Πυρ ομαδόν κατά κυβέρνησης για ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Πυρ ομαδόν κατά κυβέρνησης για ΦΠΑ στην εκπαίδευση

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ έως 13% στα δίδακτρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για υπαναχώρηση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή η απόφαση της κυβέρνησης φέρεται να είναι μετέωρη. Και αυτό διότι τελεί υπό την έγκριση των δανειστών, καθώς δεν έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό των 150 εκατ. ευρώ έως τα 300 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί ως έσοδα εάν ο ΦΠΑ ήταν στο 23%, ενώ υπάρχει εκτίμηση ότι ακόμη και με 23% το ποσό που θα εισπράξει η κυβέρνηση είναι το 11,5% του στόχου της.

Κατά της χθεσινής απόφασης βάλλουν γονείς, σχολάρχες και κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει καταγγελθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το επιχείρημα ότι η επιβολή ΦΠΑ στην παιδεία αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία. Εξάλλου σε απάντησή του σε επιστολή της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη και του βουλευτή του ιδίου κόμματος Θ. Φορτσάκη, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί σημειώνει ότι δεν ήταν πρόταση της Κομισιόν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. «Η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του μνημονίου», αναφέρει ο Μοσκοβισί.

Σε κυβερνητική συνεδρίαση υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα αποφασίστηκε η κλιμακωτή εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ως εξής:

• Σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, «όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες», όπως λέει η ανακοίνωση, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ.

• Σε φροντιστήρια, ΙΕΚ, σχολές ξένων γλωσσών, χορού, ωδεία κ.λπ., «τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους», όπως λέει η απόφαση, επιβάλλεται ΦΠΑ 6%.

• Σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια θα ισχύσει ΦΠΑ 13%.

Η αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στην εκπαίδευση δημιουργεί δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν έχει βρει ισοδύναμα μέτρα, εξέλιξη που θα πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους πιστωτές. Ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι δεν χρειάζεται να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, καθώς η ύφεση φέτος θα είναι μικρότερη από 2,3% που προβλέπει το μνημόνιο, μπορεί να κινηθεί στο 1%-1,5%. Πάντως, η βελτίωση της οικονομίας δεν είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσει τους δανειστές να δεχτούν την ύπαρξη κενών από τη μη εφαρμογή μέτρων.

Διαμαρτυρία

H απόφαση προκαλεί οξύτατες αντιδράσεις στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, οι γονείς των 85.000 μαθητών των ιδιωτικών σχολείων έχουν προγραμματίσει για σήμερα συγκέντρωση στη Λεόντειο Σχολή Πατησίων (Νεϊγύ 17) στις 6 μ.μ. «Διαφωνώ κάθετα με την απόφαση της κυβέρνησης. Είναι λάθος να διαχωρίζουμε τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, η παιδεία είναι ενιαία. Διαμαρτυρόμαστε για τις αποφάσεις ενός αναξιόπιστου πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης που αποδεικνύεται ότι ψεύδεται. Σας θυμίζω την προεκλογική δέσμευση περί πλήρους κατάργησης του ΦΠΑ στα σχολεία», δήλωσε χθες στην «Κ» ο κ. Ιω. Καλλιβρούσης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Γονέων. «Η απόφαση θα καταπέσει στα δικαστήρια, στα οποία θα προσφύγουμε», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων κ. Μπ. Κυραϊλίδης. «Είναι θέμα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και του πρωθυπουργού που δεσμεύθηκε προεκλογικά για πλήρη απόσυρση του μέτρου», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος των Φροντιστών Αττικής κ. Γ. Βαφειαδάκης.

Το θέμα θα συζητηθεί και στη σημερινή συνάντηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών με τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη. Η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «αφού προεκλογικά η κυβέρνηση μοίραζε ψεύτικες υποσχέσεις για να υφαρπάξει την ψήφο του λαού, σήμερα οριστικοποίησε την απόφασή της για τον ΦΠΑ στην παιδεία». Το ΚΚΕ ανέφερε ότι «η επιβολή, τελικά, ΦΠΑ αποδεικνύει ότι, ανεξάρτητα από επιμέρους διαβαθμίσεις, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φορτώνει νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια, η οποία προσπαθεί μέσω της παραπαιδείας να καλύψει τις ελλείψεις του δημόσιου σχολείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή