50.000 πρόσφυγες θα μείνουν στην Ελλάδα

50.000 πρόσφυγες θα μείνουν στην Ελλάδα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με δύσκολες αποφάσεις για την Ελλάδα επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες τα ξημερώματα, μετά τη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό. Παρά την αρχική του άρνηση, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τους 10 ηγέτες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης την αποδοχή 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα. Συγχρόνως συμφώνησε ότι η Ελλάδα μαζί με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία θα ενισχύσουν τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, ενώ η Frontex θα υποστηρίξει την καταγραφή των μεταναστών ώστε να μην περνούν από την Ελλάδα μη καταγεγραμμένοι μετανάστες στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με το σχέδιο που συμφωνήθηκε, η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει τη δυνατότητά της να παρέχει στέγη σε 30.000 μετανάστες (αυτήν τη στιγμή έχει τη δυνατότητα για 10.000) αλλά και να δώσει στέγη, μέσω επιδότησης ενοικίου, σε άλλους 20.000 πρόσφυγες έως το τέλος του έτους. «Για χρόνια συζητάμε να αυξήσει η Ελλάδα τον αριθμό αυτό και, επιτέλους, έγινε», λέει ευρωπαϊκή πηγή. Συγχρόνως, άλλες 50.000 θέσεις θα δημιουργηθούν κατά μήκος του περάσματος των προσφύγων στα Δυτικά Βαλκάνια, χωρίς ακόμα να έχουν συμφωνηθεί λεπτομέρειες.

Ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός παρουσιάζει αυτή την απόφαση ως νίκη για την ελληνική πλευρά, καθώς, όπως είπε, κατάφερε να απορρίψει την πρόταση που βρισκόταν στο τραπέζι για «δημιουργία ολόκληρης κωμόπολης 50.000 προσφύγων», που θα δημιουργούσε ασφυκτική κατάσταση στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν υπήρχε ως πρόταση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ» και γνωρίζουν τις συζητήσεις που έγιναν, δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά στη δημιουργία ενός μοναδικού κέντρου υποδοχής, που θα συγκέντρωνε 50.0000 πρόσφυγες, αλλά μια γενικότερη για την ανάγκη να αυξήσει η Ελλάδα την ικανότητα υποδοχής σε 50.000 θέσεις συνολικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε από τους 50.000, οι 20.000 να μένουν σε σπίτια ή ξενοδοχεία, μέσω της διαδικασίας επιδότησης του ενοικίου, για το διάστημα που θα παραμένουν στην Ελλάδα. Η επιδότηση αναμένεται από την Κομισιόν, τα κράτη-μέλη και τον ΟΗΕ. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η πρόταση αυτή αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Το δεύτερο ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο σημείο ήταν ότι ο κ. Τσίπρας συμφώνησε πως η Ελλάδα σε συνεργασία με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία θα ενισχύσουν τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, με τη Frontex να αναλαμβάνει επικουρικό ρόλο. Το βασικό επιχείρημα των υπολοίπων στο τραπέζι ήταν ότι δεν μπορεί η Ελλάδα, που είναι η βασική χώρα από την οποία θα γίνονται οι μετεγκαταστάσεις, να μην έχει ένα σύστημα που θα καταγράφονται αυτοί οι οποίοι θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και να τους προωθεί στα Δυτικά Βαλκάνια. Ενδεικτικό της αναγκαιότητας για ενίσχυση αυτής της διαδικασίας είναι ότι από τους 455.000 μετανάστες που έχουν περάσει στην Ε.Ε. από την αρχή του έτους, μόνο 755 ήταν εγγεγραμμένοι στην Ελλάδα.

Σφοδρή επίθεση από ΝΔ

Ασάφειες και πλήθος σκοτεινών σημείων μεταξύ των δηλώσεων του κ. Αλ. Τσίπρα και των αποφάσεων της Συνόδου για το προσφυγικό διαπιστώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, που φέρνει το θέμα με επίκαιρη ερώτησή του στην «Ωρα του Πρωθυπουργού».

Την ίδια στιγμή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Τσίπρα κάνοντας λόγο για «τραγική εικόνα» και για έναν πρωθυπουργό «μειωμένης ευθύνης, που μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών». Η Ν.Δ αναμένεται να αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση για το προσφυγικό.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του κ. Κουμουτσάκου –που κατατέθηκε σε συνεννόηση με τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη– ο κ. Τσίπρας ερωτάται ποια η σύνδεση δημοσιονομικής και προσφυγικής – μεταναστευτικής πολιτικής, αν, με βάση τη συμφωνία, μπορούν τα κράτη να κλείσουν τα σύνορά τους και οι πρόσφυγες και μετανάστες να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, πού θα εγκατασταθούν οι πέραν των 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες και τι συγκεκριμένα προβλέπεται για την επιδότηση ενοικίου, ποιας μορφής θα είναι ο συντονισμός ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής και, κυρίως, τι ζήτησε η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την Τουρκία και τη στάση της στο ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή