Θύελλα αντιδράσεων στον νόμο – εξπρές για τις τηλεοπτικές άδειες

Θύελλα αντιδράσεων στον νόμο – εξπρές για τις τηλεοπτικές άδειες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διπλή κυβερνητική επιλογή, αφενός να προωθήσει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες με επείγουσες διαδικασίες και, αφετέρου, να διατηρήσει ως υπουργικό προνόμιο όχι μόνο τον καθορισμό του αριθμού των αδειών που θα δοθούν, αλλά και του σχετικού τιμήματος που θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να καταβάλουν για να τις λάβουν, ανεβάζει κατακόρυφα το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή, στις αρμόδιες επιτροπές στις οποίες από χθες άρχισε η επεξεργασία του με στόχο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το Σάββατο. Χαρακτηριστικό του κλίματος που διαμορφώθηκε είναι ότι κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση οι αντιδράσεις, αρχικώς επί της ακολουθούμενης διαδικασίας, ήταν τέτοιες από πλευράς αντιπολίτευσης, ώστε η προεδρεύουσα κ. Χαρά Καφαντάρη χρειάστηκε να αποφασίσει την ολιγόλεπτη διακοπή, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Πάντως, η επιλογή της κυβέρνησης για ταχεία συζήτηση και ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας ανέδειξε ακόμη ένα «αγκάθι» στο εσωτερικό της δικομματικής πλειοψηφίας: ο εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Παναγούλης δήλωσε πως αποχωρεί από τη διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ελλιπή ενημέρωση των βουλευτών. Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα που ο κ. Παναγούλης διά της αποχωρήσεως εκφράζει δυσφορία έναντι της ηγεσίας του κόμματός του, γεγονός το οποίο στη δύσκολη τρέχουσα συγκυρία για την κυβέρνηση, δεν περνάει απαρατήρητο: είχε φύγει και από συνεδρίαση της Κ.Ε., όταν διαπίστωσε ότι είχε «υποβαθμιστεί» στη σειρά της λίστας-ψηφοδελτίου, πριν από τις τελευταίες εκλογές.

Η αρχή έγινε από την καταγραφή της ένστασης της Ν.Δ. διά στόματος Ελ. Αυγενάκη: «Θα πρέπει να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία, να γίνει συζήτηση ουσίας», είπε. Αμέσως μετά, αναλόγου περιεχομένου ενστάσεις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Χ.Α. που δεν εξέφρασε άποψη. Ο τόνος με τον οποίο εκφράστηκαν αυτές οι ενστάσεις έγινε ακόμα υψηλότερος, καθώς τόσο η κ. Καφαντάρη όσο και στελέχη της πλειοψηφίας επιχειρούσαν να τις προσπεράσουν με την επίκληση του επιχειρήματος ότι η διαδικασία που ακολουθείται, κατόπιν πρότασης της κυβέρνησης, είναι σύμφωνη με τον Κανονισμό. Γρήγορα επικράτησε χάος στην αίθουσα όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής – Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης, με άπαντες να ομιλούν μεγαλοφώνως με όλους, αναγκάζοντας την προεδρεύουσα να την διακόψει. Μετά την ολίγων λεπτών διακοπή, διεξήχθη ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία (37 υπέρ – 29 κατά), όπως αναμενόταν, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διαδικασία με τον τρόπο που επιθυμεί η κυβέρνηση.

Οταν η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ουσία του ν/σ, η κριτική εστιάσθηκε κυρίως στο γεγονός ότι ανατίθεται στον υπουργό Επικρατείας το αποκλειστικό δικαίωμα της απόφασης, έπειτα από μη δεσμευτική εισήγηση του ΕΣΡ ως προς το πόσες άδειες θα δοθούν. Ο κ. Ελ. Αυγενάκης (Ν.Δ.) έκανε λόγο για «υπουργό-καναλάρχη» και χαρακτήρισε «διάτρητο» το ν/σ. «Ο υπουργός γίνεται ο παναρμόδιος τηλεοπτικός χωροτάκτης», σχολίασε ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (Δημ. Συμπαράταξη). Ανάλογες παρατηρήσεις έκαναν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Χ.Α. και της Ενωσης Κεντρώων, οι εισηγητές των οποίων βρήκαν και θετικά στοιχεία.

Με τη διαβεβαίωση ότι θα αναζητηθούν περιθώρια βελτιώσεων σε διατάξεις του ν/σ, στη βάση των παρατηρήσεων που έκαναν οι βουλευτές, συνόδευσε τη σύντομη τοποθέτησή του ο Ν. Παππάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή