Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Ιω. Σμπώκος

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Ιω. Σμπώκος

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη ισόβια κάθειρξη για διακίνηση «μαύρου χρήματος» σε εξοπλιστικά προγράμματα επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην επικεφαλής Εξοπλισμών επί εποχής Ακη Τσοχατζόπουλου, Ιωάννη Σμπώκο, ο οποίος εμπλέκεται και σε άλλα εξοπλιστικά και καταδικάστηκε για το πρόγραμμα τηλεπικοινωνιών του στρατού «Ερμής».

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Ιωάννη Σμπώκο για τον «Ερμή» και δεν δέχθηκε το αίτημά του για αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του μέχρι να δικαστεί η υπόθεση στο εφετείο. Στην ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις 25 και 20 ετών αντίστοιχα ο αναπληρωτής διευθυντής στη Διεύθυνση Εξοπλισμών Αντώνιος Κάντας και ο Νικόλαος Λεονταρίτης, που κατείχε σημαίνουσα θέση στη Διεύθυνση Εξοπλισμών. Και για τους δύο το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά της μεταμέλειας, αλλά και της καλής διαγωγής τους μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, προφανώς εκτιμώντας το γεγονός ότι ο Αντώνιος Κάντας προέβη σε αποκαλύψεις και βοήθησε τις δικαστικές αρχές στις έρευνες για τα εξοπλιστικά και τη διακίνηση «μαύρου χρήματος».

Η καταδίκη Σμπώκου, η αυστηρότερη έως σήμερα για εξοπλιστικά προγράμματα, σηματοδοτεί τη στάση των δικαστικών αρχών, οι οποίες με επιμονή τα τελευταία χρόνια ερευνούν σχεδόν όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που έτρεξαν τη δεκαετία του 2000. Οι δικαστές έδωσαν αναστολή στην έκτιση της ποινής των Αντ. Κάντα και Ν. Λεονταρίτη μέχρι να δικαστεί η υπόθεση στο εφετείο. Για τον Ακη Τσοχατζόπουλο η παραγραφή των αδικημάτων του νόμου περί ευθύνης υπουργών λειτούργησε, αφήνοντας εκτός των αρμοδιοτήτων της Δικαιοσύνης τον πρώην υπουργό, ο οποίος αντιμετώπιζε, όπως και ο Ιω. Σμπώκος, την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος. Ο τέταρτος κατηγορούμενος στην υπόθεση, Ζαχαρίας Ανδρουλάκης, έχει αποβιώσει και ως εκ τούτου δεν αποτέλεσε αντικείμενο της δίκης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή