Λαχανικά: Ωμά ή βρασμένα;

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Πως πρέπει να τα καταναλώνουμε και να τα αποθηκεύουμε ώστε να επωφεληθούμε;

1.Ντομάτα: Μαγειρεμένη είναι καλύτερη από ωμή. Οι ντομάτες πρέπει να αποθηκεύονται στην κουζίνα σε θερμοκρασία δωματίου αφού χάνουν αντιοξειδωτικά όταν αποθηκεύονται σε πιο κρύες θερμοκρασίες. Όταν τις μαγειρεύουμε περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά αλλά και λυκοπένιο. Οι ωμές ντομάτες, βέβαια, περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C.

2.Καρότα: Μαγειρεμένα είναι καλύτερα από ωμά. Βράστε τα καρότα για να επωφεληθείτε από τη β-καροτίνη και αντιοξειδωτικά.

3.Μπρόκολο: Ωμό και βρασμένο. Αποθηκεύστε το μπρόκολο σε σακούλα στο ψυγείο, καθώς χάνει τα αντιοξειδωτικά του πιο γρήγορα από κάθε άλλο λαχανικό όταν δεν αποθηκεύεται σε σακούλα τροφίμων.  Το μπρόκολο είτε ωμό είτε βρασμένο περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ χάνει τις βιταμίνες του όταν το τηγανίζουμε.

4.Κουνουπίδι: Ωμό και στον ατμό. Το φρέσκο κουνουπίδι περιέχει 30% περισσότερη πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά που διατηρούνται όταν είναι ωμό. Καλό είναι να μην βράζουμε το κουνουπίδι σε νερό καθώς χάνει τα αντιοξειδωτικά του αλλά να το μαγειρεύουμε στον ατμό.  

5.Λαχανάκια Βρυξελλών, Λάχανο: Ωμό και στον ατμό. Όταν είναι ωμά περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C και φυλικό οξύ ενώ όταν μαγειρεύονται στον ατμό περιέχουν περισσότερη indole-3-καρβινόλη.

6. Μελιτζάνα: Μαγειρεμένη στο γκριλ, περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι αν την βράζαμε ή την καταναλώναμε ωμή.

7.Σκόρδο και κρεμμύδια: Ωμά και μαγειρεμένα. Τόσο τα σκόρδα όσο και τα κρεμμύδια δεν χάνουν τα αντιοξειδωτικά τους και τα θρεπτικά συστατικά τους με όποιον τρόπο κι αν τα μαγειρέψουμε.

8.Αγκινάρες: Μαγειρεμένες έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά όταν μαγειρεύονται στον ατμό ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Αντίθετα, αν τις τηγανίσετε θα περιέχουν λιγότερα φλαβονοειδή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή