ΜΙΚΡΟΓΡΑΜΜΑΤΗ ΓΡΑΦΗ: Γιατί γράφουμε με κεφαλαία και μικρά γράμματα;

ΜΙΚΡΟΓΡΑΜΜΑΤΗ ΓΡΑΦΗ: Γιατί γράφουμε με κεφαλαία και μικρά γράμματα;

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν νοείται να υπάρχουν πεινασμένοι άνθρωποι σε έναν κόσμο που υπερχειλίζει από τρόφιμα» Σελ. 12

Ο κόσμος μας είναι γεμάτος παράδοξα. Κάποια από αυτά μπορεί να προσθέτουν ομορφιά και ποικιλία στη ζωή μας. Υπάρχουν και παράδοξα, όμως, που την κάνουν δύσκολη, μη βιώσιμη.

Λένε πως κάθε χρόνο πετιούνται εκατομμύρια τρόφιμα μόνο και μόνο επειδή δεν είναι «εμφανίσιμα». Και πως η σπατάλη αυτή αντιπροσωπεύει πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων. 

Από την άλλη, τα τρόφιμα στον κόσμο δε φτάνουν για όλους.

«Δε νοείται να υπάρχουν πεινασμένοι άνθρωποι σε έναν κόσμο που υπερχειλίζει από τρόφιμα», λέει ο Μπαν κι-μουν, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, όταν αναφέρεται σε αυτό το παράδοξο. 

Το ξέρετε ότι οι παραγωγοί και οι προμηθευτές πετάνε τα λαχανικά που δεν είναι θελκτικά στο μάτι; Επειδή οι καταναλωτές, δηλαδή εμείς, προτιμάμε τα λαχανικά μας να έχουν περάσει… από καλλιστεία. Ενώ γνωρίζουμε ότι στη φύση τίποτα δεν είναι ολόιδιο με ένα άλλο αγαθό, ενώ γνωρίζουμε πως η φύση φτιάχνει «χαρακτήρες» στα δημιουργήματά της για να τα κάνει να ξεχωρίζουν. Εμείς γιατί θέλουμε να είναι όλα στο ίδιο μέγεθος, χωρίς ατέλειες, χωρίς χαρακτήρα; 

Τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν ως έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης στον κόσμο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2030. Για να βοηθήσουμε κι εμείς, ας αρχίσουμε να γεμίζουμε το ψυγείο μας με «στραβά» κολοκυθάκια και «κακομούτσουνα» μήλα. Είναι το ίδιο νόστιμα, μπορεί και περισσότερο!    

 

Διαβάστε στο φύλλο των «Ερευνητών» που θα κυκλοφορήσει με την «Καθημερινή» το Σάββατο 31 Οκτωβρίου:

Μικρογράμματη γραφή: Γιατί γράφουμε με κεφαλαία και μικρά γράμματα; Σελ. 10

Θέατρο: «Σολομώντεια λύση» και «Ο Τομ Τιριτόμ κι η πολιτεία που ήταν χωρισμένη στα δύο»: κερδίστε προσκλήσεις για τις παραστάσεις! Σελ. 5 και 16 .

Η πράσινη σελίδα: Τα μανιτάρια βρήκαν τον… δάσκαλό τους Σελ. 6 .

Τρέχα Γύρευε: Οι καλύτερες βόλτες στην πόλη Σελ. 18 .

Πας(μα)γυρεύοντας: Τυρόψωμο για κολατσιό Σελ. 22 .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή