Υποπτες για φοροαποφυγή μαμούθ οι Amazon και eBay

Υποπτες για φοροαποφυγή μαμούθ οι Amazon και eBay

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δισεκατομμύρια στερλίνες, σε ΦΠΑ που δεν έχει καταβληθεί, ενδεχομένως να πληρώσουν οι κολοσσοί του λιανεμπορίου Amazon και eBay από τις δραστηριότητές τους στη Βρετανία, αναφέρει το BBC.

Οι όμιλοι συνεργάζονται με επιμέρους λιανεμπόρους, οι οποίοι φέρεται να έχουν αποφύγει να πληρώσουν τον εν λόγω φόρο, εκμεταλλευόμενοι τις δικές τους ιστοσελίδες. Eάν οι ίδιες οι εταιρείες δεν διερευνήσουν πλήρως την υπόθεση, τότε ίσως βρεθούν να οφείλουν τον μη καταβληθέντα ΦΠΑ. Οι δύο κολοσσοί ισχυρίζονται πως εξαρχής όλοι οι χρήστες – έμποροι των ιστοτόπων τους είναι γνώστες των υποχρεώσεών τους απέναντι στον νόμο.

Χαρακτηριστικά, επισημαίνει η Ρίτα ντε λα Φέρια, καθηγήτρια Φορολογικής Νομοθεσίας στο Πανεπιστήμιο Ντάραμ: «Εάν η κλίμακα της απάτης είναι τόσο μεγάλη όσο υποδηλώνουν τα υπάρχοντα στοιχεία, τότε ο ΦΠΑ που απέφυγαν να καταβάλουν οι συνεργαζόμενοι λιανέμποροι φθάνει τα δισεκατομμύρια λίρες. Ακολουθώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Amazon, η eBay και άλλοι ιστότοποι διαδικτυακού εμπορίου θα βρεθούν υπόλογοι από κοινού με τους λιανεμπόρους, εάν κινηθούν εναντίον τους οι οικονομικές υπηρεσίες». Διευκρινίζοντας, η πανεπιστημιακός τόνισε πως «στην περίπτωσή τους ισχύει ότι, εάν γνώριζαν για τη φοροαποφυγή, τότε φέρουν ευθύνη. Επιπλέον, ευθύνη φέρουν και εάν όφειλαν να γνωρίζουν για τέτοιες παράνομες πρακτικές και δεν το έπραξαν».

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Συν τοις άλλοις, εκείνοι οι οποίοι αποφεύγουν τον ΦΠΑ δημιουργούν συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού για άλλους διαδικτυακούς εμπόρους, όπως η Safield Distribution. Ο Τζόε Μάλινς, διευθυντής στην εταιρεία, επισημαίνει πως αυτή η παράνομη τακτική προκαλεί μείωση πωλήσεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία των οικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας, σχεδόν το 11% του ΦΠΑ, τον οποίο συγκεντρώνει συνολικά η χώρα, δεν πληρώνεται. Αντιστοιχεί δε σε ποσό ύψους 13,1 δισ. στερλινών, το οποίο, βέβαια, δεν σημαίνει πως προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τη φοροαποφυγή των συνεργαζόμενων λιανεμπόρων με τις Amazon και eBay.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Βρετανία, οι οποίες ασχολούνται με τη φορολογική δικαιοσύνη και οι οποίες ανέδειξαν το ζήτημα από το 2011 ήδη, διαπιστώνουν πως δεν έχουν βελτιωθεί τα πράγματα.

Οι όμιλοι έδωσαν διαβεβαιώσεις πως θα εντοπίσουν περιπτώσεις εσφαλμένων ή ανακριβών στοιχείων για τον ΦΠΑ, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Οι αρμόδιες εφορίες στη Βρετανία, όπως αναφέρει το BBC, χρειάζονται περισσότερες εξουσίες για πιο λεπτομερείς έρευνες στις επιχειρήσεις, όπως οι Amazon και eBay, ενώ οι τελευταίες θεωρούν πως δεν είναι δική τους αρμοδιότητα να εντοπίσουν τη φοροαποφυγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή