Κλίμα έντασης και καταγγελίες στη Ν.Δ.

Κλίμα έντασης και καταγγελίες στη Ν.Δ.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμη προς ανάφλεξη μοιάζει η Ν.Δ., καθώς η ένταση μεταξύ των υποψηφίων ανεβαίνει. Δύο αναδεικνύονται τα θέματα επί των οποίων οι τέσσερις διεκδικητές διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Αφενός, η διεξαγωγή ή όχι «τηλεμαχίας» ή άλλης κοινής εμφάνισης των τεσσάρων υποψηφίων, αφετέρου η ιδιαιτερότητα της υποψηφιότητας του κ. Απ. Τζιτζικώστα, λόγω του κωλύματος εκλογιμότητας που έχει ως περιφερειάρχης.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, όπου και αποφασίστηκε ότι θα λειτουργήσουν 885 εκλογικά κέντρα με 1.284 κάλπες σε όλη την Ελλάδα και επιπλέον 44 κάλπες σε ευρωπαϊκές χώρες, ήταν ενδεικτική. Ο εκπρόσωπος του κ. Κυρ. Μητσοτάκη κατήγγειλε ότι από τα κεντρικά γραφεία της Συγγρού υπήρξε τηλεφώνημα προς τον πρώην βουλευτή Αχαΐας Μιχ. Μπεκίρη (σ.σ. γνωστό υποστηρικτή της υποψηφιότητας Μητσοτάκη) προκειμένου να του ζητηθεί να στηρίξει τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη (!), ενώ διατάχθηκε και… ΕΔΕ (κατ’ εντολήν του γραμματέα του κόμματος Ανδρ. Παπαμιμίκου κατόπιν καταγγελίας των εκπροσώπων του κ. Γεωργιάδη) προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν υπήρξε εντολή απαγόρευσης εισόδου στο κτίριο σε στέλεχος της περιόδου Σαμαρά (Φ. Σιάνης).

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αφήνει σαφείς αιχμές για την τακτική και τους χειρισμούς Μεϊμαράκη, ενώ αντίστοιχη προσέγγιση υιοθετεί και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος σε επιστολή προς τους συνυποψηφίους του σημειώνει: «Ουδέποτε ζήτησα την παραίτηση του Β. Μεϊμαράκη από την προεδρία ή του Απ. Τζιτζικώστα από την Περιφέρεια, θεωρώντας ότι μπορεί να διασφαλιστεί η ισοτιμία. Ελπίζω να μην έχω κάνει λάθος».

Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος θεωρεί ότι με τις «μεθοδεύσεις» αυτές απειλείται η ενότητα του κόμματος, επανέρχεται στο ζήτημα της τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων ή, εναλλακτικά, της διεξαγωγής εθνικών συνδιασκέψεων ή, «ανοικτών» στα ΜΜΕ, συνεδριάσεων της Κ.Ο. και της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Κάτι, ωστόσο, που δεν δέχεται η πλευρά Μεϊμαράκη, παραπέμποντας στο καταστατικό, το οποίο ουδεμία τέτοια πρόβλεψη έχει. «Θα τηρήσουμε μέχρι κεραίας το καταστατικό, παρά τις προφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες ορισμένων. Δεν θα φέρουμε στο προσκήνιο ζητήματα παραπολιτικής και όλα όσα ανατροφοδοτούν την εσωτερική ένταση», σχολίαζαν, τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης έθετε ευθέως ζήτημα αλλαγής του τρόπου εκλογής προέδρου, στο επικείμενο συνέδριο. «Δεν είναι δυνατό ο κάθε νεοδημοκράτης που έχει σταθεί στο κόμμα να εξισώνεται με τον κάθε περαστικό, που μπορεί να είναι μηχανισμός και να έλθει επί τούτου για να επιλέξει τον αρχηγό τον δικό μας», ανέφερε.

Καθώς το πολιτικό στίγμα χάνεται υπό το βάρος των αντιπαραθέσεων, ο κ. Απ. Τζιτζικώστας αντιδρά με ένταση στα σενάρια που τον θέλουν να μη μπορεί, ως εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός, να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ακόμη κι αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές. Ο περιφερειάρχης κάνει λόγο για «λάσπη», συνεργάτες του επικαλούνται και σχετικό άρθρο (στην «Κ») του κ. Χαρ. Αθανασίου, ενώ προαναγγέλλουν πως και άλλοι νομικοί και συνταγματολόγοι θα διευκρινίσουν ότι δεν υπάρχει κώλυμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή