Απελάσεις έπειτα από ενάμιση χρόνο

Απελάσεις έπειτα από ενάμιση χρόνο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργανωμένη πτήση απέλασης παράτυπων μεταναστών, η πρώτη έπειτα από ενάμιση χρόνο, πραγματοποιείται απόψε το βράδυ από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Διοργανώνεται από τη Frontex σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. και αφορά επιστροφή στο Ισλαμαμπάντ 70 παράτυπων μεταναστών από το Πακιστάν που κρατούνταν στο Προαναχωρησιακό Κέντρο της Αμυγδαλέζας. Παρότι για την επιχείρηση χρειάστηκε προετοιμασία εβδομάδων, στην οποία μετείχαν κυβερνητικά στελέχη και Ελληνες αξιωματούχοι, τελικά το θέμα έγινε προσπάθεια να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για λόγους κυρίως πολιτικού προσανατολισμού της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, το αεροσκάφος που θα παραλάβει τους 70 υπό απέλαση μετανάστες θα φτάσει στην Αθήνα από την Κοπεγχάγη και θα αναχωρήσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, αρκετές ώρες μετά την πρεμιέρα υλοποίησης του σχεδίου μετεγκατάστασης 30 προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο. Το κόστος μίσθωσης του αεροπλάνου θα καλυφθεί από τη Frontex, ενώ τα χρήματα για την αποζημίωση των 120 αστυνομικών που θα συνοδεύουν τους αλλοδαπούς θα καταβληθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΛ.ΑΣ.

Στο διπλωματικό πεδίο, το διάστημα που προηγήθηκε, τρεις αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν συναντήσεις με στελέχη της πρεσβείας του Πακιστάν στην Αθήνα και αντικείμενο τη συνεργασία της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ για την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων σε υπό απέλαση πολίτες της χώρας. Το θέμα συζητήθηκε και στη προ δεκαημέρου επίσκεψη Πακιστανού αξιωματούχου στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες οι διπλωματικές πιέσεις προς το Πακιστάν αναμένεται να κλιμακωθούν με την επίσκεψη στη χώρα του Ελληνα επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Στο μεταξύ πάντως, ελλείψει εθνικών πόρων αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης φέρονται να ήρθαν σε συμφωνία με τη Frontex ούτως ώστε οι πτήσεις απελάσεων του οργανισμού να πραγματοποιούνται με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα. Αυτό συμφωνήθηκε σε επαφές που είχαν με στελέχη του οργανισμού ο ειδικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Τζανέτος Φιλιππάκος και ανώτατος αξιωματικός του Κλάδου Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ.

Η τελευταία οργανωμένη πτήση απέλασης πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Ετσι, φέτος, από την αρχή του έτους έχουν επιστρέψει οικειοθελώς στη χώρα τους 38 αλλοδαποί, ενώ με τακτικά δρομολόγια αεροπορικών εταιρειών έχουν απελαθεί (με ευθύνη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής) «μόλις» 578 αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί αποφάσεις δικαστικής (και όχι διοικητικής) απέλασης. Αντίστοιχα, το πρόγραμμα οικειοθελών επιστροφών που «τρέχει» με ευθύνη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο και έκτοτε δεν έχει ανανεωθεί. Σύμφωνα με στοιχεία που τηρεί το ελληνικό γραφείο του ΔΟΜ, το διάστημα από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015 επέστρεψαν οικειοθελώς στην πατρίδα τους 6.500 αλλοδαποί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή