Αποφυλακίστηκε από το Γκουαντάναμο ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος

Αποφυλακίστηκε από το Γκουαντάναμο ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τελευταίος Βρετανός που κρατείτο στην φυλακή της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, έφτασε στη Βρετανία, μετά την αποφυλάκισή του έπειτα από 13 χρόνια κράτησης χωρίς δίκη και χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

"Επιβεβαιώνουμε ότι ο Σακέρ Ααμέρ απελευθερώθηκε από το Γκουαντάναμο και έφτασε στη Βρετανία", ανέφερε ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον 46χρονο Ααμέρ, έναν Σαουδάραβα που πήρε τη βρετανική υπηκοότητα το 1996, προσγειώθηκε λίγο μετά τις 15.00 (ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο του Μπίγκιν Χιλ.

"Η επιστροφή του Ααμέρ στη Βρετανία ήταν στόχος της κυβέρνησης εδώ και χρόνια. Χαιρετίζουμε την απελευθέρωσή του και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Ο Ααμέρ "είναι ελεύθερος να επανενωθεί με την οικογένειά του", διαβεβαίωσε, τονίζοντας ότι δεν διώκεται από τις βρετανικές αρχές.

Ο Σακέρ Ααμέρ είναι παντρεμένος με μια Βρετανίδα και δεν έχει δει ποτέ μέχρι σήμερα το τέταρτο παιδί τους, το οποίο γεννήθηκε λίγο μετά τον εγκλεισμό του στο Γκουαντάναμο, το 2002. Είχε συλληφθεί στην Τόρα Μπόρα, στο βόρειο Αφγανιστάν, τον Δεκέμβριο του 2001, με την υποψία ότι χρηματοδοτούσε την Αλ Κάιντα και στρατολογούσε μέλη για λογαριασμό της οργάνωσης αυτής.

Σύμφωνα όμως με τη βρετανική οργάνωση Retrieve, που υπερασπίζεται τους κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, ο Ααμέρ εργαζόταν για έναν φιλανθρωπικό οργανισμό την περίοδο που συνελήφθη στο Αφγανιστάν. Ορισμένοι υποστηρικτές του λένε ότι κρατήθηκε φυλακισμένος για τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς να απαγγελθούν ποτέ κατηγορίες σε βάρος του και χωρίς να δικαστεί, επειδή ήταν αυτόπτης μάρτυρας των βασανιστηρίων στα οποία υποβλήθησαν άλλοι συγκρατούμενοί του.

"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που πληροφορούμαστε ότι η μακρά και απαράδεκτη δοκιμασία του πήρε τέλος. Ελπίζουμε ότι (…) θα λάβει την ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζεται για να ξεκινήσει και πάλι τη ζωή του με την οικογένειά του στο Λονδίνο", είπε ο Άντι Γουόρθινγκτον, συμπρόεδρος της ομάδας υποστήριξης "Στηρίζουμε τον Σακέρ".

Οι δικηγόροι του Σακέρ είχαν ζητήσει το 2013 να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις που έδειξαν ότι υπέφερε από μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη, ημικρανίες, άσθμα και πόνους στα νεφρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή