Με «δανεικά» η καταβολή συντάξεων

Με «δανεικά» η καταβολή συντάξεων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδειάζει και ο «κουμπαράς» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), καθώς τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να πληρώσουν τις συντάξεις έως το τέλος του χρόνου, παίρνουν και τα τελευταία 290 εκατ. ευρώ που απομένουν για το 2015. Ηδη, στις 26 Οκτωβρίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ έλαβαν 100 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων Νοεμβρίου. Τη μερίδα του λέοντος θα λάβει σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις που συνυπογράφουν ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, το ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ θα λάβει συνολικά 150 εκατ., σε τρεις δόσεις, προκειμένου όπως αναφέρει η απόφαση, να καλύψει μέρος των ελλειμμάτων του. Ο ΟΑΕΕ θα λάβει 120 εκατ., επίσης σε 3 ισόποσες δόσεις, ενώ άλλα 20 εκατ. ευρώ θα λάβει το ΕΤΑΑ, για τον κλάδο του Ταμείου Νομικών. Ηδη το ΙΚΑ έλαβε τα πρώτα  50 εκατ. την περασμένη Δευτέρα και αναμένεται να λάβει από 50 εκατ. ευρώ στις 10 Νοεμβρίου και τις 10 Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα, ο ΟΑΕΕ, που επίσης έλαβε στις 26 Οκτωβρίου τα πρώτα 40 εκατ., θα λάβει τις επόμενες δόσεις στις 10 Νοεμβρίου και τις 10 Δεκεμβρίου. Τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα λάβει το ΕΤΑΑ για το έλλειμμα του ΤΑΝ, στις 24 Νοεμβρίου. H τραγική κατάσταση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης φαίνεται και από τα  στοιχεία της γενικής κυβέρνησης για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015, μετά και τις οριστικές προσαρμογές. 

Στη χειρότερη θέση όλων βρίσκεται ο ΟΑΕΕ, καθώς έχει σχεδόν αξιοποιήσει το σύνολο της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης (95,9% ή 800 εκατ. από τα 834 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί για όλο το έτος). Αυτό εν μέρει εξηγεί την ένεση ρευστότητας από το ΑΚΑΓΕ, και δείχνει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν αποκλείεται και επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και τα κεφάλαια του κουμπαρά εξαντλούνται. Συνολικά, έως το τέλος του χρόνου, μπορούν να δοθούν 400 εκατ., εκ των οποίων ήδη έχουν δοθεί τα 395 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή