Καταδικάζει το ΕΚΠΑ την επίθεση κατά των αξιολογητών

Καταδικάζει το ΕΚΠΑ την επίθεση κατά των αξιολογητών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καταδίκη των όσων εξελίχθηκαν χθες, Τρίτη, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας φοιτητών για την παρουσία των αξιολογητών στη σχολή της Νομικής και τη σχολή Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζουν οι πρυτανικές Αρχές του πανεπιστημίου.

«Είναι αυτονόητο ότι οι Πρυτανικές Αρχές και η Ακαδημαϊκή Κοινότητα καταδικάζουν και έχουν καταδικάσει επανειλημμένα περιστατικά εκφοβισμού ("bullying"), φαινόμενα βίας και όχλου στους χώρους του Πανεπιστημίου και εκτός αυτού, από όπου και να προέρχονται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ, ενώ προστίθεται ότι «μεμονωμένα περιστατικά "οχλαγωγίας" και εντέλει αντιδημοκρατικού "θορύβου" δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ ακαδημαϊκή πρακτική».

«Στην περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταφέρνει να παραμένει τουλάχιστον στο 5% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, και συνεχίζει σταθερά το έργο του, χάρη στη μεγάλη προσφορά όλης της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, κάτω από αντίξοες συνθήκες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε καταδίκη των γεγονότων της Τρίτης προέβη ο Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, κάνοντας λόγο για «μία ακόμη μελανή σελίδα για την εκπαίδευση στην Ελλάδα». 

«Διακεκριμένοι καθηγητές από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης θεωρήθηκαν ανεπιθύμητοι στους πανεπιστημιακούς χώρους και αντιμετωπίστηκαν με εξευτελιστικό τρόπο από μια μειοψηφία ατόμων, που επέβαλε την άποψή της με αντιδημοκρατικό τρόπο», αναφέρει ο κ. Φορτσάκης και προσθέτει:

«Τα πανεπιστήμια της Χώρας έχουν αφεθεί από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο έλεος των θρασύτατων συμπεριφορών κάποιων βίαιων μειοψηφιών. Η προκλητική απάθεια του Υπουργείου Παιδείας ενθαρρύνει δυστυχώς τέτοιες πρακτικές, με αποτέλεσμα η Χώρα μας να διασύρεται διεθνώς.

Οι πρυτανικές αρχές και το Υπουργείο Παιδείας οφείλουν να ασκήσουν αμέσως τις αρμοδιότητές τους για να μπει ένα τέλος σε αυτό το ρεζιλίκι. Η παράλειψη άσκησης αυτών θέτει ζητήματα διοικητικών και πολιτικών ευθυνών, που πρέπει να αναζητηθούν», καταλήγει.

Ανακοίνωση εξεδόθη και από το Ποτάμι, το οποίο, μεταξύ άλλων, διερωτάται «ποιο Πανεπιστήμιο «ονειρεύεται» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο Παιδείας; Ένα Πανεπιστήμιο υπέρ της ποιότητας και της εξωστρέφειας, ανοικτό στη γνώση και την κοινωνία; Ή μήπως ένα Πανεπιστήμιο κλειστό, υποβαθμισμένο και έρμαιο στις διαθέσεις όσων θέλουν να το επιβουλεύονται, να το καταστρέφουν και να το δυσφημούν».

«Είναι αξιοπερίεργο και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει καμία καταδίκη από τις πρυτανικές αρχές ή τις κοσμητείες των σχολών για τα εν λόγω έκτροπα», συνεχίζει το Ποτάμι και προσθέτει:

«Αν όντως ο Πρωθυπουργός πιστεύει πραγματικά αυτά που έλεγε για ποιότητα και εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων τότε πρέπει ο ίδιος και ο κ. Φίλης ισχυρά να καταδικάσουν και να αποδοκιμάσουν τα συγκεκριμένα γεγονότα που ντροπιάζουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη συνολική εικόνα της χώρας. Τα πανεπιστήμια-φέουδα των οργανωμένων μειοψηφιών πρέπει να τα αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν, αλλιώς τα πανεπιστήμια μας δεν θα έχουν ούτε παρόν, ούτε μέλλον και προφανώς κανείς από τους αξιόλογους Έλληνες επιστήμονες και ακαδημαϊκούς του εξωτερικού, ναι αυτούς που υποτίθεται θέλουμε να επαναπατρίσουμε…, δεν πρόκειται να επιστρέψει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή