Σε λεπτή κλωστή η διεθνής προσπάθεια ειρήνευσης στη Συρία

Σε λεπτή κλωστή η διεθνής προσπάθεια ειρήνευσης στη Συρία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας απειλεί να εκτροχιάσει εν τη γενέσει της τη διεθνή προσπάθεια για ειρήνευση στη Συρία, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά τις σημαντικές διαβουλεύσεις της Βιέννης, με τη συμμετοχή 17 κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, η Τεχεράνη απείλησε χθες ότι θα αποσυρθεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες αν συνεχισθεί η «μη εποικοδομητική» συμπεριφορά του Ριάντ. «Στον πρώτο γύρο των συνομιλιών, ορισμένες χώρες, ειδικά η Σαουδική Αραβία, έπαιξαν αρνητικό και μη εποικοδομητικό ρόλο. Το Ιράν δεν θα συμμετάσχει αν οι συνομιλίες δεν είναι καρποφόρες», δήλωσε ο Αμπντολαχιάν.

Λάδι στη φωτιά έριξε και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί, με μιαν ασυνήθιστα προσωπικού χαρακτήρα επίθεση εναντίον του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ. «Ενας άπειρος νεαρός μιας περιφερειακής χώρας δεν θα καταλήξει πουθενά επιδεικνύοντας αγένεια απέναντι στους πρεσβύτερους», δήλωσε ο Ρουχανί. Αν και δεν κατονόμασε, έγινε σαφές ότι αναφερόταν στον 53χρονο Τζουμπέιρ, ο οποίος αντικατέστησε τον βετεράνο προκάτοχό του, πρίγκιπα Σαούντ αλ Φεϊζάλ, μετά τον θάνατό του.

Ιράν και Σαουδική Αραβία έλαβαν μέρος στη διεθνή συνάντηση της Βιέννης για το συριακό πρόβλημα, την περασμένη Παρασκευή. Η συνάντηση δεν κατέληξε σε πλήρη συμφωνία –κάτι που ουδείς ανέμενε, άλλωστε–, καθώς παραμένουν ισχυρές διαφωνίες για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ στην πολιτική διαδικασία. Συμφωνήθηκε ωστόσο να διερευνηθούν οι δυνατότητες επίτευξης εκεχειρίας και να ζητηθεί από τον ΟΗΕ να επιβλέψει της αναθεώρησης του συριακού συντάγματος και της διεξαγωγής εκλογών.

Προτού συμπληρωθεί εικοσιτετράωρο από τις διαβουλεύσεις της Βιέννης, ο Τζουμπέιρ επιτέθηκε σφοδρά εναντίον του Ιράν, στη διάρκεια περιφερειακής διάσκεψης για θέματα ασφαλείας στο Μπαχρέιν. Το σιιτικό, επαναστατικό καθεστώς του Ιράν και το συντηρητικό, σουνιτικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζουν αντιμαχόμενα στρατόπεδα σε σειρά περιφερειακών κρίσεων, από τον Λίβανο και τη Συρία μέχρι το Μπαχρέιν και την Υεμένη.

Παρέμβαση στις διαβουλεύσεις για το συριακό πρόβλημα υπήρξε και από την πλευρά του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στους κορυφαίους διπλωμάτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι «η λύση στο συριακό πρόβλημα περνάει μέσα από εκλογές», επιμένοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται «να σταματήσει η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια (της Δύσης) στην αντιπολίτευση». Ο Ιρανός ηγέτης δεν παρέλειψε να τονίσει τη δυσπιστία του έναντι των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε ότι επιχειρούν να επιβάλουν τα στενά τους συμφέροντα, είτε μέσω διπλωματικών διαβουλεύσεων, είτε μέσω «παράνομων δρόμων».

Τέλος, με προβληματισμό υποδέχτηκαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα για αποστολή δεκάδων ανδρών των ειδικών δυνάμεων στη Συρία, όπου θα συνδράμουν ομάδες της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης. Οι New York Times επισημαίνουν ότι η ενέργεια αυτή εμπεριέχει τον κίνδυνο στρατιωτικής εμπλοκής με τις δυνάμεις της Ρωσίας που επιχειρούν στη Συρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή