Ανύπαρκτα τα δίκτυα νέας γενιάς για τους Ελληνες καταναλωτές

Ανύπαρκτα τα δίκτυα νέας γενιάς για τους Ελληνες καταναλωτές

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα είναι φθηνή χώρα στις ευρυζωνικές συνδέσεις χαμηλών ταχυτήτων, ακριβή στις γραμμές υψηλών ταχυτήτων και δεν διαθέτει καθόλου συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χώρα μας εμφανίζεται «λευκή» στον ευρωπαϊκό χάρτη κάλυψης των νοικοκυριών με δίκτυα νέας γενιάς (New Generation Access, NGA). Πρόκειται για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που προσφέρουν στους χρήστες τους, ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων άνω των 30 Mbps.

Στην τελευταία κατηγορία, η Ελλάδα κατατάσσεται 27η χώρα στην Ε.Ε. προσφέροντας κάλυψη στο 30,8% των νοικοκυριών της χώρας, έχοντας πίσω της στην 28η θέση την Ιταλία με προσφερόμενη κάλυψη 27,2% (στοιχεία τέλος 2014). Στις συνδέσεις άνω των 100 Mbps, η Ελλάδα εμφανίζεται στην 28η θέση, αφού η παρεχόμενη κάλυψη φτάνει μόλις στο 0,4% των ελληνικών νοικοκυριών, έχοντας μπροστά της την Πολωνία, με κάλυψη 13,5%. Σημειώνεται ότι βασικός στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μέχρι το 2020, το σύνολο των ενεργών τηλεπικοινωνιακών γραμμών των κρατών-μελών της να προσφέρουν ταχύτητες άνω των 30 Mbps και από αυτές το 50% να είναι τουλάχιστον 100 Mbps.

Σήμερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 70% του συνόλου των συνδέσεων στην Ελλάδα, προσφέρει ταχύτητα σύνδεσης χαμηλότερη των 30 Mbps. Παρά όμως την υστέρηση τις χώρας σε συνδέσεις νέας τεχνολογίας, η μέση ευρυζωνική σύνδεση στην Ελλάδα έχει μετρηθεί και αναγνωρίστηκε σε 8,93 Mbps, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ανέρχεται 8,79 Mbps. Επίσης όπως έδειξε έρευνα της εταιρείας SamKnows Limited για λογαριασμό της Κομισιόν, οι πραγματικές ταχύτητες που επιτυγχάνουν οι χρήστες του Internet, υπολείπονται κατά 50% εκείνων που προωθούν διαφημιστικά οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών. Δηλαδή μια διαφημιζόμενη σύνδεση 24 Mbps, κατά μέσο όρο προσφέρει πρόσβαση με ταχύτητα της τάξης των 12 Mbps.

Μπορεί όμως οι συνδέσεις που έχουν στη διάθεσή τους οι Ελληνες καταναλωτές να είναι χαμηλών ταχυτήτων, αλλά ταυτόχρονα είναι φθηνότερες από εκείνες των άλλων χωρών. Και δεν αναφερόμαστε συγκριτικά με τις ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων ή υπερυψηλών ταχυτήτων που είναι σπάνιες στην Ελλάδα, αλλά στις συνδέσεις χαμηλών ταχυτήτων (xDSL). Η Ελλάδα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κατά μέσο όρο 20% φθηνότερη στα πακέτα διπλών υπηρεσιών (double play) σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε. των 28 (Ε.Ε.-28). Η σύγκριση γίνεται σε ευρώ και μονάδες αγοραστικής δύναμης και όχι σε ονομαστικές τιμές σε ευρώ. Η χώρα μας είναι οριακά πιο ακριβή στα πακέτα τριών υπηρεσιών (triple play) και μάλιστα στα πακέτα που περιλαμβάνουν υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κανένας από τους πέντε παρόχους (OTE, Forthnet, Wind Hellas, hellas online, Cyta) δεν προσφέρει στα νοικοκυριά συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 50 Mbps.

Σε ό,τι αφορά τα πακέτα double play, βασικός μοχλός ανταγωνισμού είναι η θυγατρική της κυπριακής εταιρεία Cyta, η οποία στην Ελλάδα, έχει τις χαμηλότερες χρεώσεις. Μάλιστα όπως αναφέρει η εταιρεία μελετών (Van Dijk) οι χρεώσεις της Cyta είναι κατά μέσο όρο 22,7% πιο φθηνές. Mόνον σε μια κατηγορία η Wind διαθέτει χαμηλότερη από τη Cyta χρέωση. Σημειώνεται τα στοιχεία της έρευνας αναφέρονται στον Φεβρουάριο του 2015.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ίδια έρευνα, εμφανίζεται ότι στην περίοδο 2012-2015, οι χρεώσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, μειώθηκαν. Εξαίρεση αποτελούν οι συνδέσεις triple play, το κόστος των οποίων αυξήθηκε οριακά -κατά περίπου 2-5 ευρώ τον μήνα. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι στις λίγες ευρυζωνικές συνδέσεις άνω των 30 Mbps, οι Ελληνες καταναλωτές, όπως αναφέρει η έρευνα πληρώνουν ένα υπερτίμημα της τάξης των 10 έως 15 ευρώ σε σχέση με τις συνδέσεις χαμηλότερων ταχυτήτων, και το οποίο είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο εκείνο που καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι. Οι Ελληνες επομένως πληρώνουν πολύ ακριβότερα τις συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων στο Διαδίκτυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή