Αγρότες: Μεγάλο συλλαλητήριο στην Κρήτη

Αγρότες: Μεγάλο συλλαλητήριο στην Κρήτη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέλυσε για ώρες το κέντρο του Ηρακλείου από το πλήθος του κόσμου που συγκεντρώθηκε στο αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες, την ώρα που αντιπροσωπεία των αγροτών συναντιόταν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στην Αθήνα. Οι αγρότες αρχικά συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στο Παγκρήτιο στάδιο λίγο έξω από το Ηράκλειο και στη συνέχεια κινήθηκαν προς το κέντρο της πόλης, όπου ενώθηκαν με άλλους συγκεντρωμένους σε μια εντυπωσιακή λαοθάλασσα. Μάλιστα και τα μαγαζιά της πόλης έκλεισαν, ενώ και οι δημοτικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν στάση εργασίας σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγρότες της περιοχής, που έδειξαν χθες ότι το μέτωπο κατά της κυβέρνησης θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Παράλληλα, χθες, μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή των νέων μέτρων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας. Επρόκειτο για αγρότες της ΠΑΣΥ, της αγροτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Αγροτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και στη Σπάρτη, την Τρίπολη και την Κορινθία, ενώ τρακτέρ από τη Βόρεια Ελλάδα συγκεντρώθηκαν και στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό αποκλείοντας για λίγο συμβολικά τον δρόμο και στα δύο ρεύματα.

Οι αγρότες προσανατολίζονται τώρα στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, καθώς, όπως τονίζουν, ο αναπληρωτής υπουργός διαμήνυσε ότι όσα έχουν αποφασιστεί θα εφαρμοστούν και όσον αφορά το ασφαλιστικό αλλά και τις αλλαγές στη φορολόγηση. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 20% θα εφαρμοστεί για τη χρήση του 2016 που θα εκκαθαριστεί το 2017 και στη συνεχεία η αύξησή του στο 26% θα αφορά τη χρήση του 2017. «Εξηγήσαμε στον υπουργό ότι στις δικές μας περιοχές, που είναι μικρές, η τοπική κοινωνία στηρίζεται στις αγροτικές εργασίες και ότι αν καταρρεύσει ο αγροτικός τομέας θα καταρρεύσει και όλη η τοπική οικονομία, ωστόσο δεν λάβαμε απάντηση», τονίζει στην «Κ» ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αγροτών Θοδωρής Παπακωνσταντίνου.

Σήμερα πραγματοποιούνται συνελεύσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχεια των αγροτικών κινητοποιήσεων. Από την πλευρά των αγροτών υπάρχει σκεπτικισμός, καθώς δεν γνωρίζουν πότε θα προωθηθεί το νομοσχέδιο που θα περιέχει τις ρυθμίσεις για τον αγροτικό κλάδο ώστε να οργανωθούν και οι αντιδράσεις. «Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο φτάσει στη Βουλή στο τέλος του μήνα δεν μπορούν τα τρακτέρ να παραμείνουν στον δρόμο τόσο καιρό», ανέφεραν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι των αγροτών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή