Η δημοκρατία των λυγμών

5' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Και ξαφνικά τα social media πλημμύρισαν με παλιές νοσταλγικές φωτογραφίες περιπτέρων και τις αντίστοιχες δακρύβρεχτες λεζάντες. «Ο θάνατος του εμποράκου: τίτλοι τέλους για τα περίπτερα στην Ελλάδα». «Απόφαση σοκ: “Τέλος” τα περίπτερα στην Ελλάδα! (….) Η κυβέρνηση υποχρεώνει σε ανεργία δώδεκα χιλιάδες περιπτερούχους μαζί με τις οικογένειές τους, αφού με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τα περίπτερα καταργούνται, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Διαδικτύου». «Καταργούνται τα περίπτερα έπειτα από 118 χρόνια». Φυσικά υπήρχαν και οι αντίστοιχες ύβρεις και κατάρες για το μνημόνιο, τους ξένους, την Ευρώπη, την τρόικα, την κυβέρνηση και γενικώς όλους όσοι επιβουλεύονται «την ελληνική ιδιαιτερότητα», ακόμη και στον τομέα της λιανικής πώλησης.

Ανάμεσα στα δάκρυα και στις βρισιές υπήρχαν και εφημεριδογραφήματα τα οποία πανομοιότυπα ανέφεραν τα εξής: «Στον “αέρα” κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες Ελληνες περιπτερούχοι λόγω της παρέμβασης που χθες προβλέφθηκε στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου. Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος των Περιπτερούχων Ελλάδος, Γεώργιος Δούκας, “η επίθεση κατά του κλάδου είναι πρωτοφανής”. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση που αναφέρεται στο γεγονός ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μεταβιβάσεις περιπτέρων από εδώ και στο εξής, μετά τον θάνατο των δικαιούχων, ακόμη και αν υπάρχουν ενεργές μισθώσεις, αλλά θα καταργείται η θέση, δημιουργεί αναστάτωση. “Πρόκειται για διεστραμμένα μυαλά, όσοι έχουν εισηγηθεί τον συγκεκριμένο νόμο στον υπουργό κ. Σταθάκη”, αναφέρει ο πρόεδρος Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Μικρής Λιανικής Αττικής, κ. Δούκας».

Από μία ανακοίνωση

Ανάμεσα στο «τέλος των περιπτέρων», βεβαίως, και στις ύβρεις προς τους «πουλημένους πολιτικούς» και στην κατάργηση των μεταβιβάσεων των αδειών (οι οποίες σημειωτέον δόθηκαν για συγκεκριμένους σκοπούς και όχι για εμπορία τους) υπάρχει τεράστια διαφορά. Αλλά δεν είναι η μόνη. Το θέμα, που προκάλεσε τόσα δάκρυα και τόσες ύβρεις, ξεκίνησε από μία ανακοίνωση του προέδρου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Μικρής Λιανικής Αττικής, Γιώργου Δούκα, που έλεγε και άλλα πλην του χαρακτηρισμού «διεστραμμένα μυαλά». Μεταφέρουμε αυτολεξεί: «Αχυράνθρωποι (σ.σ.: σύμβουλοι του υπουργείου Ανάπτυξης) που με τον τίτλο του επιστημονικού συμβούλου και κατέχοντας δίπλωμα Νομικής, είναι κάτι νεαρά άτομα τα οποία στον βωμό να χτίσουν καριέρες, καταστρέφουν οικογένειες, χωρίς ίχνος συνείδησης.

Είναι άτομα τα οποία επί “εργολαβική τιμή” περνάνε νομοσχέδια σε μία νύχτα, για να ικανοποιήσουν μεγαλοσυμφέροντα αφού πάντα η αμοιβή τους είναι “μαύρη και μεγάλη”. Λόγω του κατεπείγοντος, του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου, δεν θα ανέβει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για διαβούλευση, αλλά θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και θα ψηφιστεί από αυτήν, το ερχόμενο Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015. Ενα μήνυμα μόνο θέλω να στείλω προς αυτά τα “γατάκια”: “Ποιος σας είπε ότι τα Περίπτερα είναι μέρος των Προαπαιτούμενων που ζητάει η Ευρώπη??? Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει! Καλό θα είναι να αποσύρετε το συγκεκριμένο άρθρο που αφορά τον Κλάδο μας, διότι αυτή τη φορά… για πρώτη φορά θα γίνει της Π…….».

Φυσικά η γλώσσα του προέδρου δεν μπορεί να εκφράζει τους χιλιάδες περιπτεριούχους της Αττικής, όπως επίσης δεν μπορεί να τους εκφράζουν οι εκκλήσεις που έκανε προεκλογικώς να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή: «Ως Πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών & ψιλικών ειδών Ν. Αττικής, κάνω κάλεσμα σε όλους τους υγιείς σκεπτόμενους συναδέλφους προμηθευτές να υποστηριχθεί το κόμμα Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή ως η μόνη εθνική λύση για την επίλυση και τη βιωσιμότητα του Κλάδου μας. Επειδή είμαι σε θέση να γνωρίζω πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις και συμπεριφορές όλου του πολιτικού κόσμου εκτίθεμαι προσωπικά υπέρ ενός Κόμματος που το έχουν συκοφαντήσει και λοιδορήσει για διάφορα θέματα, αλλά δεν μπόρεσαν να το κάμψουν σε αυτά που πιστεύει σε διάφορα θέματα και το μόνο σίγουρο είναι ότι τηρεί τις υποσχέσεις του».

Είναι περίεργη η διακηρυγμένη αυθεντία του προέδρου, που αφενός «είναι σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις και συμπεριφορές όλου του πολιτικού κόσμου» και αφετέρου ξεκίνησε ένα μικρό χαμό επειδή (όπως γράφει στην ανακοίνωσή του) «από αξιόπιστες πηγές, έμαθα ότι τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 κατατίθεται στην Ελληνική Βουλή νέο Πολυνομοσχέδιο που αφορά τα Προαπαιτούμενα του Μνημονίου (Νόμος 4336)».

Ο νόμος κατατέθηκε τη Δευτέρα και δεν περιέχει τίποτε για τα περίπτερα, αλλά είναι σημαντική η ακολουθία της συγκίνησης, που για μία ακόμη φορά υπονομεύει κάθε μεταρρύθμιση. Ενας πρόεδρος συνδικάτου (που δεν ξέρουμε και πώς και από πόσους εκλέγεται) έχει «αξιόπιστες πηγές» και υβρίζοντας εκδίδει μια ανακοίνωση ότι καταργείται η κληρονομική ιδιοκτησία μιας άδειας που δόθηκε από το Δημόσιο ως ανταμοιβή στα θύματα και αναπήρους πολέμου. Αυτό μεταφράζεται από τις εφημερίδες και τα blogs ότι «θα επιφέρει λουκέτο στο 50% ενδεχομένως και στο 60% των περιπτέρων», για να ακολουθήσει η «δημοκρατία των κλαυθμών» με τίτλους «ο θάνατος του εμποράκου», «καταργεί και τα περίπτερα το τρίτο μνημόνιο», «περίπτερα τέλος» κ.λπ.

Ρουσφέτια και νόμοι

Δεν γνωρίζουμε αν οι «αξιόπιστες πληροφορίες» που έκαναν τόσο έξαλλο τον πρόεδρο των Περιπτερούχων Αττικής, ώστε να βρίζει με συνθήματα «θα γίνει της π……» προέρχονται από τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά ξέρουμε ότι αυτός ήταν ο υπουργός της πρώτης φοράς που έκανε το τελευταίο ρουσφέτι στον κλάδο. Το προηγούμενο το είχε κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά, με τον οποίο κατήργησε επί της ουσίας τον νόμο 4093/2012, ο οποίος προέβλεπε «Απαγορεύεται η αναμίσθωση, η υπεκμίσθωση και η εν γένει περαιτέρω παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης σε τρίτους». Οπως γράφαμε τότε («Κληρονομικώ δικαίω περίπτερα», «Καθημερινή» 9.5.2015): ο μνημονιακός νόμος επέβαλε κατ’ αρχάς να έχουν όλοι κάποια πιθανότητα να αποκτήσουν μια άδεια περιπτέρου και κατά δεύτερον απέτρεπε την εμπορία των αδειών, όπως συνέβαινε παλιότερα. Κατά την προσφιλή της μέθοδο, η κυβέρνηση Σαμαρά αφού πέρασε τον νόμο και πήρε τα λεφτά, άρχισε να τον ξηλώνει. Δεκαπέντε μήνες μετά πέρασε τον νόμο 4257/2014 και επανέφερε το κληρονομικό δίκαιο στις άδειες περιπτέρων.

Επιπλέον, άνοιξε παράθυρο για την εμπορευματοποίηση των δημόσιων αδειών: «Εκμίσθωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης σε τρίτους επιτρέπεται μόνον για λόγους γήρατος ή σε περίπτωση αναπηρίας του δικαιούχου σε ποσοστό 67% και άνω, η οποία αποδεικνύεται βάσει των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων». Το πελατειακό κράτος, όμως, έχει συνέχεια. Ακόμη και για όσους αποδήμησαν εις Κύριον. Ετσι, στο νομοσχέδιο για τον «Εκδημοκρατισμό της Διοίκησης» του κ. Κατρούγκαλου χώρεσε κι ένα άρθρο που προβλέπει ότι το κληρονομικό δικαίωμα είναι ισχυρό ακόμη και στο μεσοδιάστημα που εφαρμόστηκε το ανάλγητο μνημόνιο: «Στους διαδόχους των δικαιούχων που απεβίωσαν… παραχωρείται απευθείας, κατόπιν αίτησής τους, το δικαίωμα εκμετάλλευσης της ίδιας θέσης, για διάστημα 10 ετών». Για κάποιους με το αζημίωτο: «Εκμίσθωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης σε τρίτους επιτρέπεται για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών». Με άλλα λόγια, κάποιοι θα έχουν πρόσοδο («αέρας» λέγεται στην καθομιλουμένη) από την άδεια που παραχωρεί το κράτος.

Είναι προφανές ότι η τρόικα έμαθε τα παλαιοκομματικά καμώματα και της κυβέρνησης Σαμαρά και τα ρουσφέτια του κ. Κατρούγκαλου και συνεπώς το έργο θα έχει συνέχεια και μάλλον προληπτικώς υβρίζει και απειλεί ο, έχων αποκλειστικές πληροφορίες για το ποιόν της Χρυσής Αυγής, πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή