Νόμιμη στο Μεξικό η… ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας

Νόμιμη στο Μεξικό η… ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νόμιμη υπό το δικαίωμα στην «ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας» κρίθηκε από το ανώτατο δικαστήριο του Μεξικού την Τετάρτη η καλλιέργεια, κατοχή και χρήση μαριχουάνας, ύστερα από ψηφοφορία του πενταμελούς συμβουλίου δικαιοσύνης, το οποίο ενέκρινε την πρόταση με τέσσερις προς μία ψήφους. Μέχρι στιγμής, η δικαστική ετυμηγορία αφορά μία συγκεκριμένη υπόθεση τεσσάρων ατόμων, που ζητούν άδεια για να ιδρύσουν ένα κλαμπ μαριχουάνας, αλλά πιθανότατα μπορεί να σηματοδοτεί το άνοιγμα του δρόμου για τη νομιμοποίηση του ναρκωτικού στο Μεξικό. Το ανώτατο δικαστήριο, ωστόσο, έκρινε απαγορευμένη την πώληση και παραγωγή του φυτού για εμπορία.

Αν και η δικαστική απόφαση δεν κάνει λόγο για γενικευμένη νομιμοποίηση, σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα για ακόμη πέντε παρόμοια αιτήματα, τότε θα πρέπει να κινηθεί για την αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε η χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγία να θεωρείται νόμιμη. Με ανάλογη διαδικασία, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε πρόσφατα ότι οι μεξικανικοί νόμοι που απαγορεύουν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι αντισυνταγματικοί. «Κανείς δεν υποστηρίζει ότι η μαριχουάνα δεν βλάπτει. Είναι ναρκωτικό και ως τέτοιο προκαλεί βλάβες», δήλωσε ο Αρτούρο Ζαλντιβάρ, ο οποίος έγραψε το κείμενο της τελικής γνωμοδότησης. «Αυτό που επιλύεται σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η πλήρης απαγόρευση είναι ένα μέτρο δυσανάλογο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των εναγόντων, Μόι Σβάρτζμαν, η υπόθεση μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ενός νόμου, που θα είναι σε συμφωνία και θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. «Στο Μεξικό αυτό είναι πολιτικό θέμα, αλλά η δικαστική ετυμηγορία προσδίδει σημασία στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ελευθερία», εξήγησε ο ίδιος.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένα Νιέτο δήλωσε μέσω ανάρτησης στην προσωπική του σελίδα στο Twitter ότι αναγνωρίζει και σέβεται την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και συμπλήρωσε ότι έχει δώσει εντολή στην κυβέρνησή του να εξηγήσει στους Μεξικανούς τον σκοπό αυτής της ετυμηγορίας. «Με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει η δημόσια συζήτηση για την καλύτερη νομοθεσία με στόχο την αναχαίτιση της χρήσης ναρκωτικών, που αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας», έγραψε ο Μεξικανός πρόεδρος. «Το Μεξικό το έχει προωθήσει σε διεθνή φόρουμ και διευρύνει τη συζήτηση», πρόσθεσε.

Οπως εξήγησε ο Ζαλντιβάρ, η δικαστική απόφαση απαγορεύει τη χρήση μαριχουάνας μπροστά σε άλλους χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Δεν είναι ξεκάθαρο όμως εάν η δημόσια χρήση, ακόμα και από τους ίδιους τους ενάγοντες, θα τιμωρείται ως δημόσια όχληση, όπως γίνεται με το αλκοόλ σε αρκετές περιοχές του Μεξικού. «Πρέπει να δούμε ποια θα είναι τα όρια», είπε η υπουργός Υγείας Μερσέντες Χουάν, αναφερόμενη στην επιτρεπτή ποσότητα προς χρήση, αλλά και στους χώρους και τις περιστάσεις υπό τις οποίες θα θεωρείται νόμιμο το κάπνισμα μαριχουάνας.

Εξω από το κτίριο του ανώτατου δικαστηρίου, οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης του ναρκωτικού διοργάνωσαν μία εκδήλωση διαμαρτυρίας χωρίς εντάσεις. Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους γιόρτασαν τη δικαστική ετυμηγορία καπνίζοντας μαριχουάνα. Δημοσκόπηση του Οκτωβρίου έδειξε ότι το 77% των Μεξικανών αντιτίθεται στη νομιμοποίηση του εν λόγω ναρκωτικού, ενώ μόλις το 20% υποστηρίζει την προοπτική αυτή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή