Το fund ήταν «πυραμίδα»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται ο κύκλος των υπόπτων στην υπόθεση της χρηματιστηριακής απάτης εκατοντάδων εκατ. ευρώ, την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Κ».

Επενδυτές που υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ όχι σε ισχυρό fund, όπως νόμιζαν, αλλά σε χρηματιστηριακή «πυραμίδα», υπέβαλαν μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών κατά 10 φυσικών προσώπων και μιας ελεγκτικής εταιρείας με έδρα την Κύπρο.

Κατηγορούν τους μηνυόμενους για απάτη και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος και υποστηρίζουν ότι τα funds στα οποία τοποθέτησαν τα χρήματά τους δεν λειτουργούσαν ως επενδυτικές εταιρείες αλλά ως «πυραμίδες τύπου Madoff».

Οι μηνυόμενοι

Στους μηνυόμενους συγκαταλέγονται ο Ελληνας χρηματιστής, που εμφανίζεται να επένδυε τα χρήματα του fund σε συναλλαγές επί νομισμάτων και χρυσού, και ο βασικός μέτοχος του επενδυτικού κεφαλαίου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εξαπατήθηκε όπως και οι υπόλοιποι μέτοχοι.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Κ», η χρηματιστηριακή απάτη αποκαλύφθηκε τον περασμένο Μάιο. Τότε, προέκυψε ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούσε η διαχειρίστρια εταιρεία του fund δεν υπήρχαν κατατεθειμένα 500 εκατ. δολάρια αλλά, αντίθετα, τα υπόλοιπά τους ήταν μηδενικά.

Την 29η Μαΐου, συγκεκριμένα, οι επενδυτές του fund έλαβαν επιστολή που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «αναστέλλονται όλες οι εμπορικές εργασίες, συνδρομές, ρευστοποιήσεις, πληρωμές μερισμάτων» κ.ά. Πλέον, έρευνα για την υπόθεση διεξάγουν η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., ενώ η υπόθεση φέρεται να έχει καταγγελθεί σε αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Με βάση την έγκληση που υπέβαλαν στην Εισαγγελία της Αθήνας 11 μέτοχοι επενδυτικού κεφαλαίου, οι μηνυόμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με σκοπό να υπεξαιρέσουν χρήματα που συγκέντρωναν δήθεν προς επένδυση.

Με… μαθηματικό τύπο

Ο Ελληνας χρηματιστής φέρεται να δήλωνε στους υποψήφιους επενδυτές ότι είχε ανακαλύψει μαθηματικό τύπο που του επέτρεπε να πραγματοποιεί επενδύσεις με πολύ υψηλές αποδόσεις και δίχως απώλειες. Είχε και στο παρελθόν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εταιρεία που λειτουργούσε σαν χρηματιστηριακή «πυραμίδα» καθώς και για παροχή επενδυτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Ο «κράχτης»

Αντίστοιχα, ο βασικός μέτοχος του επενδυτικού κεφαλαίου κατηγορείται ως «κράχτης», που επεδίωξε να προσελκύσει υποψήφια θύματα πείθοντάς τα να επενδύσουν τα χρήματά τους στο fund. Επιπλέον, οι υπογράφοντες τη μήνυση υποστηρίζουν ότι οι μηνιαίες ενημερώσεις που λάμβαναν σχετικά με τα αποτελέσματα των συναλλαγών «δεν απεικόνιζαν πραγματικά οικονομικά δεδομένα» αλλά -αντίθετα- ήταν πλαστές και είχαν στόχο να τους παραπλανήσουν.

Τα θύματα της απάτης στρέφονται επιπλέον κατά δικηγόρου από την Κύπρο, η οποία φέρεται να έδινε τις εντολές για την πραγματοποίηση των επενδύσεων, αλλά και κατά υπαλλήλου ελεγκτικής εταιρείας, ο οποίος εμφανίζεται να υπογράφει αναφορές σχετικές με την οικονομική κατάσταση των εταιρειών του fund: «Ενώ είχε υποχρέωση ως ορκωτός λογιστής να αποτυπώσει στην έκθεσή του το πού πραγματικά βρίσκονται τα χρήματά μας, απέκρυψε την αλήθεια και βεβαίωσε ψευδώς ότι βρίσκονταν τοποθετημένα σε πλατφόρμα». Το κάδρο των υπόπτων συμπληρώνει υπάλληλος γνωστής εταιρείας ορκωτών λογιστών με έδρα στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή