Η άγρια πανίδα σε κίνδυνο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεφαντόδοντο, κεφαλές λεοπαρδάλεων, δέρματα τίγρεων και τσάντες από δέρμα κροκόδειλου. Αυτά και πολλά περισσότερα αντικείμενα, πάνω από 1,5 εκατ. συνολικά, έχουν τοποθετηθεί τακτικά στα ράφια της αποθήκης ενός κέντρου προστασίας αγρίων ζώων κοντά στο Ντένβερ του Κολοράντο. Δεν πρόκειται για μία κοινή αποθήκη βέβαια, αλλά για το κέντρο συγκέντρωσης όλων όσων κατάσχονται από λαθροθήρες και παράνομους διακινητές άγριας πανίδας. Στην πραγματικότητα, τα είδη που έχουν συγκεντρωθεί εδώ ανοίγουν διάπλατα ένα παράθυρο στο φυσικό κόστος της παγκόσμιας διακίνησης ζώων που κινδυνεύουν με αφανισμό και απειλούνται.

Στα ράφια αυτού του παράξενου κέντρου μπορεί να δει κανείς μικρά ή μεγάλα τμήματα κάποιων ζώων, αλλά και τα αντικείμενα που κατασκευάζονται από αυτά, δέρματα, σκαλισμένο ελεφαντόδοντο, υποδήματα, ακόμα και διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, όλα όσα κατά καιρούς κατασχέθηκαν από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές. H μαύρη αγορά αυτών των ειδών είναι μία δραστηριότητα με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και η τέταρτη μεγαλύτερη μετά το λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και το σύγχρονο δουλεμπόριο, εξηγεί η υπεύθυνη του κέντρου, Κολίν Σάφερ.

Πέρα από τον τόπο φυσικής συγκέντρωσης όλων αυτών των ετερόκλητων πραγμάτων, το κέντρο έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα, καθώς έχει πρόγραμμα δανεισμού κάποιων αντικειμένων σε σχολεία, μουσεία και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που έχουν ως κεντρικό στόχο την προστασία της φύσης και των ειδών. Κατά καιρούς, κάποια αντικείμενα έχουν δοθεί σε ερευνητικά κέντρα.

Σε μικρή απόσταση, εξάλλου, βρίσκεται το κέντρο όπου συγκεντρώνονται οι νεκροί φαλακραετοί, χρυσαετοί και τμήματά τους. Οι αυτόχθονες της Αλάσκας αλλά και οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούν τέτοια φτερά για θρησκευτικούς σκοπούς.

Η πανίδα, όμως, δεν κινδυνεύει αποκλειστικά από τους λαθροκυνηγούς. Η τήξη των πάγων εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη απειλεί τα οικοσυστήματα πολλών ειδών ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και η λεοπάρδαλη του χιονιού, ένα είδος που βρίσκεται πολύ κοντά στον απόλυτο αφανισμό.

Σήμερα έχουν μείνει μόνο 4.000 τέτοια ζώα στα υψίπεδα της κεντρικής Ασίας, αναφέρει σε έκθεσή του το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση. Αν δεν γίνουν άμεσα βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το ένα τρίτο του οικοσυστήματος των όμορφων αιλουροειδών θα καταστραφεί, ενώ η βλάστηση και η αγροτική δραστηριότητα θα φτάσουν σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Ο Σάμι Τορνικόσκι, επικεφαλής ενός προγράμματος για την προστασία της βιοποικιλότητας στα Ιμαλάια, επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μόνο ένα από τα προβλήματα. Η απώλεια του οικοσυστήματος, η λαθροθηρία ακόμα και οι συγκρούσεις των τοπικών κοινοτήτων προκάλεσαν τον αφανισμό του ενός πέμπτου του πληθυσμού της λεοπάρδαλης του χιονιού τα τελευταία 16 χρόνια. Ομως, η κλιματική αλλαγή ενισχύει αυτές τις απειλές και μπορεί να σηματοδοτήσει το οριστικό τέλος του είδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή