«Η Τουρκία, βασικός παίκτης στην Ευρώπη»

«Η Τουρκία, βασικός παίκτης στην Ευρώπη»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε αρχική συμφωνία με την Τουρκία έφθασαν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, έπειτα από παζάρι ανταλλαγμάτων στη Σύνοδο Κορυφής με σκοπό να μειωθεί η ροή των μεταναστών στην Ευρώπη. Η σύνοδος ήταν η δεύτερη για το προσφυγικό σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, καθώς το θέμα έχει μετατραπεί στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η Τουρκία είναι πλέον βασικός παίκτης στα ευρωπαϊκά θέματα», λέει διπλωματική πηγή στην «Κ» θέλοντας να τονίσει ότι πλέον τα αιτήματα της Αγκυρας θα ακούγονται πολύ δυνατότερα στις Βρυξέλλες. Και η απόδειξη είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ικανοποίησαν ώς ένα βαθμό, τα ξημερώματα της Παρασκευής, τα τρία βασικά αιτήματα της Αγκυρας, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι αύριο η Γερμανίδα καγκελάριος θα βρίσκεται στην τουρκική πρωτεύουσα, λίγες ημέρες πριν από τις τουρκικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία ζητούσε, πρώτον, την απελευθέρωση της διαδικασίας για βίζα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο πρόσβαση σε 75 εκατ. Τούρκους να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να επιταχύνουν τη διαδικασία για το 2016 υπό όρους που αφορούν κυρίως το να αρχίσει η Τουρκία να δέχεται πίσω μετανάστες που έφυγαν από το έδαφός της και δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη.

Δεύτερον, περισσότερη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των περίπου 2,2 εκατ. προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία. Η Αγκυρα ζητεί περίπου 3 δισ., ποσό που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (παρά μόνο 500 εκατομμύρια) και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαθέσουν από τα ταμεία τους τα υπόλοιπα 2,5 δισ. Η κ. Μέρκελ, μετά το τέλος της συνόδου, τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί προς τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, καθώς η Αγκυρα έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια περίπου 7 δισ. για τις ανάγκες των προσφύγων. «Στο μέλλον πρέπει να μοιραστούμε περισσότερο τα βάρη, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι η Τουρκία είχε μείνει στο παρελθόν μόνη της», είπε.

Τρίτον, την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Οι «28» αποφάσισαν ότι η διαδικασία πρέπει να «επανενεργοποιηθεί» (re-energize) με σκοπό να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Ενώ αναμενόταν να συζητηθεί το άνοιγμα των παγωμένων διαπραγματευτικών κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, αυτό δεν έγινε, ενώ η επιλογή των λέξεων ήταν πολύ προσεκτική, όπως λέει διπλωμάτης στην «Κ», και στην πραγματικότητα δεν αλλάζει κάτι. Ο βασικός φόβος κυρίως των Κυπρίων ήταν ότι τα ανταλλάγματα προς την Τουρκία, ως μέσον εξευμενισμού της για τη συνεργασία της στο μεταναστευτικό, μπορεί να έθιγαν χρόνια διαπραγματεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή