Φρανσουά Ολάντ: Επόμενο βήμα είναι το χρέος

Φρανσουά Ολάντ: Επόμενο βήμα είναι το χρέος

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα του χρέους, σε άμεση συνάρτηση με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, και το προσφυγικό κυριάρχησαν στις δημόσιες αναφορές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα. Η υποδοχή του Γάλλου προέδρου έγινε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και η επίσκεψη χαρακτηρίζεται από πολύ θετικό κλίμα, που αντικατοπτρίζει τη χθεσινή δήλωση του κ. Ολάντ προς την «Κ»: «Είμαι εδώ για να βοηθήσω». Αν και τα αυστηρά πολιτικά ζητήματα πρόκειται να συζητηθούν σήμερα, στη συνάντηση του κ. Ολάντ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Γάλλος Πρόεδρος φρόντισε με τις χθεσινές δηλώσεις του να θέσει το πλαίσιο, ανταποκρινόμενος στις σχετικές επισημάνσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και επιβεβαιώνοντας προσδοκίες της Αθήνας για όσα η επίσκεψη αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει.

Ο κ. Ολάντ, τον οποίο υποδέχθηκε ο κ. Τσίπρας στο αεροδρόμιο, λίγο μετά τις 5 μ.μ. χθες, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, προσδιόρισε σε δηλώσεις του την έλευσή του στη χώρα μας ως «επίσκεψη υποστήριξης και φιλίας». Λίγη ώρα αργότερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά την επίσημη τελετή υποδοχής, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για όσα έχει πράξει για την Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της. «Εμείς θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν και κάποιες αλλαγές, γιατί δεν πρέπει να μείνουμε σε τόσο αυστηρές πολιτικές λιτότητας. Αλλά να προχωρήσουμε και σε αλλαγές στο χρέος, πάντα όμως με σεβασμό στον ESM», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Ολάντ εξήρε τον ρόλο του κ. Παυλόπουλου την επομένη του δημοψηφίσματος, την πρόσκλησή του προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συνεργαστούν για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. «Η Ελλάδα έδειξε ότι ήθελε να μείνει στην Ευρώπη και εμείς δείξαμε την αλληλεγγύη μας», δήλωσε και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του λαού, τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ακόμα και τους τελευταίους μήνες. Θα χρειαστούν όμως και άλλες προσπάθειες. Το επόμενο βήμα θα είναι για το χρέος, που πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα».

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «πρέπει να λυθεί με αλληλεγγύη και συνεργασία», ενώ ο κ. Ολάντ τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα, καθώς τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης συμπίπτουν με τα σύνορα της Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε ότι «στηρίζοντας την Ελλάδα, στηρίζουμε την Ευρώπη» και υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης της χώρας μας στην οργάνωση και λειτουργία των χώρων πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Ξεχωριστή επισήμανση έκανε ο Γάλλος πρόεδρος στην προοπτική ενίσχυσης των επενδύσεων από γαλλικές εταιρείες στη χώρα μας, καθώς, όπως είπε, «το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, όχι μόνο η δημοσιονομική πειθαρχία», ενώ τόνισε ότι «αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα, όχι μόνο έρχεται διακοπές στη χώρα, αλλά και επενδύει στην Ελλάδα». Οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν και στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, το οποίο ο κ. Ολάντ χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό θέμα».

Στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του υψηλού επισκέπτη ο κ. Παυλόπουλος το βράδυ χθες, έγιναν ιδιαίτερα θερμές αναφορές στην πολυετή στενή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες και στους ιδιαίτερους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μου, η Γαλλία κι εσείς προσωπικώς συμβάλλατε τα μέγιστα προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Το αναγνωρίζουμε στο διηνεκές και σας ευχαριστώ θερμώς γι’ αυτό». Ο κ. Ολάντ, απευθυνόμενος και στον κ. Τσίπρα, επισήμανε ότι «κάνατε επιλογή υπευθυνότητας και η Ευρώπη έδειξε αλληλεγγύη. Πρέπει η αλληλεγγύη να ενδυναμωθεί, να γίνει πρόοδος στο κομμάτι του χρέους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή