ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Σαρωτική νίκη του Φιλελεύθερου Τριντό

A.P., REUTERS

Συγκινημένος εμφανίσθηκε χθες ο ηγέτης των Φιλελευθέρων του Καναδά και εντολοδόχος πλέον πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό, στο αρχηγείο του κόμματος στο Μόντρεαλ, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών, που δίνουν στο κόμμα του την πλειοψηφία των εδρών της ομοσπονδιακής Βουλής.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Καναδάς

ΟΤΑΒΑ. Απροσδόκητη νίκη εξασφάλισε ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Τζάστιν Τριντό στις εκλογές της Δευτέρας στον Καναδά, ανατρέποντας τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ.

Την ήττα του παραδέχθηκε χθες το πρωί ο Χάρπερ, υποβάλλοντας την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος και δίνοντας έτσι τέλος σε εννέα χρόνια δικής του διακυβέρνησης της χώρας.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφάλισαν οι κεντροαριστεροί Φιλελεύθεροι απέδειξε ότι το μήνυμα μεταρρύθμισης και η νεανική ακτινοβολία του 43χρονου Τριντό έπεισαν τους ψηφοφόρους. «Φίλοι μου, νικήσαμε τον φόβο χάρη στην ελπίδα. Νικήσαμε τον κυνισμό με σκληρή δουλειά. Νικήσαμε τον αρνητισμό και τη διχαστική πολιτική με θετικό μήνυμα, που φέρνει τους Καναδούς πιο κοντά», είπε ο Τριντό μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στο Μόντρεαλ.

Ο Τζάστιν Τριντό, γιος του πρώην πρωθυπουργού του Καναδά Πιερ Τριντό, δεσμεύθηκε να επιτρέψει στη χώρα να εμφανίσει έλλειμμα 10 δισ. δολαρίων τον χρόνο, για τα επόμενα τρία οικονομικά έτη, με στόχο να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα υποδομής και να βοηθήσει στην τόνωση της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Τριντό έχει επίσης υποσχεθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της Οτάβα με την Ουάσιγκτον, να αποσύρει τις καναδικές ένοπλες δυνάμεις από την επιχείρηση κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και να δώσει έμφαση στην καταπολέμηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Οι Συντηρητικοί γίνονται πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση στην ομοσπονδιακή Βουλή της Οτάβα, με τους αριστερούς Νέους Δημοκράτες να έρχονται τρίτοι σε έδρες.

Η γαλλόφωνη επαρχία του Κεμπέκ αποτυπώνει ξεκάθαρα την υποχώρηση της επιρροής των Νέων Δημοκρατών. Εκεί, το κόμμα του Χάρπερ πέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών, ενώ το αυτονομιστικό Μπλοκ Κεμπεκουά αύξησε τη δύναμή του, από δύο σε δέκα έδρες. Παρ’ όλα αυτά, ο ηγέτης του Μπλοκ, Ζιλ Ντισέπ, δεν κατάφερε να εκλεγεί στην τοπική Βουλή.

Ο Τζάστιν Τριντό γεννήθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1971, όταν ο πατέρας του ήταν ήδη πρωθυπουργός, απολαμβάνοντας τα πρώτα χρόνια του φαινομένου της «τριντομανίας».

Η εκλογή του Πιερ Τριντό το 1968 είχε σηματοδοτήσει πραγματική κοινωνική επανάσταση στον συντηρητικό Καναδά, με τον Πιερ Τριντό να παρομοιάζεται με σταρ της ροκ μουσικής. Ο Πιερ Τριντό, που πέθανε το 2000, διατήρησε την εξουσία για 15 χρόνια -με ένα σύντομο διάλειμμα- ενώ παραμένει ένας από τους ελάχιστους διάσημους στο εξωτερικό Καναδούς ηγέτες. Ο γιος του και σημερινός εντολοδόχος πρωθυπουργός, Τζάστιν, σπούδασε Αγγλική και Γαλλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Μαγκίλ του Μόντρεαλ, προτού εργασθεί ως εκπαιδευτής σνόουμπορντ (μονή σανίδα του σκι), αλλά και ως οικοδεσπότης ψυχαγωγικής τηλεοπτικής εκπομπής.

Πολιτική σύνεση

Παρά τις επικρίσεις των πολιτικών του αντιπάλων, που εμφανίζουν τον Τζάστιν Τριντό ως στερούμενο σοβαρότητας και απλώς γόνο διάσημης οικογένειας, ο νέος πρωθυπουργός έχει δώσει δείγματα πολιτικής σύνεσης αποκρούοντας αποτελεσματικά τις επιθέσεις του Χάρπερ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Χάρπερ ανέδειξε το θέμα της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας, επιτρέποντας στον Τριντό να τον εμφανίσει ως διχαστικό παράγοντα. Η υπόθεση της μαντίλας, όμως, ευνόησε σημαντικά τον Χάρπερ στο πλειοψηφικά ρωμαιοκαθολικό γαλλόφωνο Κεμπέκ, όπου οι Συντηρητικοί σημείωσαν τη μόνη και απρόσμενη εκλογική τους επιτυχία.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ