Αξιολόγηση έως τις 15/11 και μετά ανακεφαλαιοποίηση

Αξιολόγηση έως τις 15/11 και μετά ανακεφαλαιοποίηση

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων έστειλε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Β. Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα μεγαλύτερα «αγκάθια» αυτή τη στιγμή είναι το θέμα των «κόκκινων» δανείων –για το οποίο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση– καθώς και τα ισοδύναμα για την αντικατάσταση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ κατέστησε σαφές ότι για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να προστατευθούν οι καταθέτες, θα πρέπει να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα η πρώτη αξιολόγηση και σίγουρα πριν από τις 15 Νοεμβρίου.

Μετά τις συναντήσεις που είχε χθες με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτο, και τον υπουργό Οικονομίας, κ. Γ. Σταθάκη, ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. δήλωσε ότι «υπάρχει βούληση να εργαστούμε σκληρά και να κάνουμε όλα τα απαραίτητα και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει» αλλά έσπευσε να προσθέσει πως υπάρχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων «το οποίο θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα με μεγάλη προσπάθεια. Δεν υπάρχει χρόνος για να χαθεί, χρειάζεται να αναλάβουμε δράση αμέσως, έτσι ώστε επιτέλους να εκσυγχρονισθούν το ελληνικό κράτος και η οικονομία».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι η επιτυχής συμπλήρωση της πρώτης αξιολόγησης «θα βελτιώσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και θα αναθερμάνει την πραγματική οικονομία», ενώ αναφέρθηκε στα τρία στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν για να εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων:

1. Πολιτική βούληση και εθνική αίσθηση κατοχής αυτών των μεταρρυθμίσεων.

2. Τεχνική και διοικητική δυνατότητα και ικανότητα να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν.

3. Εφαρμογή τους σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Είμαι πεπεισμένος ότι με μία συνεπή εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, με αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα λύσει τα κοινωνικά της προβλήματα και θα είναι ένα πετυχημένο μέλος του ευρώ» υποστήριξε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Ταυτόχρονα, όμως, αναφέρθηκε και στα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή. Για το θέμα των «κόκκινων» δανείων δήλωσε ότι η διαφορά που υπάρχει είναι πόσο ευρεία θα είναι η κάλυψη και η προστασία που θα προσφέρεται. «Η άποψη των θεσμών και της Κομισιόν είναι πως θα πρέπει στην περίπτωση των “κόκκινων” δανείων να προστατευθούν τα νοικοκυριά τα οποία πραγματικά έχουν ανάγκη. Αλλά όπως είπε και ο κ. Τσακαλώτος, υπάρχει βούληση να βρούμε μια λύση συμβιβαστική η οποία θα ικανοποιεί όλα τα μέρη. Η λύση που προκρίνουμε είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά τα οποία περισσότερο βρίσκονται σε κίνδυνο».

Στο ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Ντομπρόβσκις παρέπεμψε στην κυβέρνηση. «Μπορεί να προτείνει δημοσιονομικά ισοδύναμα, αρκεί αυτά να μην υποσκάπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι δεν ήταν πρόταση των δανειστών ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ αποκάλυψε ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει δηλώσει πως θα υπάρξει νέα πρόταση. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σήμερα να δώσει νέα παράταση για τη μη εφαρμογή του μέτρου έως τις 15-20 Νοεμβρίου, ώστε να εντοπίσει τα ισοδύναμα μέτρα που θα εφαρμόσει.

Πέραν αυτών, σημείωσε ότι εάν αρθούν τα capital controls χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτό θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα για τις εγχώριες τράπεζες.

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, δεν συνδέονται άμεσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή