Ρουμανία: Η προδιαγεγραμμένη παραίτηση του Β. Πόντα

Ρουμανία: Η προδιαγεγραμμένη παραίτηση του Β. Πόντα

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η θέση του Βίκτορ Πόντα κρεμόταν από μία κλωστή και η κλωστή αυτή κάηκε. Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει τα γεγονότα που οδήγησαν στη χθεσινή παραίτηση του πρωθυπουργού της Ρουμανίας, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για την πυρκαγιά σε συναυλιακό χώρο που κόστισε τη ζωή 32 ανθρώπων, πυροδοτώντας οργισμένες διαδηλώσεις.

«Μπορώ να δώσω οποιαδήποτε πολιτική μάχη, αλλά δεν μπορώ να τα βάλω με τον λαό», είπε ο Πόντα. Μία ημέρα νωρίτερα, 25.000 άνθρωποι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους του Βουκουρεστίου για να καταγγείλουν τα ελλειμματικά μέτρα ασφαλείας και τη διαφθορά στη χορήγηση αδειών για χώρους διασκέδασης.

Ο Πόντα είχε αγνοήσει τις φωνές που του ζητούσαν να παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο, όταν παραπέμφθηκε σε δίκη για πλαστογραφία, «ξέπλυμα» χρήματος και συνέργεια σε φοροδιαφυγή, αδικήματα που αφορούσαν την περίοδο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του. Αν και εν ενεργεία πρωθυπουργός, ο Πόντα επρόκειτο να κληθεί στο δικαστήριο στα τέλη Νοεμβρίου. Επίσης, είχε αντισταθεί στις πολλαπλές παραινέσεις του κεντροδεξιού προέδρου Κλάους Γιοχάνις να παραιτηθεί.

Ο Γιοχάνις επρόκειτο χθες να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Αναλυτές θεωρούσαν πιθανότερη εξέλιξη την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τεχνοκράτη πρωθυπουργό, με τη συνεχιζόμενη στήριξη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Πόντα και των δύο άλλων κεντροαριστερών εταίρων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή