Μοναδική Ιδέα

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φίλες από το σχολείο, η Μαρίνα Bury-Χριστέλλου και η Μυρτώ Μητροπούλου αποφάσισαν, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, σε μια συνεργασία που μοιάζει με εκπλήρωση ενός εφηβικού ονείρου. Η ιδέα του Monospace, ενός pop up concept store που εκπροσωπεί αποκλειστικά ανερχόμενους και καταξιωμένους Έλληνες δημιουργούς, όπως οι Wildwood, Στέλιος Κουδουνάρης, Sotiris Georgiou, Ippolito και Annie P., γεννήθηκε σε ένα ταξίδι τους στην Κρήτη. «Ανακαλύψαμε κάποιες χειροποίητες τσάντες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον και σιγά σιγά αρχίσαμε να προσέχουμε τους Έλληνες σχεδιαστές», εξηγούν. Ζώντας και οι δύο στο Λονδίνο, παρατήρησαν πως η παρουσία των ελληνικών brands ήταν ελάχιστη.

 «Όταν ξεκινήσαμε δεν είχαμε κάποιο background στο χώρο και χρειάστηκε να πείσουμε τους συνεργάτες μας να μας εμπιστευτούν. Λόγω χαμηλού budget δεν μπορούσαμε να έχουμε μια δική μας boutique, έτσι μας ήρθε η ιδέα του pop up, που είναι αρκετά διαδεδομένο στο Λονδίνο». Το concept του Monospace –που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Shoreditch το Μάρτιο, για να ακολουθήσει το Notting Hill– έχει να κάνει με τη σύνδεση του στυλ κάθε περιοχής και των δημιουργιών. «Επιλέγουμε περιοχές που είναι εμπορικές και έχουν συγκεκριμένο στυλ και άποψη. Σε αυτό μας καθοδηγούν και τα ίδια τα ρούχα. Για το Shoreditch επιλέξαμε το μίνιμαλ, ανδρόγυνο ύφος, όπως κάποια κομμάτια Digitaria, ενώ στο Notting Hill επικρατούσε το concept του ελληνικού καλοκαιριού».

Αν και το κάθε pop up store εμφανίζεται μόνο για 10 ημέρες, τα κορίτσια λένε πως από εμπορική άποψη αυτό είναι πιο προσοδοφόρο. «Όταν ο πελάτης βρει κάτι που του αρέσει και γνωρίζει πως διατίθεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα, είναι πιο εύκολο να το αγοράσει άμεσα. Επίσης, το αγγλικό κοινό δείχνει μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και τους αρέσει όταν εξηγούμε την ιστορία του κάθε προϊόντος».

Mε σπουδές σε διαφορετικούς τομείς –η Μαρίνα προέρχεται από το χώρο του Arts Management και έχει δουλέψει μεταξύ άλλων στη Saatchi Gallery και στο Christie’s, ενώ η Μυρτώ σπούδασε στο Saint Martins και το London College of Fashion και δουλεύει για τον Alexander Wang στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη– έχουν καταφέρει να αναπτύξουν μια άψογη συνεργασία. «Μπορεί να υπάρχουν μόνιμες διαφωνίες, αλλά στο τέλος ξέρουμε ότι ο στόχος μας είναι κοινός», τονίζει η Μαρίνα. «Επειδή είμαστε ακόμα στην αρχή, τα κάνουμε όλα μόνες μας και γνωρίζουμε ποια είναι τα δυνατά σημεία της καθεμιάς. Εγώ έχω αναλάβει την οργάνωση, ενώ η Μυρτώ την επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις».

Μοναδική Ιδέα-1
Μοναδική Ιδέα-2

Η Μυρτώ φοράει μεταξωτό πουκάμισο Michael By Michael Kors και παντελόνι Reiko, Attica. Μποτάκιά Vince Camuto, Καλογήρου. Η Μαρίνα φοράει βαμβακερό shirt dress Waikiki, Waikiki Andros. Συνεργασία styling: Αναστασία Ιωσηφίδου.  Hair & make up: Κωνσταντίνος Σακκάς (D-Tales)

 

Επόμενος σταθμός του Monospace το κέντρο του Λονδίνου το Δεκέμβριο, ωστόσο ακόμα βρίσκονται στη φάση της έρευνας. «Κάθε φορά που σκεφτόμαστε το concept ενός μαγαζιού ετοιμάζουμε μια φωτογράφιση και ένα video που να το αντιπροσωπεύει. Για το χειμώνα έχουμε εστιάσει στα πλεκτά και ίσως προσθέσουμε και κάποια μεταξωτά. Θέλουμε ένα στυλ που να θυμίζει βουκολικό, αλλά σε πιο εκλεπτυσμένη έκδοση».

 

Μοναδική Ιδέα-3

Σουβέρ για ποτήρια, A FUTURE PERFECT.

Μοναδική Ιδέα-4

Παλτό σε γραμμή Α, CHRISTINA ECONOMOU.

Μοναδική Ιδέα-5

Tote bag, TAGARI.

Μοναδική Ιδέα-6

Κολιέ, AUMORFIA.

Όσο για την προσωπική τους άποψη για την ελληνική μόδα, βρίσκουν πως σε αρκετούς λείπει δυστυχώς η χρηματοδότηση, κάτι πολύ βασικό κυρίως σε ό,τι αφορά το branding. «Αυτός είναι ίσως ο λόγος που στρέφονται προς το εξωτερικό για να βρουν εκεί το αγοραστικό τους κοινό. Σε εποχές κρίσης η δημιουργικότητα πάντα ανθίζει, αλλά στα επόμενα χρόνια θα γίνει ένα ξεκαθάρισμα και θα δείξει ποιοι θα παραμείνουν στο προσκήνιο. Άλλωστε, η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει και αυτό φαίνεται από την απήχηση που έχουν τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό».

 

Photos LOST BOYS PICTURES

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΥΡΤΩ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή