Ανικανότητα και κυνισμός

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ην περασμένη εβδομάδα, ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε «κυνική και χωρίς στρατηγική» την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως δήλωσε, «πρότεινε ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό απ’ αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός». Η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν αρκεί για να στείλει τον κ. Τσίπρα στο Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας.

Οι κ. Σόιμπλε και Γιούνκερ απεφάνθησαν ότι «η Ελλάδα δεν είναι κράτος» και έχουν δίκιο. Το κράτος συντηρεί, δεν διαλύει την κοινωνία. Αλλά το ελληνικό κράτος διέλυσε τη μεσαία τάξη, η οποία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Credit Suisse, έχει «χάσει» 1,2 εκατ. μέλη! Τη διάλυση της μεσαίας τάξης την ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για χάρη του υδροκέφαλου κρατικού μηχανισμού και των συντεχνιακών όχλων οι οποίοι κυριάρχησαν τη μεταπολιτευτική περίοδο στο όνομα της αποκατάστασης της δημοκρατίας. Η (οργανωμένη) ψήφος τους εξαγοραζόταν για δεκαετίες με δανεικά, τα οποία όμως σήμερα δεν υπάρχουν. Τώρα, η εξαγορά τους γίνεται με δαπάνες της μεσαίας τάξης. Συνέπεια αυτών των δαπανών είναι η συρρίκνωση της παραγωγής, οι απολύσεις εκατομμυρίων εργαζομένων και τελικά η καταστροφή της κοινωνικής δομής.

Τους ίδιους όχλους υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για δεκαετίες επίσης, στο όνομα της υπεράσπισης των «εργαζομένων». Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέθρεψε άφθονες ελπίδες στους αφελείς. Οι μετέπειτα υπουργοί κ. Κατρούγκαλος, Βαρουφάκης, Τσακαλώτος κ.ά. φόρτωναν με παχιά λόγια τους «αγανακτισμένους» στο Σύνταγμα το 2011. Οταν κατέλαβαν την εξουσία ακολούθησαν την ίδια πολιτική της προστασίας των προνομίων – με εξαίρεση τα μέτρα εξορθολογισμού που τους επιβάλλονται από το μνημόνιο. Η διαφορά με τους προηγούμενους είναι ο πρωτοφανής κυνισμός με τον οποίο διαχωρίζουν φανερά τους πολίτες σε ψηφοφόρους τους και μη, που φτάνει μέχρι το χαράτσωμα των σχολείων των «ευπόρων». Επιπλέον, θέλουν να ξεθεμελιώσουν τις όποιες επιμέρους μεταρρυθμίσεις πέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με ρυθμίσεις όπως π.χ. επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο ή κλείσιμο του μεταλλείου Σκουριών. Το χειρότερο: πολλαπλασίασαν τα βάρη πάνω στην κοινωνία, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας που τους διακρίνει. Ωστόσο, ούτε τα κόμματα ούτε οι προστατευόμενοι προνομιούχοι συνειδητοποιούν ότι η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης και άρα της χρηματικής εισφοράς της θα εξαφανίσει μοιραία και τους ίδιους. Οτι έτσι βαίνουμε πιθανώς προς μια συνολική εξαθλίωση, τύπου Αλβανίας. Οτι γινόμαστε ώριμο φρούτο για τα αλλοδαπά και ημεδαπά κεφάλαια που καραδοκούν στο εξωτερικό. Οτι από αυτό θα προκύψει μια διαφορετική κοινωνία με διαφορετική κοινωνική διαστρωμάτωση. Στο Εδιμβούργο που βρίσκομαι αυτές τις μέρες γνώρισα έναν από τους 130.000 πτυχιούχους που μετανάστευσαν. Εργάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας. Μου είπε ότι ακόμα και η μητέρα του, που έκανε το παν για να τον εμποδίσει να μεταναστεύσει, τώρα του γράφει πως καλά έκανε. «Αυτό με έπεισε πως πλέον η Ελλάδα δεν έχει μέλλον», κατέληξε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή