Υγεία: μήνες αναμονής λόγω ελλείψεων γιατρών στο ΠΕΔΥ

Υγεία: μήνες αναμονής λόγω ελλείψεων γιατρών στο ΠΕΔΥ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια κατάρρευσης δείχνει, ενάμιση χρόνο μετά την ίδρυσή του, το ΠΕΔΥ-Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας που φαίνεται σαν να έχει αφεθεί στην τύχη του. Από τους 5.100 γιατρούς που εργάζονταν όταν οι μονάδες του ΠΕΔΥ ήταν ΕΟΠΥΥ, σήμερα έχουν παραμείνει 2.200. Από αυτούς οι μισοί παραμένουν με δικαστικές αποφάσεις και είναι αμφίβολο εάν θα συνεχίσουν επί μακρόν να στελεχώνουν τις μονάδες ΠΕΔΥ.

Παθολόγοι, γενικοί γιατροί, καρδιολόγοι δεν είναι αρκετοί. Η αναμονή για καρδιολόγο στη Μονάδα ΠΕΔΥ Νέας Ιωνίας ξεπερνά τους δύο μήνες. Από τους πέντε έμεινε μόνο ένας. Αλλωστε στις μονάδες ΠΕΔΥ της Αττικής, η πολυπληθέστερη ειδικότητα είναι οι… οδοντίατροι-ορθοδοντικοί. Η λύση των επικουρικών γιατρών στο ΠΕΔΥ δεν καρποφόρησε. Για τις 900 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί έδειξαν ενδιαφέρον μόλις 160.

Και από αυτούς ήδη πολλοί παραιτήθηκαν.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία γιατρών ΕΟΠΥΥ το 40% των μονάδων Υγείας που εντάχθηκαν αρχικά στο ΠΕΔΥ (συνολικά ήταν 380) έχουν κλείσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μονάδα Νέας Ελβετίας-Βύρωνα, στην οποία υπηρετούσαν 20 γιατροί. Μετά την ένταξη της μονάδας στο ΠΕΔΥ έμειναν έξι γιατροί. Αυτοί μετακινήθηκαν στο Κέντρο Υγείας και η μονάδα έκλεισε. Ελλείψεις υλικών είναι η καθημερινότητα στην πλειονότητα των μονάδων, ενώ η συντήρηση του εξοπλισμού είτε δεν γίνεται είτε καθυστερεί. Πολλά εργαστήρια έχουν κλείσει και τα περισσότερα υπολειτουργούν λόγω έλλειψης γιατρών και αντιδραστηρίων. Το 95% των παραπεμπτικών εκτελείται σε ιδιωτικά διαγνωστικά.

Την εικόνα κατάρρευσης περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των γιατρών του ΠΕΔΥ σε πρόσφατες συναντήσεις τους με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπλ. υπουργό Παύλο Πολάκη, ζητώντας να ληφθούν άμεσα δράσεις για την αναστήλωση των δομών. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συσταθεί ομάδα εργασίας από το υπουργείο και την ομοσπονδία των γιατρών (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) που θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις. Υπενθυμίζεται ότι στις προγραμματικές του δηλώσεις ο υπουργός κ. Ξανθός προανήγγειλε την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τον «μετασχηματισμό» των σημερινών δομών ΠΕΔΥ σε Αστικά Κέντρα Υγείας.

Εν τω μεταξύ, προβληματισμό για το αν θα μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων τα επόμενα τρία χρόνια λόγω των πολύ χαμηλών «κλειστών» προϋπολογισμών που έχουν προβλεφθεί, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, μιλώντας στο 6ο συνέδριο Pharma and Health. Ο κ. Κοντός τόνισε ότι οι μειώσεις δαπανών υγείας ήταν πολύ μεγάλες τα τελευταία χρόνια, καθώς άγγιξαν το 35,3% (συνολική δαπάνη υγείας). Κατά 41% μειώθηκε η δημόσια δαπάνη υγείας και κατά 50% η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Ο κ. Κοντός σημείωσε ότι «σε συνεργασία με τους θεσμούς αποτυπώθηκε το πλάνο για τα επόμενα τρία χρόνια, που περιλαμβάνει κλειστούς όμοιους προϋπολογισμούς, για όλες τις κατηγορίες υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ με τη φαρμακευτική δαπάνη να διαμορφώνεται σε 1,945 δισ. ευρώ. Το καλό στοιχείο είναι ότι αυτό δημιουργεί σταθερό περιβάλλον, όμως τα ποσά είναι πολύ μικρά και υπάρχουν προβληματισμοί αν θα καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες». Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κοντός για το έλλειμμα στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ λόγω της μη απόδοσης των εισφορών των ασφαλισμένων από τα Ταμεία. Οπως είπε, το 8μηνο του 2015 δεν αποδόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ εισφορές ύψους 800 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι σε ετήσια βάση θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή