Αντιδράσεις από Lafarge και Εθνική για τα Λιπάσματα

Αντιδράσεις από Lafarge και Εθνική για τα Λιπάσματα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ανησυχία επικρατεί στις διοικήσεις τόσο της Lafarge (AΓΕΤ Ηρακλής) όσο και της Εθνικής Τράπεζας, με αφορμή το άρθρο 28 του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που έχει καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση. Σε αυτό τονίζεται ότι η έκταση των 640 στρεμμάτων των Λιπασμάτων Δραπετσώνας αλλάζει χρήσεις γης και από βιομηχανικές που ήταν μέχρι σήμερα μετατρέπονται σε χρήσεις πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και εκπαίδευσης. Παράλληλα, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται από 0,6%, που ήταν με βάση και την πρόσφατη ρύθμιση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, σε 0,15%, ήτοι περίπου 96.000 τ.μ. Στόχος είναι η δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου και αναψυχής με απόδοση της έκτασης στην τοπική κοινωνία και σύνδεσή της με το παράκτιο μέτωπο.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η πλειονότητα της έκτασης ανήκει σε ιδιώτες και συγκεκριμένα στην Εθνική Τράπεζα (254 στρέμματα), στην τσιμεντοβιομηχανία Lafarge (117 στρέμματα) και στην Aegean Oil του ομίλου Μελισσανίδη (82 στρέμματα). Ηδη στελέχη της Lafarge εμφανίζονται άκρως ανήσυχα, καθώς, εκτός του ότι δεν αποσαφηνίζεται το τι μέλλει γενέσθαι με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, η υπό ψήφιση ρύθμιση δεν προβλέπει και το πώς ακριβώς θα γίνει η απόδοση της έκτασης στην τοπική κοινωνία, κοινώς δεν προβλέπεται τρόπος αποζημίωσης ή απαλλοτρίωσης.

Σε δηλώσεις προς την «Κ» τονίζεται ότι «ως όμιλος συμφωνούμε με τις προθέσεις του άρθρου, δηλαδή τη σύνδεση της έκτασης με το παράκτιο μέτωπο. Ωστόσο επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε και τη συνέχιση της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας, που τη θεωρούμε καθοριστική και για την ίδια την περιοχή και για τις προοπτικές απασχόλησης των κατοίκων αυτής». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lafarge από κοινού με την Εθνική Τράπεζα έχουν εκπονήσει μελέτη αξιοποίησης της περιοχής, με διατήρηση μεν της βιομηχανικής χρήσης, αλλά και εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία. «Στόχος μας είναι, με αφορμή τη μελέτη αυτή, να ξεκινήσει διάλογος και με την κυβέρνηση και με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να βρεθεί λύση», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Ανησυχία υπάρχει και στους κόλπους της Εθνικής Τράπεζας, δεδομένου ότι η έκταση στη Δραπετσώνα είναι αποτιμημένη στον ισολογισμό της τράπεζας αντί ποσού 100 εκατ. ευρώ, αξία που με τη ρύθμιση αυτή εξανεμίζεται, ιδίως από τη στιγμή που δεν αποσαφηνίζεται το πώς θα αποζημιωθεί η εισηγμένη.

Πάντως, σύμφωνα με σημείωμα που εξέδωσε χθες το Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα, δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο εξεύρεσης κάποιου κοινού τόπου, καθώς, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την παραχώρηση της έκτασης των “Λιπασμάτων” στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Για να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής μια ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης. Για να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα. Να σημειωθεί ότι στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ έχει αποδεσμευθεί η συγκεκριμένη έκταση των “Λιπασμάτων” της Δραπετσώνας», καταλήγει το σημείωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή