«Τους αξίζει μια ωραία ζωή»!

«Τους αξίζει μια ωραία ζωή»!

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων αποφάσισα να γράψω τις σκέψεις μου σχετικά με τα ζώα. Αυτήν τη μέρα συνήθως μιλάμε μόνο για τα άγρια ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση. Μην ξεχνάμε, όμως, και τα ζώα που έχουμε κοντά μας. Που και αυτά, εκτός από τους ανθρώπους, επηρεάζονται έμμεσα από την οικονομική κρίση! 

Τώρα πια, πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να ξοδεύουμε χρήματα για τις τροφές του κατοικιδίου μας. Γι’ αυτό και αρκετοί, επειδή δε βρίσκουν άλλη λύση, τα εγκαταλείπουν στο δρόμο, τα βάζουν σε σακούλες και τα πετάνε, αν είναι νεογέννητα, ή απλώς τα παραμελούν. Άλλοι, πάλι, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα για την επίσκεψη στον κτηνίατρο, για εμβόλια, φάρμακα και στειρώσεις. Σύμφωνα με έρευνες, κάθε χρόνο εγκαταλείπονται περίπου 3 εκατομμύρια ζώα. 

Θεωρώ πως αυτό που συμβαίνει είναι τεράστιο λάθος. Ο λόγος; Τα ζώα είναι και εκείνα ψυχές. Τους αξίζει μια ωραία ζωή. Είναι εξαιρετική συντροφιά, η παρουσία τους παρηγορεί τον άνθρωπο σε κρίσιμες στιγμές και του προσφέρουν ευχάριστες αναμνήσεις από την κοινή τους ζωή.

Εκτός από αγάπη, ο ιδιοκτήτης που έχει την ευθύνη του ζώου είναι σημαντικό να αναζητήσει λύσεις για τη φροντίδα του. Με δική μου έρευνα ανακάλυψα ότι στην Αμερική υπάρχει το Pongo Fund, που συγκεντρώνει σακούλες με τροφές για κατοικίδια ζώα και στη συνέχεια τις προσφέρει στους ανθρώπους που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να ταΐσουν τους τετράποδους φίλους τους.

Μην ξεχνάμε ακόμη πως υπάρχουν και σοβαρότερα προβλήματα από την οικονομική κρίση, όπως είναι ο πόλεμος. Αρκετοί πρόσφυγες που έφυγαν από την πατρίδα τους για να σωθούν, εκτός από την οικογένειά τους, πήραν μαζί και τα κατοικίδιά τους και περπάτησαν χιλιάδες χιλιόμετρα, ενώ συχνά χρειάστηκε να τα κουβαλήσουν, επειδή είχαν κουραστεί.

Επίσης, υπάρχουν και οι περιπτώσεις των ανθρώπων που, αν και έχουν χάσει το σπίτι τους, δε συμφωνούν με την εγκατάλειψη του ζώου τους και προτιμούν να το κρατήσουν κοντά τους και να μοιράζονται με αυτό το ψωμί τους.

Θα ήταν, λοιπόν, καλό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε το δικό μας «pongo fund», δηλαδή συσσίτια για κατοικίδια. Πολλοί δήμοι αναλαμβάνουν δωρεάν στειρώσεις και ιατρικούς ελέγχους, γι’ αυτό δεν έχουμε παρά να το ψάξουμε. Μπορούμε ακόμη να ζητήσουμε μια καλύτερη τιμή από τον κτηνίατρο. Αν πάλι η τροφή που αγοράζαμε έως τώρα ήταν πολύ ακριβή, σίγουρα υπάρχει και κάποια πιο φθηνή – προσοχή όμως, μην είναι και κακής ποιότητας. Δε θα ήταν κακή ιδέα η διοργάνωση ενός μπαζάρ με αντικείμενα που δε χρησιμοποιούμε πια ή με κατασκευές και τα έσοδα να διατεθούν σε φιλοζωικές ή στον δήμο για αγορά ζωοτροφών και φαρμάκων.

Δε φταίνε τα ζώα για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Πρέπει να τα βοηθήσουμε, γιατί ό,τι γίνεται είναι δικό μας σφάλμα και όχι δικό τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή