Γ. Σταθάκης: Εγώ δεν δήλωσα το 1 εκατ. ευρώ

Γ. Σταθάκης: Εγώ δεν δήλωσα το 1 εκατ. ευρώ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δημόσια δήλωση σχετικά με την υπόθεση της συμπληρωματικής δήλωσης «πόθεν έσχες» υποχρεώθηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, παραδεχόμενος ότι το ζήτημα αφορά αυτόν. Η δήλωση του κ. Σταθάκη ήρθε ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης πίεσης προς την κυβέρνηση, που έφθασε να αγγίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προς τον οποίο κατατέθηκαν χθες δύο ερωτήσεις στη Βουλή με αίτημα την αποκάλυψη της ταυτότητας των εμπλεκομένων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, ενώ καλλιεργεί το δόγμα απηνούς δίωξης της διαφθοράς και διαπλοκής, κινδύνευε να βρεθεί σε ρόλο απολογουμένου για συγκάλυψη.

Ετσι, η τακτική που είχε ακολουθηθεί τις προηγούμενες ημέρες και συνοψιζόταν στη φράση «οι αρμόδιοι θεσμοί θα κάνουν τη δουλειά τους και τότε θα δοθούν απαντήσεις» εγκαταλείφθηκε και ο κ. Σταθάκης προχώρησε σε παροχή διευκρινίσεων. Στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας αναφέρει ότι η συμπληρωματική δήλωση που κατέθεσε τον περασμένο Μάρτιο αφορά τη δήλωση «πόθεν έσχες» του 2012, την οποία κατέθεσε μετά την εκλογή του ως βουλευτής και «ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής». Συμπληρώνει ότι οι δηλώσεις του 2013 και του 2014 ήταν πλήρεις και συμπεριλαμβάνουν «το επίμαχο ποσό». «Αν και το θέμα είχε λυθεί με τις δύο δηλώσεις, με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο, και κατά πλεονασμό, να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015, που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω ήδη καταθέσει από το 2013». Προσθέτει, τέλος, πως δεν απέκρυψε κανένα στοιχείο και ότι και οι τρεις δηλώσεις του είναι απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της Επιτροπής.

Είχε προηγηθεί σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Αλέξη Τσίπρα από την αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια, διερωτήθηκε τι γίνεται με το θέμα αυτό. «Θα αφήσετε να σέρνεται μια σκιά σε όλους τους υπουργούς;», ρώτησε απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα. «Οποιος είναι, να βγει να μας το πει, να τελειώνουμε. Δεν είναι κουίζ», πρόσθεσε. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ν.Δ., με την επισήμανση ότι «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να σιωπά άλλο» και ότι «το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε». Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη θέλησε να διατηρήσει τη γραμμή αποστασιοποίησης του Μεγάρου Μαξίμου, κάνοντας λόγο για επίθεση της Ν.Δ. «στο αρμόδιο θεσμικό όργανο της Βουλής», με τη Συγγρού να απαντά ότι «η διαφάνεια απαιτεί ονόματα και αποφάσεις του πρωθυπουργού». Από βουλευτές της Ν.Δ. κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση προς τον πρωθυπουργό αναφορικά με την ταυτότητα του εμπλεκόμενου υπουργού.

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος, σε ακόμη μία κίνηση αυτόνομης πορείας, ουσιαστικά ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να αποπέμψει από την κυβέρνηση τους εμπλεκόμενους υπουργούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή