Προσλήψεις και εποχικών καθαριστριών

Προσλήψεις και εποχικών καθαριστριών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να προχωρήσει στην πρόσληψη 165 υπαλλήλων καθαρισμού, όταν πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση επαναπροσέλαβε τις περίπου 400 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου και μετέθεσε 18 εξ αυτών στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο σχετικό τεύχος της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), ο κ. Τσακαλώτος ενέκρινε την πρόσληψη 165 υπαλλήλων καθαρισμού σε διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οι εν λόγω υπάλληλοι θα προσληφθούν με δίμηνη σύμβαση (έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015) και θα εργάζονται με καθεστώς ημιαπασχόλησης (4ωρο). Στο πλαίσιο αυτό, η μεικτή μηνιαία αμοιβή τους θα ανέρχεται στα 484,81 ευρώ, ενώ οι καθαρές αποδοχές τους θα είναι 325 ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η πρόσληψη των 165 υπαλλήλων καθαρισμού γίνεται για να καλύψει τις ανάγκες των υπηρεσιών όπως αυτές είχαν καταγραφεί από τις ίδιες τις υπηρεσίες και είχαν αποσταλεί στον υπουργό για να προχωρήσει η διαδικασία. Οι θέσεις αυτές αφορούν κυρίως εφορίες και τελωνεία (111 θέσεις) αλλά και κεντρικές εγκαταστάσεις του υπουργείου Οικονομικών (54 θέσεις), ενώ για να ξεκινήσει η παροχή υπηρεσιών καθαρισμού θα πρέπει να υπογραφεί ατομική σύμβαση από κάθε έναν υπάλληλο καθαριότητας.

Μάλιστα, από το υπουργείο αναφέρουν ότι η απόφαση του κ. Τσακαλώτου για τις δίμηνες συμβάσεις εργασίας με τους 165 υπαλλήλους καθαρισμού έρχεται σε εφαρμογή του άρθρου 49 του νόμου 4325/2015 που ψηφίστηκε στις αρχές Μαΐου.

Πάντως, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η κίνηση αυτή γίνεται μετά την επαναπρόσληψη των περίπου 400 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Οπως υποστηρίζουν από το υπουργείο, οι εν λόγω εργαζόμενες έχουν ήδη απορροφηθεί σε άλλες θέσεις, με αποτέλεσμα να παραμένουν τα κενά στον τομέα της καθαριότητας. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση προχώρησε στη μετάθεση 18 καθαριστριών από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σε θέσεις γραμματειακής υποστήριξης. Μετάθεση, η οποία έγινε στο πλαίσιο του θεσμού της κινητικότητας και μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Ιδιωτικά συνεργεία

Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν ακόμα και τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, έχουν διακοπεί μόνον οι συμβάσεις στις οποίες προβλεπόταν ρητά η δυνατότητα μονομερούς λύσης τους, αλλά δεν υπάρχει εικόνα πόσες είναι αυτές οι συμβάσεις. Ωστόσο, δημιουργείται το ερώτημα γιατί, αφού διακόπηκαν οι συγκεκριμένες συμβάσεις, δεν αξιοποιήθηκαν οι 400 καθαρίστριες που επαναπροσλήφθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών και απορροφήθηκαν σε άλλες θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή