Λ. Πετρούνιας: «Αντίπαλος μόνο ο εαυτός μου»

Λ. Πετρούνιας: «Αντίπαλος μόνο ο εαυτός μου»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2015 ήταν η χρονιά του. Οπου αγωνίστηκε συνέλεξε χρυσάφι. Η κατάκτηση και του χρυσού μεταλλίου, στους κρίκους, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γλασκώβης, έβαλε τη «σφραγίδα» σε κάτι που οι άνθρωποι της γυμναστικής το γνώριζαν εδώ και αρκετά χρόνια: ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι ο «χρυσός άρχοντας των δαχτυλιδιών». Εμενε μόνο να πείσει τους κριτές. Αυτήν τη χρονιά, όμως, και οι «κακοί» των πόντιουμ υποκλίθηκαν στο ταλέντο του.

Το απόγευμα του Σαββάτου, όταν ο Λευτέρης Πετρούνιας αφέθηκε στα χέρια του προπονητή του, Δημήτρη Ράφτη, για να τον ανυψώσει στους κρίκους, ήξερε ότι πρέπει να κάνει μία καλή έξοδο για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Η αρχική αξία του προγράμματός του δεν ήταν η υψηλότερη αλλά είχε την πιο «καθαρή» εκτέλεση. Ηθελε το χρυσό μετάλλιο γιατί το είχε υποσχεθεί και στον πατέρα του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες εβδομάδες. Το βήμα στην έξοδο ήταν μικρό και οι κριτές έδωσαν 15,800. Η ελληνική αποστολή ήξερε ότι θα έχει αθλητή στο βάθρο.

Οι εκτελέσεις των υπολοίπων αθλητών δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτήν του Μανιάτη πρωταθλητή. Κι όταν ο αγώνας ολοκληρώθηκε, ο Λευτέρης Πετρούνιας κοίταξε τον ουρανό και είπε: «Πατέρα, όλα για σένα», ενώ οι άλλοι αθλητές και αθλήτριές μας τον «εξαφάνισαν» μέσα στις αγκαλιές τους. Δάκρυα και γέλια μαζί.

«Σίγουρα είναι ένα από τα πιο σημαντικά μετάλλια της ελληνικής ενόργανης γυμναστικής. Ηρθε κάτω από δύσκολες συνθήκες και μέσα από αυτό καταλαβαίνουμε τη σπουδαιότητά του», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θανάσης Βασιλειάδης.

Και οι δυσκολίες ήταν πολλές για τους αθλητές μας: τον περασμένο χειμώνα έκαναν προπόνηση φορώντας πουλόβερ γιατί το κρύο στο γυμναστήριο ήταν ανυπόφορο. Ο κλιματισμός συνέχεια χάλαγε. Το καλοκαίρι έφερε τη ζέστη και τους οικονομικούς περιορισμούς. Η ομοσπονδία αδυνατούσε να στείλει χρήματα στο εξωτερικό για να κατοχυρώσει τη συμμετοχή των ομάδων μας στο παγκόσμιο. Οι ενοργανίστες έκαναν προπόνηση στο, σαν σε καμίνι από τη ζέστη, γυμναστήριο και δεν ήξεραν εάν θα αγωνιστούν. Για προετοιμασίες και αγώνες σε διεθνή κύπελλα, ούτε λόγος. Με μία συμμετοχή σε διεθνή διοργάνωση η ελληνική ομάδα ταξίδεψε στη Γλασκώβη. Ολα αυτά προσθέτουν περισσότερο… χρυσάφι στο μετάλλιο του Λευτέρη Πετρούνια.

Ο νέος «βασιλιάς των κρίκων» είχε μάθει από μικρό παιδί να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια, ενώ διάθετε δυνατά προγράμματα, οι κριτές τον άφηναν εκτός μεταλλίων σε μεγάλες διοργανώσεις. «Θα φτιάξω ένα πρόγραμμα στο οποίο θα έχω αντίπαλο μόνο τον εαυτό μου», μας είχε πει πέρσι. Και το έκανε.

Σπουδαία ήταν η στήριξη και των άλλων Ελλήνων αθλητών και αθλητριών, οι οποίοι, παρόλο που είχαν αποκλειστεί, έμειναν στη Γλασκώβη για να χειροκροτήσουν τον συναθλητή τους. Και, φυσικά, μετά την κατάκτηση του μεταλλίου, όλοι μαζί το γιόρτασαν στα Halloween πάρτι, στις όχθες του ποταμού Κλάιντ της Σκωτίας.

Σπυριδουλα Σπανεα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή