Πρεμιέρα για το 10ήμερο εκπτώσεων, ελπίδες για τόνωση των πωλήσεων

Πρεμιέρα για το 10ήμερο εκπτώσεων, ελπίδες για τόνωση των πωλήσεων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή ανάσα έπειτα από ένα πολύ άσχημο καλοκαίρι, που σημαδεύτηκε από δραματικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, προσδοκά ο εμπορικός κόσμος από το δεκαήμερο ενδιάμεσων εκπτώσεων που ξεκινά αύριο και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 10 Νοεμβρίου. Το λιανεμπόριο μετρά σημαντικές απώλειες εξαιτίας των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων, ενώ η ολοένα και αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση των καταναλωτών επιδεινώνει την κατάσταση στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο Κυριακή 1η Νοεμβρίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, μιας και πρόκειται για την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων. Οι έμποροι θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι φέτος η πρώτη ημέρα των εκπτώσεων είναι Κυριακή με τα καταστήματα ανοιχτά, εκτιμώντας ότι μια καλή αρχή θα προκαλέσει θετικό αντίκτυπο και τις υπόλοιπες ημέρες των εκπτώσεων.

Η υποχώρηση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο, πάντως, συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, δεύτερο μήνα ισχύος των capital controls. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο εποχικά διορθωμένος δείκτης κύκλου εργασιών υποχώρησε τον Αύγουστο του 2015 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2014 κατά 4,6%. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015 σημείωσε αύξηση 3,9%, εξέλιξη η οποία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου υπήρχαν εκπτώσεις. Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης όγκου τον Αύγουστο του 2015 υποχώρησε κατά 2,7% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2014. Σημειώνεται ότι για την κατάρτιση των εποχικά διορθωμένων δεικτών λαμβάνεται υπόψη η επίδραση μηνιαίων γεγονότων (για παράδειγμα εορτές, τουριστική περίοδος κ.ά.).

Με εξαίρεση τον κλάδο ένδυσης-υπόδησης και βιβλίων-χαρτικών, σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες καταστημάτων παρατηρείται τον Αύγουστο υποχώρηση του τζίρου. Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στα καταστήματα πώλησης επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού, με τον τζίρο να υποχωρεί κατά 15,8% σε ετήσια βάση και τον όγκο πωλήσεων να καταγράφει μείωση 9,2%. Ακολουθούν τα πρατήρια καυσίμων, κυρίως ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών. Ο τζίρος στη συγκεκριμένη κατηγορία υποχώρησε τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα κατά 13,4%, όμως ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε πολύ λιγότερο, κατά 3,1%.

Το αντίστροφο ισχύει στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ. Ο τζίρος υποχώρησε κατά 2,5%, ενώ ο όγκος πωλήσεων κατά 3,3%, εξέλιξη η οποία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% σε σειρά προϊόντων. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων, όπου ο τζίρος υποχώρησε κατά 3,6%, ενώ ο όγκος πωλήσεων κατά 4,8%.

Κατά 6,1% υποχώρησε ο κύκλος εργασιών στα φαρμακεία, με τον όγκο πωλήσεων να μειώνεται κατά 2,5%. Κάμψη σημείωσε και ο τζίρος στα πολυκαταστήματα κατά 2%, ενώ οριακή ήταν η μείωση του όγκου πωλήσεων, μόλις 0,2%.

Οι κερδισμένοι του μήνα είναι τα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης. Ο τζίρος στην κατηγορία αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 8,8%, ενώ ο όγκος πωλήσεων κατά 11,3%. Αύξηση καταγράφεται και στα βιβλιοχαρτοπωλεία, κατά 8% σε επίπεδο τζίρου και κατά 9,7% σε επίπεδο όγκου πωλήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή