Ελαστικά τα πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία

Ελαστικά τα πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου επιβολής προστίμων για την ανασφάλιστη εργασία προχωρά το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της ευρύτερης υποχρέωσης που προκύπτει και από το 3ο μνημόνιο για την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης κατά της αδήλωτης εργασίας, που τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται από 19% έως 24%. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στον πυρήνα των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, βρίσκεται ο επανασχεδιασμός όλου του συστήματος προστίμων, προκειμένου να μειωθούν και να συνδεθούν με «ρήτρα απασχόλησης».

Κεντρικός στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι ο δραστικός περιορισμός της ανασφάλιστης εργασίας και κατά συνέπεια η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου και κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων. Για τον λόγο αυτό εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης των προστίμων, υπό την προϋπόθεση ότι οι εργοδότες, που για πρώτη φορά διαπιστώνεται πως απασχολούν ανασφάλιστους, θα προχωρούν στην άμεση ασφάλισή τους. «Συζητάμε να τροποποιήσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, κατανοώντας ότι τα πολύ υψηλά πρόστιμα είναι επιβαρυντικά για τη συνολική τους λειτουργία» δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης. Αλλωστε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόλις το 25% των προστίμων για ανασφάλιστη εργασία πληρώνεται άμεσα, και μάλιστα με έκπτωση 30%, ενώ τα υπόλοιπα στην πλειοψηφία τους θα καταλήξουν είτε στα ληξιπρόθεσμα είτε στα δικαστήρια. Να σημειωθεί ότι οι ποινές επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση, ενώ τα πρόστιμα έχουν αυστηροποιηθεί και ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Στο πλαίσιο του νέου σχεδίου δράσης, το υπουργείο Εργασίας προωθεί επίσης αλλαγές στις διαδικασίες επίλυσης εργατικών διαφορών που διενεργούνται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τις συμφιλιωτικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, αυτό που επιδιώκει το υπουργείο είναι η αυστηροποίηση της συμφιλιωτικής διαδικασίας, καθώς και η νομική κατοχύρωσή της, προκειμένου να δεσμεύει με κάποιο τρόπο τα δύο μέρη και να μην παραβιάζεται την επόμενη μέρα. Σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης αναζητούνται τρόποι που θα οδηγήσουν στην επίσπευση της εκδίκασης των αστικών διαφορών για εργατικά θέματα, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία.

Παράλληλα, επανεξετάζεται συνολικά ο ελεγκτικός μηχανισμός, με δεδομένη μάλιστα την έλλειψη προσωπικού στο ΣΕΠΕ. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διενέργεια ελέγχων από μεικτά κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της ειδικής υπηρεσίας του ΙΚΑ ΕΥΠΕΑ και της οικονομικής αστυνομίας, με κατεύθυνση στο άμεσο μέλλον, να δημιουργηθεί ένα κοινό σώμα ελέγχου οικονομικών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποθέσεων.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή θα διαδραματίσει η ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, με στόχο να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την αγορά εργασίας συνολικά. Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί η διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, στο οποίο καταγράφονται οι ροές απασχόλησης (προσλήψεις, απολύσεις, οικειοθελείς αποχωρήσεις), με τον ΟΑΕΔ και με το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΣΕΠΕ. Μόλις ολοκληρώθηκε η διασύνδεση του συστήματος Εργάνη με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή