Οι μεταρρυθμίσεις που θα κρίνουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Οι μεταρρυθμίσεις που θα κρίνουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις μεταρρυθμίσεις που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να δει να προχωράει άμεσα είναι εκείνη του ασφαλιστικού συστήματος. Γι’ αυτό και αναμένει από το υπουργείο Εργασίας το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είχε εστιάσει ήδη, από τη Λίμα, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ταμείου, σ’ αυτό το μέτωπο, τονίζοντας την ανάγκη όχι μόνο υιοθέτησης αλλά και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Πηγή από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον δεν αποκλείει αντιρρήσεις του Ταμείου για επιμέρους μέτρα, τόσο στο ασφαλιστικό όσο και σε άλλες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, θεωρεί ότι εφόσον η αξιολόγηση προχωράει με αποφασιστικό και γρήγορο ρυθμό, αυτές θα πρέπει να λογίζονται ως διαπραγματευτικά χαρτιά του Ταμείου κατά τη διαπραγμάτευση και όχι ως προσχήματα για τη μη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Καθώς όμως κανείς δεν μπορεί να κάνει δίκη προθέσεων του Ταμείου, η στάση του θα κριθεί διά του αποτελέσματος – δηλαδή το αν θα συμμετάσχει τελικά ή όχι στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Μόλις 289 επενδυτικές μερίδες δημιουργήθηκαν τον φετινό Ιούλιο στο Χρηματιστήριο, που αποτελεί και τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 14 ετών. Εξέλιξη απολύτως φυσιολογική αν θυμηθούμε ότι ήταν ο πρώτος μήνας των capital controls και βέβαια το χρηματιστήριο για πρώτη φορά στην ιστορία του έμεινε κλειστό για έναν ολόκληρο μήνα. Η καλύτερη επίδοση έχει καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2003, όπου 4 χρόνια μετά τη «φούσκα» του 1999 είχαν δημουργηθεί 36.441 επενδυτικές μερίδες. Από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 2.707.393 επενδυτικές μερίδες στο χρηματιστήριο.

Ξεμπλοκάρουν οι αποκρατικοποιήσεις

Με γρήγορους ρυθμούς φαίνεται να προχωρούν τα προαπαιτούμενα για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Αν και η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος χρειάστηκε να φτάσει στις τελευταίες ημέρες, εν τούτοις φαίνεται ότι λειτούργησαν καλά αντανακλαστικά. Στο σχέδιο νόμου για τα συνταξιοδοτικά κατατέθηκε και η σύμβαση μίσθωσης του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο. Επίσης η ψήφιση διατάξεων για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν ανοίγει μόνο τον δρόμο για την πώληση της ίδιας της εταιρείας, αλλά και για τον ΟΛΘ. Χωρίς μια ισχυρή ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τόσο ο ΟΛΘ όσο ο ΟΛΠ χάνουν σε αξία, καθώς είναι σίγουρο ότι ο στρατηγικός ρόλος των λιμένων είναι η κάλυψη μιας ευρύτερης αγοράς. Και χωρίς αξιόπιστες σιδηροδρομικές μεταφορές, η κάλυψη αυτή δεν είναι εφικτή. Μακάρι να συνεχιστεί η κάλυψη προαπαιτουμένων με την ίδια ένταση.

Nέο ράλι τιμών

«Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί», σημειώνουν επενδυτικοί κύκλοι του Λονδίνου, σχολιάζοντας το ράλι των ελληνικών ομολόγων, και θυμίζουν τη μεγάλη άνοδο των τιμών τους μετά την ανάδειξη κυβέρνησης συνασπισμού στα μέσα του 2012. Και αν εκείνο το στοίχημα διαφέρει από το σημερινό, επειδή τότε το ράλι οδηγούσε η προσδοκία ανάκαμψης της οικονομίας, σήμερα οι λόγοι είναι εξίσου ισχυροί: αναμένεται ευρέως να αρχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά χρεόγραφα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, ενδεχομένως και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, εφόσον υπάρξει θετική εξέλιξη στην αξιολόγηση. Οι όροι του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ προσδιορίζουν στο 1/3 του συνολικού επιλέξιμου χρέους κάθε χώρας, το στοκ των ομολόγων που επιτρέπεται να αγοράσει. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε η Societe Generale νωρίτερα φέτος, το σύνολο του επιλέξιμου ελληνικού χρέους ανέρχεται στα 47 δισ. ευρώ. Τούτο σημαίνει πως η ΕΚΤ μπορεί να διακρατεί ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περί τα 15,7 δισ. Μετά και τις αποπληρωμές του ελληνικού Δημοσίου προς την ΕΚΤ, όπως αυτή των 3,2 δισ. στις 20/8, η τράπεζα μπορεί να τα αντικαταστήσει αγοράζοντας από τη δευτερογενή. Η ύπαρξη ενός τέτοιου αγοραστή αρκεί για πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων που ειδικεύονται σε distress debt, όπως είναι το ελληνικό χρέος, ώστε να προχωρήσουν σε αύξηση θέσεων.

Δυσφορία για το λιμάνι

Στην οδό Δημοκρατίας στο Παλαιό Ψυχικό, η κινεζική διπλωματική αποστολή περιμένει ακόμη να δει πραγματική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο του διαγωνισμού για τον ΟΛΠ. Η προθεσμία του Οκτωβρίου, που είχε τεθεί ως μνημονιακή δέσμευση, εξέπνευσε δίχως αποτέλεσμα και ήδη εχει δοθεί ημερομηνία για προσφορές στις 3 Δεκεμβρίου. Επιπλέον, πολλά μένουν ακόμη να γίνουν μεταξύ των οποίων και ο νόμος για την απόσχιση των δημόσιου χαρακτήρα αρμοδιοτήτων που έχει ο ΟΛΠ τις οποίες ο υπουργός Ναυτιλίας θέλει να μεταφέρει σε νέο φορέα. «Τα βλέπουν όλα αυτά από το Πεκίνο δυόμισι χρόνια μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού και δεν μπορούν να πιστέψουν πως ακόμη πάμε από καθυστέρηση σε καθυστέρηση», εξηγεί συνομιλητής των Κινέζων στην Ελλάδα. Ισως γι αυτό να μην έχουν προχωρήσει οι σχεδιασμοί για επίσημη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο, προσθέτουν διπλωματικές πηγές. Είναι σαφές σε κάποιους πως, αν δεν υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα του Πειραιά, επίσκεψη κορυφής δεν πρόκειται να γίνει. Ούτε άλλες μεγάλες επενδύσεις από την Κίνα, όμως, θα έλθουν εάν δεν διευρύνει η Cosco τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα το επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία. «Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να προχωρήσει όπως επιθυμεί με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά οι επιχειρηματικές εξελίξεις δεν μπορούν να περιμένουν, δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος», λένε χαρακτηριστικά στο Παλαιό Ψυχικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή