Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• Οσα φυσικά πρόσωπα κατέχουν τουλάχιστον 1% των μετοχών σε εταιρείες που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις άνω των 150.000 ευρώ είναι υπόχρεα υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») σε επιτροπή που λειτουργεί στη Βουλή. Την ίδια υποχρέωση έχουν τα εκτελεστικά μέλη Δ.Σ. και οι διευθυντές των εταιρειών αυτών.

• Οι υπόχρεοι σε δήλωση «πόθεν έσχες» πρέπει να υποβάλουν επιπλέον «Δήλωση οικονομικών συμφερόντων», τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συζύγους τους. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να ενημερώσουν για τη συμμετοχή τους σε εταιρεία ή κοινοπραξία, εάν αυτή «ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη δημόσια πολιτική» ή όταν δίνει στον υπόχρεο τη «δυνατότητα σημαντικής επιρροής» επί υποθέσεων της εν λόγω εταιρείας ή σύμπραξης.

• Υπόχρεα υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» είναι, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά, τα ακόλουθα πρόσωπα από τον ιδιωτικό τομέα: α) οι διοικήσεις και οι γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων, χρηματοπιστωτικών οργανισμών (π.χ. ασφαλιστικές επιχειρήσεις), επιχειρήσεων επενδυτικών υπηρεσιών και β) οι πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι ή διαχειριστές εταιρειών του ιδιωτικού τομέα που μετέχουν σε Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

• Παρατάθηκε μέχρι τις 31.12.2015 η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» που έληγε στις 26.11.2015. Για τους υπόχρεους που θα υποβάλουν πρώτη φορά δήλωση εντός 2015, η δήλωση αυτή θα είναι αρχική, θα αποτυπώνει, δηλαδή, την πραγματική τους κατάσταση κατά την υποβολή της δήλωσης.

• Η υπουργική απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά εγείρει ζήτημα συνταγματικότητας, δεδομένου ότι το άρθρο 78 του Συντάγματος απαγορεύει οποιαδήποτε νομοθετική εξουσιοδότηση για τον καθορισμό των ουσιωδών στοιχείων του φόρου. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να λυθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς ήδη έχουν κατατεθεί σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως.

• Το αντικείμενο του φόρου δεν μπορεί να ρυθμιστεί με υπουργική απόφαση και μάλιστα αναδρομικής ισχύος, σύμφωνα με το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (399/2014). Η απόφαση αφορούσε στον τρόπο υπολογισμού της αξίας μετοχών μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο για σκοπούς φορολογίας κληρονομιών (ΠΟΛ 1055/2003).

• Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαίωσε και πάλι ότι οι αντικειμενικές αξίες οφείλουν να επικαιροποιηθούν. Πρόσφατα, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο ακύρωσε εν μέρει κανονιστική απόφαση για τον καθορισμό της αξίας των ακινήτων σε περιοχές της Αττικής για τα έτη 2011, 2012 και 2013, διότι βασίζεται σε συγκριτικό στοιχείο που ανάγεται σε χρονικό σημείο προ της υποχώρησης της τιμής των ακινήτων, λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας (ΣτΕ 1582/2015).

• Το Δημόσιο δύναται να επιβάλει μέτρα συντηρητικής κατάσχεσης σε παραβάτη για την εξασφάλιση της ικανοποίησης των φορολογικών του αξιώσεων, ακόμα και αν αυτά περιορίζουν δυσανάλογα την οικονομική του ελευθερία. Το δικαστήριο εξετάζει μόνο εάν, εν όψει των διαπιστώσεων του ελέγχου, συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την επιβολή των σχετικών περιορισμών, λόγω διακινδυνεύσεως των συμφερόντων του Δημοσίου (ΣτΕ 2297/2015).

• Στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών με συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης και πίστωσης μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ, σύμφωνα με την ΠΟΛ 1122/2015, αποστέλλονται από τις τράπεζες στη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Ειδικά για φέτος, τα στοιχεία έπρεπε να αποσταλούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 και αφορούν στα ημερολογιακά έτη 2013 και 2014.

• Οι κοινοπραξίες δεν διαθέτουν νομική προσωπικότητα, αλλά εάν ασκούν εμπορική δραστηριότητα (μη γνήσια κοινοπραξία) καταχωρίζονται υποχρεωτικά στο ΓΕΜΗ και έχουν ικανότητα δικαίου. Μέχρι το 2012, οι κοινοπραξίες διέπονταν νομικά μόνο από τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Ο νέος ΚΦΕ (Ν. 4172/2013) τις θεωρεί νομικές οντότητες, οι οποίες φορολογούνται όπως τα νομικά πρόσωπα.

• Υποχρεωτική θα καταστεί η καταχώριση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης στο σύστημα καταχώρισης μισθώσεων του taxis, όπως προβλέπεται σε κατατεθέν νομοσχέδιο. Μέχρι σήμερα, ενώ ο νόμος περιέγραφε ως υποχρεωτική τη λήψη του πιστοποιητικού για τις μισθώσεις, δεν απαιτείτο καταχώρισή του στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών.

• Πληθαίνουν συνεχώς οι συμβάσεις ανταλλαγής πληροφοριών, υπογραμμίζοντας την πρόθεση των κρατών για πάταξη της φοροδιαφυγής. Το Λιχτενστάιν υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα σύμβαση ανταλλαγής πληροφοριών με την Ε.Ε. Ως εκ τούτου, το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού, η ημερομηνία γέννησης, η διεύθυνση και ο ΑΦΜ θα αποστέλλονται, αρχής γενομένης από το 2017, από τις τράπεζες του Λιχτενστάιν στις φορολογικές αρχές των φορολογούμενων κατοίκων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 13 νέες χώρες, μεταξύ των οποίων είναι το Μπελίζ, τα νησιά Μάρσαλ και τα Μπαρμπάντος, υπέγραψαν το κοινό πρότυπο του ΟΟΣΑ για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών (MCAA), όπως υπογραμμίστηκε στο διεθνές φόρουμ του ΟΟΣΑ για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα που έλαβε χώρα στις 29-30 Οκτωβρίου στα Μπαρμπάντος.

Πηγή: Grant Thornton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή