Επίθεση πατρός Μπους σε Τσένι, Ράμσφελντ

Επίθεση πατρός Μπους σε Τσένι, Ράμσφελντ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από χρόνια υπομονής, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος έσπασε τη σιωπή του γύρω από ορισμένα μέλη του στενού κύκλου του επίσης προέδρου και γιου του Τζορτζ, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση εναντίον του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι και του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Σε σειρά συνεντεύξεων με τον βιογράφο του, ο γηραιός Μπους είπε ότι ο Τσένι έχτισε «τη δική του αυτοκρατορία» και επέβαλε τις «σκληροπυρηνικές» θέσεις του στον Λευκό Οίκο του Τζορτζ Μπους του νεότερου, επιδιώκοντας την αξιοποίηση της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος σε πολλά μέρη του κόσμου. Οσο για τον Ράμσφελντ, τον χαρακτήρισε «αλαζόνα», ο οποίος ουδέποτε μπόρεσε να συνειδητοποιήσει πώς σκέφτονται οι άλλοι και «υπηρέτησε τον πρόεδρο με τον χειρότερο τρόπο».

Οι οξύτατες αυτές εκτιμήσεις περιέχονται στις σελίδες βιογραφίας του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου από τον συγγραφέα Τζον Μίτσαμ, που θα κυκλοφορήσει στα αμερικανικά βιβλιοπωλεία την ερχόμενη εβδομάδα.

Παρότι πολλοί υποπτεύονταν ότι ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος διατηρούσε τις απόψεις αυτές, ο γηραιός πολιτικός είχε επιλέξει –μέχρι στιγμής– να τις αποσιωπήσει, σε μία προσπάθεια να μην πλήξει την ανεξαρτησία κινήσεων του γιου του. Ο πατήρ Μπους επαινεί στις συνεντεύξεις με τον Μίτσαμ τους πολιτικούς χειρισμούς του γιου του κατά τη διάρκεια της παραμονής του «Σραμπ» –όπως είναι το οικογενειακό χαϊδευτικό όνομα του Μπους του νεότερου– στον Λευκό Οίκο, αλλά δεν παραλείπει να τονίσει ότι ο γιος του είναι αυτός που νομιμοποίησε τις θέσεις των δύο αυτών συμβούλων του, προσφέροντάς τους μεγάλη ισχύ στην κυβέρνηση και ευνοώντας τη χρήση φιλοπόλεμης ρητορικής.

«Ανησυχούσα συχνά για τη ρητορική που προερχόταν από τον Λευκό Οίκο, χωρίς να ξέρω πόση από αυτή προερχόταν από τον ίδιο και πόση από τους ανθρώπους γύρω του. Η ρητορική του γιου μου είναι πολύ καλή για να δημιουργεί πρωτοσέλιδα, αλλά δεν βοηθά πάντα στην επίλυση διπλωματικών προβλημάτων», είπε ο Τζορτζ Μπους στον Μίτσαμ.

Ερωτηθείς από τον βιογράφο του να γίνει πιο συγκεκριμένος, ο πατήρ Μπους μνημόνευσε την ομιλία του γιου του για την κατάσταση του έθνους το 2002. Σε αυτή ο Μπους ο νεότερος έκανε λόγο για «άξονα του κακού», που περιελάμβανε το Ιράκ, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

«Αν ξαναγυρίσουμε στην ομιλία για τον “άξονα του κακού” και όλα εκείνα τα πράγματα, μπορώ να πω ότι η Ιστορία απέδειξε ότι δεν ωφέλησαν σε τίποτα», αναφέρει. Παρότι η οικογένεια Μπους έχει δημιουργήσει δυναστεία γερουσιαστών και προέδρων, τα εμφανή προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η προεκλογική εκστρατεία του πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους –δεύτερου γιου του Τζορτζ και της Μπάρμπαρα– ίσως να σημαίνουν το τέλος της λαμπρής οικογενειακής σταδιοδρομίας.

Η φήμη του 91χρονου Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, όμως, ενισχύεται διαρκώς με το πέρασμα του χρόνου, όπως δείχνει και η βιογραφία του Μίτσαμ, που βασίστηκε σε σειρά συνεντεύξεων με τον πρώην πρόεδρο, αλλά και στα ημερολόγια του ιδίου και της συζύγου του. Στις σελίδες της βιογραφίας του ανακαλύπτουμε επίσης πως ο σημερινός υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, επιδίωξε να είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Μπους το 1988, αλλά και ότι ο Τζεμπ Μπους έπεισε τον πατέρα του να απομακρύνει από το ψηφοδέλτιό του τον πανθομολογουμένως φαιδρό αντιπρόεδρο Νταν Κουέιλ το 1992.

Το βιβλίο περιγράφει επίσης την εξέλιξη των απόψεων του Μπους του πρεσβύτερου πάνω στο θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων. Ενώ ετοιμαζόταν για την προεκλογική εκστρατεία του 1988, ο Μπους είχε δηλώσει ότι οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν τη θεσμοθέτηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Αφού αποσύρθηκε, όμως, από την πολιτική, παρέστη σε τέτοιο γάμο, λέγοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή