Πρώτη προβολή

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνοθέτες μεταφέρουν τη δράση λογοτεχνικών ηρώων στο πανί, προσπαθώντας να αποδώσουν με τη δύναμη της εικόνας νοήματα και συναισθήματα που αποτυπώνονται στο χαρτί.

Μυστική γραφή, του Sebastian Barry —Εκδ. Καστανιώτη

Πρώτη προβολή-1

 Η υπέργηρη Ροσίν ΜακΝάλτι, τρόφιμος επί πολλές δεκαετίες σε άσυλα για ψυχικές διαταραχές, καταχωνιάζει κάτω από το στρώμα της χειρόγραφες σελίδες που περιγράφουν τον τραυματικό της βίο. Μέσα από τη δική της μαρτυρία και τις σημειώσεις του δόκτορος Γκρεν ξεδιπλώνονται διαφορετικά κεφάλαια από την περίπλοκη ιστορία της Ιρλανδίας, ενώ παράλληλα έρχονται στο φως ξεχασμένες εικόνες από τη ζωή της και αθετημένες υποσχέσεις. Στη μεγάλη οθόνη, στο ρόλο της μειλίχιας Ροσίν σε νεαρή ηλικία βλέπουμε τη Rooney Mara και σε αυτόν της αιωνόβιας ασθενούς, τη Vanessa Redgrave. Σκηνοθεσία: Jim Sheridan (αρχές του 2016).

Άνθρωπος στον Άρη, του Andy Weir —Εκδ. Παπαδόπουλος

Πρώτη προβολή-2
Πρώτη προβολή-3

«Έτσι λοιπόν έχουν τα πράγματα. Είμαι καθηλωμένος στον Άρη. Δεν έχω τρόπο να επικοινωνήσω ούτε με το Hermes ούτε με τη Γη. Όλοι νομίζουν ότι είμαι νεκρός». Ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνι προσπαθεί, συνδυάζοντας επιστημονική γνώση και ευρηματικότητα, να επιβιώσει μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Το γραμμένο με χιούμορ μυθιστόρημα του Andy Weir, που έφτασε στις πρώτες θέσεις στις λίστες των Sunday Times, αποτέλεσε τον καμβά για την ταινία Η Διάσωση, σε σκηνοθεσία Ridley Scott. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Matt Damon (01/10, Odeon).

Κάρολ, της Patricia Highsmith —Εκδ. Μεταίχμιο 

Πρώτη προβολή-4

H ερωτική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στην Τερίζ, μια 19χρονη πωλήτρια, και την Κάρολ, μια μεγαλύτερή της παντρεμένη γυναίκα, είναι το θέμα του δεύτερου βιβλίου της Patricia Highsmith. H διάσημη συγγραφέας εξέδωσε το τολμηρό για την εποχή της μυθιστόρημα το 1952, με το ψευδώνυμο Claire Morgan, αντλώντας έμπνευση από μια πελάτισσα που είχε συναντήσει το διάστημα που και η ίδια εργαζόταν σε πολυκατάστημα στο Μανχάταν. Η ιστορία, όπως και πολλές άλλες της Highsmith, βρήκε το δρόμο για τις κινηματογραφικές αίθουσες σε σκηνοθεσία Todd Haynes, με τις Cate Blanchett και Rooney Mara στους κεντρικούς ρόλους. Η τελευταία μάλιστα απέσπασε και το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού για την ερμηνεία της στο Φεστιβάλ Καννών, το 2014 (τέλη Νοεμβρίου, Odeon).

Ουζερί Τσιτσάνης, του Γιώργου Σκαμπαρδώνη —Εκδ. Πατάκη

Πρώτη προβολή-5

Τον Οκτώβριο του 1942, ο Βασίλης Τσιτσάνης ανοίγει με τον κουνιάδο του, Αντρέα Σαμαρά, το Ουζερί Τσιτσάνης στην οδό Παύλου Μελά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί συνθέτει μερικά από τα πιο γνωστά του τραγούδια, μεταξύ αυτών και τη Συννεφιασμένη Κυριακή, την οποία εμπνέεται από τα γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Η ταινία που σκηνοθέτησε ο Μανούσος Μανουσάκης παρακολουθεί, όπως και το βιβλίο, τη ζωή του Έλληνα συνθέτη, αλλά και έναν απαγορευμένο έρωτα. Τον θρυλικό μουσικό υποδύεται ο Ανδρέας Κωνσταντίνου (12/2015, Feelgood Entertainment).

Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς, της M.L. Stedman —Εκδ. Πατάκη

Πρώτη προβολή-6

«Αφότου βρέθηκε τόσο κοντά στα χέρια του θανάτου, τώρα η ζωή συγχωνευόταν με τη ζωή, σαν νερό που σμίγει με νερό». Ο Τομ Σέρμπουρν, φαροφύλακας σε ένα μικροσκοπικό νησί μισή μέρα με το καράβι από τις ακτές της δυτικής Αυστραλίας, και η γυναίκα του Ιζαμπέλ προσπαθούν μάταια να αποκτήσουν παιδί. Ώσπου ένα απριλιάτικο πρωινό μια βάρκα εξοκέλλει στην παραλία. Μέσα κείτεται το άψυχο σώμα ενός άντρα και δίπλα ένα μωρό λίγων μηνών. Το πρώτο μυθιστόρημα της M.L. Stedman «εικονοποιείται» από τον Derek Cianfrance. Με τους Alicia Vikander, Michael Fassbender, Rachel Weisz (2016, Dreamworks).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή