Υπερψηφίστηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Υπερψηφίστηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

8' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής επί των άρθρων το Νομοσχέδιο για την  αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Νωρίτερα και μέσα σε κλίμα μεγάλης πολιτικής έντασης, η κλιμάκωση της οποίας προκάλεσε έως και περισσότερο από δύο ώρες καθυστέρηση στην διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί 35 εκ των 58 άρθρων του, ολοκληρώθηκε απόψε στην ολομέλεια της Βουλής η κοινοβουλευτική διαδικασία επεξεργασίας και έγκρισης του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.

Η εμπλοκή σημειώθηκε εξαιτίας τροποποίησης διάταξης του σχεδίου νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση, αναφορικά με την αντικατάσταση μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών που η θητεία τους είχε λήξει. Επρόκειτο για παρέμβαση η οποία στόχευε στην επίλυση λειτουγικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει εξαιτίας της ελλιπούς σύνθεσής του το Εθνικό Συμβούλίο Ραδιοτηλεόασης, καθώς από την ορθή λειτουργία της συγκεκριμένης Ανεξάρτητης Αρχής, εξαρτάται σε βαθμό καθοριστικό η υλοποίηση του νομοθετήματος (το ΕΣΡ διεξάγει την δημοπρασία για τις άδειες).

Η αρχική διατύπωση που προκέλεσε τις εντόνότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης οδηγούσε στην λήξη της θητείας και αποχώρηση ακόμα και εκείνων των μελών των ανεξάρτητων αρχών που βρίσκονται νόμιμα στη συγκεκριμένη θέση: «Για όσες εκ του Συντάγματος προβλεπόμενες ανεξάρτητες αρχές, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, δεν έχει γίνει αντικατάσταση των αποχωρούντων μελών εντός της προβλεπομένης εξάμηνης προθεσμίας και ανασυγκρότηση των αρχών αυτών, αποχωρούν και τα υπηρετούντα μέλη» σημειώνεται στην τροποποίηση που κατέθεσε ο κ. Παππάς και συνεχίζεται: «Η αντικατάσταση των αποχωρούντων κατά τα ανωτέρω μελών πραγματοποιείται μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου». Και αυτό θα γίνει με τη γνωστή διαδικασία, δηλαδή μέσω της Διάσκεψης της Βουλής.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις: Αρχικώς ήταν ο κ. Α. Λοβέρδος: «Ρίξατε μία βόμβα. Εμείς είχαμε ζητήσει να γίνει σεβαστή η ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών. Εσείς κάνετε βήμα πολέμου κατά ανεξάρτητων αρχών» είπε. Ακολούθησε ο κ. Ευ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι με τη συγκεκριμένη τροποποίηση πραγματοποιείται εκ μέρους της κυβέρνησης «μείζον θεσμική παρέμβαση, καθεστωτικού χαρακτήρα. Παραβιάζετε το Σύνταγμα, τόνισε.

Βλέποντας τις αντιδράσεις, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος έσπευσε να σβήσει τη φωτιά: «Πρόκειται περί παρεξήγησης. Η διάταξη θα τροποποιηθεί ως προς την διατύπωσή της, και έτσι θα καθίσταται σαφές ότι αφορά τα υπηρετούντα μέλη των οποίων έχει λήξη η θητεία, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση. Θέλουμε να υπάρχει συναίνεση» τόνισε.

Η παρέμβαση φάνηκε μεν να καθησυχάζει την αντιπολίτευση, πλην όμως εξαιτίας προφανώς της έλλειψης εμπιστοσύνης, ζητήθηκε να αποσυρθεί όλη η διάταξη και να επανακατατεθεί καλύερα επεξεργασμένη σε επόμενο νομοσχέδιο. Σχετικά μίλησαν για κάτι τέτοιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευ. Μεϊμαράκης, εκ νέου ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Μ. Βορίδης (ΝΔ), ο κ. Χ. Θεοχάρης (Ποτάμι).

Και ενώ μεσολάβησε μια μίνι αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Μεϊμαράκη και του Προέδρου της βουλής Ν. Βούτση, αναφορικά με το ποιό κόμμα φέρει την ευθύνη για τη σημερινή προβληματική εικόνα των Ανεξάρτητων Αρχών ως προς τη σύνθεσή τους, η κυβέρνηση επανήλθε με αναδιατύπωση της διάταξης και με διευκρινίσεις τέτοιες, που τελικώς εκτόνωσε την ένταση – καθώς φαινόταν να ήταν πλέον διατυπωμένη με τρόπο που ανταποκρινόταν στις παρατηρήσεις οι οποίες νωρίτερα είχαν διατυπωθεί. Ωστόσο, η αντιπολίτευση δεν την ψήφισε, κατά την ονομαστική – την οποία είχε ζητήσει από το μεσημέρι με αίτημά της η ΝΔ.

Αλλες αλλαγές:

Ο κ. Παππάς είχε, πέραν της επίμαχης διάταξης, παρουσιάσει και ορισμένες άλλες τροποποιήσεις αργά το απόγευμα, μεταξύ των οποίων τέτοιες που προβλέπουν: 1) Τη δυνατότητα του ΕΣΡ «να απευθύνεται σε διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες Ορκωτών Λογιστών για τη διακρίβωση» της «ταυότητας» των υποψηφίων να πάρουν άδεια – όταν πρόκειται για εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή, που διέπονται από το καθεστώς των «εξωχωρίων» (σχετική πρόταση είχε κάνει ο κ. Ευ. Βενιζέλος), 2) Την εξαίρεση των τηλεοπτικών σταθμών ΟΤΑ από τις διατάξεις του νέου νόμου και, 3) Την δυνατότητα στους δημοσιογράφους και της ΕΡΤ, πέραν δηλαδή του ΑΠΕ και της Γενικής Γραμματείας Εμνημέρωσης, κατόπιν αδείας να έχουν και δεύτερη εργασιακή σχέση με άλλο Μέσο.

Πολιτική ένταση

Η συζήτηση επί της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας άρχισε σήμερα το πρωί επί των άρθρων, μέσα σε κλίμα μετωπικής σύγκρουσης, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με ανταλλαγή κατηγοριών ως προς το ποιός με τις πιλογές του υπηρετεί το φαινόμενο της διαπλοκής.

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκονται κυρίως η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς και τα επίμαχα άρθρα που: Πρώτον, αναθέτουν στον υπουργό Επικρατείας το προνόμιο του καθορισμού αφενός του αριθμού των αδειών που θα δημοπρατηθούν και αφετέρου του τιμήματος που θα πρέπει να καταβληθεί από τους ενδιαφερόμενους. Δεύτερον, ρυθμίζουν ζητήματα σχετικά με τις ανεξάρτητες αρχές Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών.

«Δημιουργούνται ερωτήματα για τη βιασύνη να ψηφίσετε το νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστική συζήτηση» σχολίασε ευθύς εξαρχής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης. Για να συνεχίσει, απευθυνόμενος στους υπουργούς Επικρατείας Ν.Παππά και Υποδομών Χρ.Σπίρτζη: «Γιατί δίνει το νομοσχέδιο τόσο ισχυρές αρμοδιότητες στην εκτελεστική εξουσία; Γιατί βάζετε τόσο αυστηρούς περιορισμούς για τους εργαζομένους στα ΜΜΕ; Γιατί δεν το κάνετε σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις; Αυτό είναι ένας ιδιότυπος κρατισμός. Τί θέλετε να «εξυπηρετήσετε» με αυτό; Είναι εύλογο το ερώτημα σχετικά με το ποιές είναι οι πραγματικές σας προθέσεις; Θέλετε να φτιάξετε ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο, φιλικό προς την πολιτική σας»; Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για κατάλυση της ανεξαρτησίας της ΕΕΤΤ, αναφέρθηκε στην αποπομπή της κας Σαββαΐδου από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μίλησε για τις τελευταίες αλλαγές στην ιεραρχία της Δικαιοσύνης, για να προσθέσει: «Γινόμαστε μάρτυρες ευρύτερης προσπάθειας άλωσης ανεξαρτήτων αρχών του κράτους από εκτελεστική εξουσία που φαίνεται ενοχλείται από τον έλεγο».

Τις γνωστές ενστάσεις, για τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις, της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» εξέφρασε αμέσως μετά ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου, ενώ την αντίθεση του ΚΚΕ στο σύνολο της νομοθετικής πρωτοβουλίας επανέλαβε ο κ. Ι.Γκιόκας. Η συζήτηση συνεχίζεται με εισηγητές των άλλων κομμάτων και βουλευτές όλων των πτερύγων.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ανέβηκαν αρκετές φορές οι τόνοι με φόντο και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφηκε σύντομη αντιπαράθεση μεταξύ των κ. Ν.Παππά και Ευ. Βενιζέλου, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης (ΝΔ) σε παρέμβασή του έκανε λόγο για κυβερνητικό ολοκληρωτισμό που είναι χειρότερος από την διαπλοκή – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο κ. Α. Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) μίλησε για «σταλινικές μεθόδους» από πλευράς κυβέρνησης, ενώ σειρά κυβερνητικών στελεών και βουλευτών, απαντούσαν στις επικρίσεις με μνημόνευση των όσων συνέβαιναν τόσο στην οικονομική πολιτική όσο και στο χώρο των ΜΜΕ επί των προηγουμένων κυβερνήσεων.

«Ο κ. Παππάς διεκδικεί για τον εαυτό του ρόλο τροχονόμου στην διαπλοκή» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.

Χάθηκε η ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές με τη στήριξη όλων μας, είπε από την πλευρά της η επικεφαλής ης Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Καταγγελίες Π.Καμμένου

Μεγάλη ένταση καταγράφηκε αργά το απόγευμα με αφορμή την υψηλότατων τόνων ομιλία του υπουργού Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ: ο κ. Καμμένος χειροκροτούμενος και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά Μέσων Ενημέρωσης και δημοσιογράφων, και κάνοντας λόγο έως και για «συμμορίες δολοφόνων» υποστήριξε πως με το σχέδιο νόμου δίνεται τέλος στο καθεστώς που επιτρέπει στα Μέσα να επηρεάζουν την κοινή γνώμη αντί να την ενημερώνουν.

Αίσθηση προκάλεσε η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Καμμένος εναντίον του κ. Δημ. Γιαννακόπουλου, υποστηρίζοντας ότι μέσω ιστοσελίδας που διαθέτει, επιχειρεί να πλήξει την κυβέρνηση. Οι αναφορές του προέδρου των ΑΝΕΛ περιελάμβαναν και «αποκαλύψεις» περί μηνυμάτων που όπως είπε, έλαβε αρχικώς στο κινητό του από τον προαναφερθέντα επιχειρηματία.

«Ο κ. Παύλος Γιαννακόπουλος είναι ένας έντιμος επιχειρηματίας από τους καλύτερους φαρμακοβιομήχανους της χώρας -δεν μπορεί κανείς να του προσάψει τίποτα- με προσφορά στην Ελλάδα» είπε συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος, για να συνεχίσει σε εντελώς διαφορετικούς τόνους:

«Ο γιος του αποφάσισε να γίνει καναλάρχης. Άρχισε λοιπόν με το μπλογκ NewsBomb. Τι γράφει το News Bomb, λοιπόν στις 16 Σεπτεμβρίου; «Γι’ αυτό πρέπει να μπουν ξανά στη Βουλή Καμμένος και ΑΝΕΛ». Ύμνους! Τι ήθελε ο κ. Γιαννακόπουλος; Ο κ. Γιαννακόπουλος ήθελε από εμένα, ως κυβερνητικό εταίρο και Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στέλνοντας SMS  στο τηλέφωνο το δικό μου και της γυναίκας μου, να απαιτήσει αυτά που είχε να απαιτήσει. Πρώτη απαίτηση: «Καλημέρα. Θα μπει ο Γιώργος, υποψήφιός μας, στο Υγείας ως εξωκοινοβουλευτικός; Παρακαλώ, πρόσεξε μην μας ξαναβάλουν πουθενά τον Κοντονή»! Δεύτερο SMS, 14.51΄ μετά μεσημβρίας, 21 Σεπτεμβρίου: «Συγχαρητήρια. Ελπίζω αυτή τη φορά να κλείσετε ολόκληρη τετραετία και χωρίς εμπόδια να μπορέσετε να διορθώσετε τα αίσχη των προηγούμενων σαράντα ετών. Καλή δύναμη. Το NewsBomb βγάζει κυβέρνηση».

Στις 21 του μηνός άλλο SMS: «Καλημέρα. Θα μπει ο Γιώργος πάλι ως εξωκοινοβουλευτικός;» Και λέει πάλι το ίδιο: «να μην μπει ο Κοντονής». Και προχωράει, 24 Σεπτεμβρίου: «Ο Κοντονής όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, αλλά ούτε ραντεβού δεν δέχεται να κάνει». Και 24 Σεπτεμβρίου, 20.57΄ μετά μεσημβρίας, στέλνει το εξής SMS: «Εάν δεν σας γκρεμίσω μέχρι τα Χριστούγεννα, να μην με λένε Γιαννακόπουλο».

Το ίδιο σάιτ, το οποίο μας εξυμνούσε, λοιπόν, από τις 24 του μηνός γράφει: «Η ιστορία γράφτηκε από λακέδες», με φωτογραφία δική μου και του Πρωθυπουργού. «Βόμβα Ζωής κατά Καμμένου: Δεν μου έδωσε τα στοιχεία για το εξοπλιστικά», «Ακατάλληλος και επικίνδυνος», το σπίτι της πεθεράς μου, «Ο Καμμένος με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος χλεύασαν την Επιτροπή Αλήθειας για το χρέος», «Αποκάλυψη: Γιατί ο Μεϊμαράκης έλεγε τον Καμμένο καταδικασμένο», μια απόφαση ελβετικού δικαστηρίου με την οποία έχω δικαιωθεί γιατί ήταν ερήμην, «Πλειστηριασμοί σπιτιών: Εν ψυχρώ αριστερή εκτέλεση από τον Τσίπρα και τον κόκκινο Πάνο», «Μαύρη μέρα για την ελληνική δημοσιογραφία-Υπουργός απείλησε το NewsBomb»

Αυτός ο κύριος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διεκδικεί να πάρει κανάλι, για να κάνει τι; Για να πάρει 223 εκατομμύρια δάνειο, κόβοντας τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως έγινε μέχρι σήμερα, και να απειλεί την πολιτική ζωή του τόπου; Όχι, λοιπόν!» Και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατέληξε:

«Θα πρέπει να μάθουν αυτοί οι κύριοι ότι οι εποχές τελείωσαν που ο μπαμπάς τους έπαιρνε το αστυνομικό τμήμα για να τους αφήσουν ελεύθερους, όταν τους έπιαναν με τις κόκες στην τσέπη στα πάρτι της Μυκόνου. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι το νταβατζηλίκι δεν περνά από τη Βουλή των Ελλήνων. Τελείωσε το νταβατζηλίκι. Πέφτει κάτω είτε ήταν μέχρι τώρα νταβατζήδες με παρελθόν είτε είναι νταβατζήδες που θέλουν να πάρουν στα χέρια τους τον τόπο».

Σύγκρουση ΧΑ-ΚΚΕ.

Νωρίτερα το πρωί και με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε από του βήματος στο ΚΚΕ ο ομιλητής της Χρυσής Αυγής Γ.Λαγός με αφορμή την υπόθεση της πώλησης του «902», απάντησε σε υψηλότατους τόνους ο κοινοβουλέυτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης: «Δεν είναι καλό να απαντάς σε εκείνους που δίνουν εντολές να γίνουν δολοφονίες» τονίζοντας ότι η διαδικασία πώλησης ήταν απολύτως διαφανής και ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη υποχρεώσεων έναντι εργαζομένων.

Ο βουλευτής της ΧΑ επανήλθε ζητώντας, όπως χαρακτηριστικά είπε, «την διαδρομή του χρήματος» κατά την διαδικασία της πώλησης, ο κ. Παφίλης ανταπάντησε: «Είναι φασίστες και δεν έχουν το θάρρος να το λένε. Θέλουν να χτυπήσουν το ΚΚΕ και όχι τα μεγάλα συμφέροντα με τα οποία συνδέονται ποικιλοτρόπως. Η θέση τους είναι στα σκουπίδια της ιστορίας. Δεν θα ξοδέψω πολύ σάλιο να απαντήσω, γιατί θα πάει χαμένο. Οι πρόγονοί τους φορούσαν κουκούλες και έδειχναν όσους πολεμούσαν Γερμανούς και καταχτητές»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή