Αύριο παρουσιάζεται το νέο νομικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση

Αύριο παρουσιάζεται το νέο νομικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών, καθώς αύριο θα παρουσιαστεί το νέο νομικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Για το θέμα των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί σήμερα υπό τον πρωθυπουργό κοινή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα.

Ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει κίνητρα για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, ενώ τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι μετά την ενσωμάτωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, το ποσό που θα πρέπει να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας θα διαμορφωθεί χαμηλότερα των 10 δισ. ευρώ. Μεγαλύτερη ανησυχία επικρατεί για το ύψος των κεφαλαίων που θα προκύψουν με βάση το δυσμενές σενάριο, το ύψος των οποίων επίσης θα επηρεάσει την τελική στάση των επενδυτών. Την ανάγκη ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών το 2015 υπογράμμισε και η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Ντανιέλ Νουί, μιλώντας στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εποπτείας των τραπεζών αναφέρθηκε στη μεγάλη αβεβαιότητα που επικράτησε το περασμένο καλοκαίρι αναφορικά με το ελληνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα και τις σοβαρές επιπτώσεις που αυτή προκάλεσε στις ελληνικές τράπεζες. Χαρακτήρισε ανακουφιστική τη συμφωνία Ελλάδας – Ε.Ε. τον περασμένο Ιούλιο, προσθέτοντας ότι για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών το SSM διενεργεί ενδελεχή αξιολόγηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. «Η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό τα διαθέσιμα κεφάλαια να είναι έγκαιρα διαθέσιμα».

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ επιδιώκει την αποσύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών από τη διαδικασία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και να διασφαλιστεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί εντός του έτους. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άσκησε πιέσεις να αποδεσμευτούν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και όχι μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους δανειστές. Η ΕΚΤ επιθυμεί την ταχύτερη εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2015.

Η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα του stress test μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και κατόπιν οι τράπεζες θα πρέπει γρήγορα να διερευνήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αν υπάρχει, θα προχωρήσουν στις αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή