Πανελλήνια συλλεκτική και Διεθνής φιλοτελική έκθεση στο Περιστέρι

Πανελλήνια συλλεκτική και Διεθνής φιλοτελική έκθεση στο Περιστέρι

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία (www.hps.gr) διοργανώνει τη «διπλή» έκθεση NOTOS 2015: την Πανελλήνια Συλλεκτική (4-10 Νοεμβρίου) και τη Διεθνή Φιλοτελική (12-15 Νοεμβρίου), στο  Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό γεγονός για τους ελληνικούς και διεθνείς συλλεκτικούς κύκλους, αφού θα συμμετέχουν περισσότεροι από 250 έλληνες και ξένοι συλλέκτες, καθώς και φορείς πολιτισμού.

Η κορυφαία εκδήλωση είναι η Διεθνής Φιλοτελική Έκθεση στην οποία συναντούνται συλλέκτες από 36 χώρες, κυρίως από αυτές του Ευρωπαϊκού Νότου, με συλλογές αποκλειστικά φιλοτελικές. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη, πραγματοποιούνται αρκετές διεθνείς φιλοτελικές εκθέσεις. Φέτος, μετά την πανευρωπαϊκή έκθεση του Λονδίνου, η NOTOS 2015 θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό φιλοτελικό γεγονός. Οι συλλογές που εκτίθενται τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και οι εκθέτες συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα επιδιώκοντας τη διάκρισή τους. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από έμπειρους κριτές, διαπιστευμένους από την Παγκόσμια Φιλοτελική Ομοσπονδία. Η τελευταία μεγάλη Διεθνής Φιλοτελική Έκθεση που έγινε στην Ελλάδα ήταν η “Olymphilex 2004”, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Πανελλήνια συλλεκτική και Διεθνής φιλοτελική έκθεση στο Περιστέρι-1

Κάποιες από τις συλλογές που πρόκειται να εκτεθούν αποτελούν εικονογραφημένες αφηγήσεις, χρησιμοποιώντας γραμματόσημα, φακέλους, κάρτες, σφραγίδες ή και άλλα ποικίλα εφήμερα. Άλλες φέρνουν στο φως λεπτομέρειες της πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής ιστορίας όπως ακριβώς αναδύονται από αντικείμενα αλληλογραφίας διακοσίων και πλέον χρόνων. Κάποιες άλλες αναδεικνύουν την αισθητική και τη φαντασία του καλλιτέχνη-δημιουργού, ο οποίος χρόνια τώρα καλείται να αποδώσει εικόνες και μηνύματα εθνικού πολιτισμού, στον μικροσκοπικό χώρο που οριοθετείται από ένα γραμματόσημο. Θα εκτεθούν επίσης βιβλία, περιοδικά και κατάλογοι των τελευταίων ετών που αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τον πλούτο της φιλοτελικής έρευνας. Ανάμεσα στα άλλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και δώδεκα κορυφαία εκθέματα που συμμετέχουν στην Classe des Champions, εκθέματα δηλαδή που σε προηγούμενες παγκόσμιες ή πανευρωπαϊκές εκθέσεις έχουν βραβευθεί με την ύψιστη διάκριση.

Η πρωτοτυπία της φετινής διοργάνωσης έγκειται στο γεγονός ότι ως πρελούδιο της Διεθνούς Φιλοτελικής διοργανώνεται και μια Πανελλήνια Συλλεκτική Έκθεση. Για πρώτη φορά ο επισκέπτης θα μπορέσει να θαυμάσει συλλογές που αντικατοπτρίζουν το πάθος, το μεράκι και τη φαντασία ελλήνων συλλεκτών. Ανάμεσά τους θα εκτεθούν γραμματόσημα, κάρτες, φωτογραφίες, χαρτόσημα, ιστορικά τεκμήρια, αλληλογραφία, Ολυμπιακά ενθυμήματα, χάρτες, εφημερίδες, περιοδικά, σπιρτόκουτα, τραπουλόχαρτα, λαχεία, πέννες γραφής, ταχυδρομικές ζυγαριές, παιχνίδια, αυτοκινητάκια. Συμμετέχουν τόσο ιδιώτες συλλέκτες, όσο και έγκριτοι φορείς, ιδρύματα και οργανισμοί θεματοφύλακες αρχείων και τεκμηρίων.

Το σήμα της έκθεσης συμβολίζει πυξίδα, η κόκκινη βελόνα της οποίας γυρισμένη προς τον Νότο, ερμηνεύει χωρίς δυσκολία την ελληνική λέξη στις γλώσσες του κόσμου.

Η ΝΟΤΟΣ 2015 πραγματοποιείται με την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας (FEPA) και της Διεθνούς Ένωσης Φιλοτελικών Δημοσιογράφων (AIJP), καθώς και με την υποστήριξη των ΕΛΤΑ και του Δήμου Περιστερίου. Το ραντεβού των φιλοτελιστών φέτος στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερο, αφού τις ημέρες της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το ετήσιο Συνέδριο της FEPA και η  φετινή Γενική Συνέλευση των Φιλοτελικών Εμπειρογνωμόνων (AIEP).

“NOTOS 2015”

Πανελλήνια Συλλεκτική (4-10/11) και Διεθνής Φιλοτελική Έκθεση (12-15/11)

Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, Δωδεκανήσου 106, Περιστέρι

Σταθμός Μετρό: Ανθούπολη

Είσοδος ελεύθερη

Όλες οι πληροφορίες για την έκθεση: www.hps.gr/notos2015

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή