Ανησυχίες δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων

Ανησυχίες δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια, κυρίως από δικηγόρους αλλά και από δικαστικούς υπαλλήλους, έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου να τοποθετήσει σε θέσεις γραμματέων και επιμελητών δικαστηρίων 18 εκ των περίπου 600 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και εν συνεχεία επαναπροσλήφθηκαν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.

Τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας όσο και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας δεν έχουν επί του παρόντος τοποθετηθεί επισήμως, ωστόσο είναι σαφές ότι η απόφαση Παρασκευόπουλου αιφνιδίασε μάλλον δυσάρεστα μεγάλη μερίδα δικηγόρων και γραμματέων, εκ των οποίων ουκ ολίγοι αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην ποιότητα των πρακτικών και κατ’ επέκταση στην καθαρογραφή των δικαστικών αποφάσεων. Η υπουργική απόφαση του κ. Παρασκευόπουλου υπεγράφη στις 19 Οκτωβρίου και βασίστηκε στον νόμο Κατρούγκαλου για την επαναπρόσληψη απολυμένων και «διαθέσιμων» δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στον νόμο του 2013 για την κινητικότητα στο Δημόσιο, ενώ δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (αριθμός φύλλου 2305) την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους πίνακες που περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση, 18 καθαρίστριες (κλάδος ΥΕ Καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών) που είχαν σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου τοποθετούνται ως υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης σε θέσεις πανεπιστημιακής, τεχνικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γραμματέων, αλλά και, υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) επιμελητών δικαστηρίων σε δικαστήρια και εισαγγελίες ανά τη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι 18 καθαρίστριες τοποθετούνται κατά περίπτωση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στο Ειρηνοδικείο Βόλου, στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας, στο Πρωτοδικείο Ρόδου, στο Πταισματοδικείο Αθηνών, στο Πρωτοδικείο Κατερίνης, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, στο Ειρηνοδικείο Καλλιθέας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίου και στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η υπουργική απόφαση προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο στους άμεσα εμπλεκόμενους επαγγελματικούς κλάδους –δικηγόροι, επιμελητές δικαστηρίων και γραμματείς– αλλά και σε πολιτικοκοινωνικό επίπεδο. Το θέμα έφτασε στη Βουλή μέσω επερώτησης του βουλευτή Λαρίσης (Το Ποτάμι) Κωνσταντίνου Μπαργιώτα, ενώ υπήρξε επίσημη αντίδραση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος υπερασπίστηκε τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνεται ότι «οι συγκεκριμένες μετατάξεις πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή τους» και εν συνεχεία αναφέρεται ότι έχουν λάβει έγκριση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια και οι σχετικοί πίνακες αποτελεσμάτων έχουν ανακοινωθεί από το ΑΣΕΠ (Δεκέμβριος του 2014).

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι με την ίδια υπουργική απόφαση τοποθετήθηκαν σε θέσεις γραμματέων και δικαστικών υπαλλήλων σχεδιαστές από τη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, οδηγοί, τεχνίτες και ηλεκτρολόγοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και επιμελητές της Επαγγελματικής Σχολής Ηρακλείου. Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι αριθμητικά είναι λιγότερες από απολυθέντες ή «διαθέσιμους» δημοσίους υπαλλήλους άλλων επαγγελματικών κατηγοριών, εντούτοις, μαζί με τους απολυμένους της ΕΡΤ, απετέλεσαν «εμβληματικές φιγούρες» για την κυβέρνηση προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά. Ποιος δεν θυμάται, άλλωστε, υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να φωτογραφίζονται μαζί τους αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου που διέτασσε την επαναπρόσληψή τους;

Ολα αυτά βεβαίως συνέβαιναν περί τον Μάιο του 2015, προ capital controls, δημοψηφίσματος και ενδεχομένου Grexit.

Εν τω μεταξύ, η απόλυση, η διαθεσιμότητα και εν συνεχεία η επαναπρόσληψή τους, όπως άλλωστε συνέβη και με άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, απασχόλησαν και εξακολουθούν να απασχολούν τη Δικαιοσύνη. Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα επί του πρακτέου έχει λυθεί, εκκρεμεί συζήτηση στον Αρειο Πάγο αναφορικά με το αν οι καθαρίστριες δικαιούνται ή μη αναδρομικά το 25% του μισθού που έχασαν, όντας σε διαθεσιμότητα επί 20 μήνες. H συζήτηση πήρε αναβολή για τον Μάιο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή