαση λαμβανόταν αύριο, θα χρειαστεί να περάσει τουλάχιστον ένα έτος για την ωρίμανση των μελετών, ακόμα ένα έτος για τη διαδικασία αδειοδότησης και διαβούλευσης συν 2-3 χρόνια για να κατασκευαστεί το έργο (ας μην ξεχνάμε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως στο Θριάσιο, ο «ακριβός» βιολογικός ολοκληρώθηκε γρήγορα, αλλά η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αρκετά χρόνια αργότερα). Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, πάντως, με την υποστήριξη της ΕΥΔΑΠ έχουν το τελευταίο διάστημα ξεκινήσει και πάλι επαφές με τους δύο δήμους και την Περιφέρεια. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το ΥΠΕΚΑ θα μεταβιβάσει το πρόστιμο στους υπαίτιους δήμους, προκειμένου να πειστούν άμεσα να συναινέσουν σε μια λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή