Ενθουσιασμός Ολάντ για το ελληνικό ταλέντο

Ενθουσιασμός Ολάντ για το ελληνικό ταλέντο

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τεράστια πηγή δημιουργικότητας» χαρακτήρισε τη νεανική επιχειρηματικότητα στη χώρα μας ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το απόγευμα την Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia» στο Μαρούσι, προτού επιστρέψει στο Παρίσι.

Είναι λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα και δεκάδες νέοι επιχειρηματίες, που εργάζονται σε κάποιο από τα τρία ταχέως αναπτυσσόμενα clusters του «Corallia» ή στο «Egg» (τον συνεργατικό χώρο που υποστηρίζεται από το «Corallia» και τη Eurobank), περιμένουν με ανυπομονησία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος επέλεξε να κλείσει τη διήμερη επίσκεψή του σε ένα χώρο δημιουργίας. «Οταν φτάσει η σειρά μας, θα πούμε στον Φρανσουά Ολάντ ότι με την ευρεσιτεχνία μας έχουμε ήδη μετρήσει την απήχηση που είχε η επίσκεψή του στην Ελλάδα», λένε στην «Κ» η Λένια Μιλιτιάδους και η Αννα Κασιμάτη από το Ismood, μια νεοφυή επιχείρηση που φιλοξενείται στο «Εgg» και αναλύει τις δημόσιες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα εξάγοντας συμπεράσματα για τις επικρατούσες τάσεις.

Χρόνιοι δεσμοί

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο «Corallia» δεν προέκυψε τυχαία, καθώς οι δεσμοί της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia» με τη Γαλλία ξεπερνούν τα δέκα χρόνια. «Οταν ξεκινήσαμε το 2005 αναζητήσαμε καλές πρακτικές από το εξωτερικό και διαπιστώσαμε πως η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που είχε ανεπτυγμένο το σύστημα των clusters», εξηγεί στην «Κ» ο Νίκος Βογιατζής, διευθυντής ανάπτυξης και co-founder του «Corallia». Η συνεργασία έφερε τρία διαδοχικά μνημόνια συνεργασίας το 2007 (συστήματα μικροηλεκτρονικής), το 2009 (διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές) και τον Σεπτέμβριο του 2015 (ψυχαγωγικές και δημιουργικές τεχνολογίες και εφαρμογές).

Οταν φτάνει η μεγάλη στιγμή παρουσίασης των καινοτομιών στον Γάλλο πρόεδρο, την προσοχή του Φρανσουά Ολάντ προσελκύει πράγματι το Noptil από το mi-cluster, το ψηφιοποιημένο υλικό που μεταφέρει όποιον φοράει τα «μαγικά» αυτά γυαλιά στην Ακρόπολη, στην Κνωσό ή στην Αρχαία Ολυμπία, όπως ήταν κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν. Μετά το νοητό ταξίδι στην ελληνική αρχαιότητα, ο Γάλλος πρόεδρος, συνοδευόμενος πάντα από άνδρες της ασφάλειάς του αλλά και επενδυτές, ακούει με προσοχή το concept των ελληνικών start-ups, πολλές εκ των οποίων ήδη εξάγουν στη Γαλλία. «Οι πελάτες μας βρίσκονται κυρίως στο Λος Αντζελες, όπου χτυπάει η καρδιά της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, αλλά και στη Γαλλία», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Τσιλφίδης, γενικός διευθυντής της Αccusonus, μιας εταιρείας τριών ετών με έδρα την Πάτρα, που δημιουργεί software για μουσική ηχογράφηση που ξεπερνά πολλά τεχνικά προβλήματα, όπως οι παρεμβολές από τα πολλά μικρόφωνα. «Πριν από τρία χρόνια, σε μια εποχή μεγάλης ανασφάλειας, πήραμε την τολμηρή αυτή απόφαση», θυμάται ο ίδιος, «οι δύο εξ ημών ως διδάκτορες είχαμε ήδη πρόταση για δουλειά στο εξωτερικό, την οποία απορρίψαμε».

Νέες θέσεις εργασίας

Το φλέγον ζήτημα των νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του δρος Βασίλη Μακιού, γενικού διευθυντή του «Corallia». «Στον τομέα της αεροδιαστημικής δημιουργήσατε 120.000 θέσεις, στον τομέα της μικροηλεκτρονικής 45.000 θέσεις και στις δημιουργικές τεχνολογίες 350.000 θέσεις. Αυτό χρειαζόμαστε στην Ελλάδα», σημείωσε. «Vouloir c’est pouvoir, όπως λέτε και εσείς οι Γάλλοι», κατέληξε απευθυνόμενος με νόημα στη γαλλική αντιπροσωπεία. Μεταξύ της υπουργού Παιδείας της Γαλλίας, Ναζάτ Μπαλό, και του αναπλ. υπουργού Παιδείας, αρμόδιου για Ερευνα και Τεχνολογία, Κώστα Φωτάκη, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για την αεροδιαστημική, ενώ το «Corallia» σύναψε έτερη συνεργασία με το γαλλικό cluster Minalogic με αντικείμενο τη μικροηλεκτρονική.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ενθουσιασμένος με το μεγάλο ταλέντο και την ικανότητα της ελληνικής νεολαίας, διευκρίνισε ότι οι συνεργασίες των χωρών δεν μπορούν να περιορίζονται μόνο στην οικονομία και την πολιτική, ενώ αναφέρθηκε στην πολλά υποσχόμενη συνεργασία στην αεροδιαστημική. «Σας ευχαριστώ που με ακούσατε στα γαλλικά», είπε χαριτολογώντας ο Φρανσουά Ολάντ αποχαιρετώντας το κοινό, «ενώ ξέρετε ότι μπορώ κάλλιστα να μιλήσω στα αγγλικά ή ακόμη και στα ελληνικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή