«Καθημερινά ανασύρουμε πτώματα»

«Καθημερινά ανασύρουμε πτώματα»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι λιμενικοί στη Λέσβο αναζητούσαν, έως αργά χθες το βράδυ, επιζώντες από το ναυάγιο που σημειώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι ανοιχτά του νησιού. Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει αδιευκρίνιστος, καθώς αρκετοί ταξίδευαν μόνοι. «Εχουν διασωθεί 240 άτομα, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς τον αριθμό των αγνοουμένων» λέει στην «Κ» ο υπολιμενάρχης Λέσβου, Νίκος Γρηγορέλης. Ο αριθμός των νεκρών χθες είχε φθάσει τους 10, οι περισσότεροι από τους οποίους παιδιά. Σημειώνεται ότι στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης νοσηλεύονται 15 παιδιά, ενώ άλλα τρία μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση C130 σε ειδική παιδιατρική ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας. Σε τρία ακόμη ναυάγια στο Βόρειο Αιγαίο, προχθές Τετάρτη, ακόμη επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών οι αφίξεις μεταναστών με κάθε είδους πλεούμενο έχουν αυξηθεί τον Οκτώβριο. Μάλιστα, τον τελευταίο μήνα έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στα παράλια της Χίου και της Σάμου.

Την ίδια στιγμή, ενώ αυξάνονται οι φωνές ορισμένων που ζητούν να κατεδαφιστεί ο φράχτης στον Εβρο, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ροών από τα νησιά, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής του νομού, Νίκος Τόσκας αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της κατεδάφισης του φράχτη «γιατί βάζει κάποιους κανόνες στη ροή μεταναστών που έτσι και αλλιώς έρχονται από τα νησιά».

Ο συνολικός αριθμός των αφίξεων μεταναστών από τις αρχές του έτους έως τις 26 Οκτωβρίου του 2015 είχε ξεπεράσει τους 545.000, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και το 23% από αυτούς είναι παιδιά. Εχουν καταγραφεί 70 θάνατοι, ενώ 100 άτομα έχουν σημειωθεί ως αγνοούμενοι. Μέσα στον Οκτώβριο (και έως 19/10) σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ, έχουν φτάσει στην Ελλάδα πάνω από 72.000 άτομα (περίπου όσα όλο το 2014 – 77.163). Στη Λέσβο, ο μέσος όρος των αφίξεων μεταναστών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είναι 3.500 άτομα ημερησίως. Ενδεικτικά στις 17 Οκτωβρίου όπως αναφέρει η Υπατη Αρμοστεία, έφθασαν στην Ελλάδα 9.000 άτομα. Το 66% των αφιχθέντων είναι Σύροι, το 23% Αφγανοί και το 6% Ιρακινοί.

«Υπάρχουν μέρες που στο βόρειο μέρος του νησιού φτάνουν 80 φουσκωτές βάρκες που μεταφέρουν έως 60 άτομα η καθεμία. Αλλες φορές πάλι έρχονται με μεγαλύτερα σκάφη, όπως προχθές. Ηταν ένα ξύλινο σκάφος που το ακούμπαγες και έλιωνε. Οταν έχει βοριά, η θάλασσα στα απέναντι παράλια, φαίνεται ήρεμη.

Ξεκινάνε λοιπόν από εκεί και τους πιάνουν τα κύματα μεσοπέλαγα» λέει ο κ. Γρηγορέλης.

Καθώς οι μετανάστες από τα νησιά μέσα σε λίγες ημέρες προωθούνται στην Αθήνα, χρειάζεται συντονισμός και για τη φιλοξενία τους στη πόλη. Σε αυτή την κατεύθυνση η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου μιλώντας χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου «η Περιφέρεια Αττικής να έχει τον εποπτικό και συντονιστικό ρόλο που χρειάζεται». Η κ. Δούρου, επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα να φτιαχτεί ένα τζαμί στην Αθήνα.

«Χρειαζόμαστε ένα τζαμί για λόγους στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η σημερινή κατάσταση με τους διάσπαρτους, ιδιωτικούς χώρους προσευχής δεν πληροί τις προϋποθέσεις αποτροπής δημιουργίας πυρήνων» κατέληξε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή