Ο Μαραθώνιος στη γενέτειρά του

Ο Μαραθώνιος στη γενέτειρά του

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολλές χώρες του κόσμου, κάθε χρόνο, διεξάγονται εκατοντάδες διοργανώσεις μαραθωνίου (περίπου 600).  Εχουν  λάμψη, δίνουν χρήματα, αλλά  μόνο  ένας πραγματοποιείται  στην  αυθεντική διαδρομή: ο  Μαραθώνιος  της Αθήνας.

Στη σημερινή, 33η διοργάνωση, έχουν δηλώσει ότι «όλη» τη διαδρομή θα τρέξουν 16.000 δρομείς. Μαζί με τα παράλληλα αγωνίσματα, στον θεσμό θα πάρουν μέρος συνολικά 43.000 αθλητές και αθλούμενοι, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Το φετινό πρόγραμμα πέρα από τα 42.195 μέτρα της κλασικής διαδρομής περιλαμβάνει και αγωνίσματα σε 5.000 και 10.000 μ., αγώνες παίδων και Special Olympics.

Μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλη η επιθυμία των δρομέων για συμμετοχή που αυτή τη χρονιά, για πρώτη φορά, θα διεξαχθούν δύο διαδρομές των 5.000 μ., μία το πρωί και μία το απόγευμα.

Το ενδιαφέρον, βέβαια, των περισσοτέρων επικεντρώνεται στον θρυλικό αγώνα των 42.195 μ. Φέτος, η ελληνική ομοσπονδία δεν κάλεσε κορυφαίους αθλητές από το εξωτερικό και, έτσι, δεν αναμένονται ρεκόρ, αλλά όταν κάποιος βαδίζει στα βήματα της ιστορίας, το ρεκόρ έχει λιγότερη αξία από τον άθλο. «Πριν από λίγο καιρό αγωνίστηκα στο Βερολίνο, όπου και έπιασα το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο λόγος που ζήτησα από τον προπονητή μου να τρέξω στον Μαραθώνιο της Αθήνας ήταν συναισθηματικός. Δεν με ενδιαφέρει αν θα κερδίσω, απλώς να τερματίσω», δήλωσε η πρωταθλήτρια, Ουρανία Ρεμπούλη.

Για κάποιους, όπως ο δρομέας Δημήτρης Θεοδωρακάκος, η συμμετοχή κάθε χρόνο στη διοργάνωση αποτελεί στόχο ζωής: «Είναι η 14η συμμετοχή μου στον αγώνα, ελπίζω να φτάσω στις 20. Από το 2001 που, ως κωπηλάτης τότε, έτρεξα για πρώτη φορά, η εξέλιξη του αγώνα είναι εντυπωσιακή. Νιώθω τυχερός που το έζησα και το ζω».

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας θεωρείται ο δυσκολότερος του κόσμου. Τα 21.000 μ. ανηφόρας που αρχίζουν στο 10ο χλμ. της διαδρομής έχουν κάνει κορυφαίους αθλητές, όπως η Πόλα Ράντκλιφ, να λυγίσουν. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2005 από τη Μεγάλη Βρετανία δεν κατάφερε να γίνει ολυμπιονίκης στην κλασική διαδρομή καθώς το 2004, στο 36ο χλμ. εγκατέλειψε κλαίγοντας.

Η έμπνευση της αναβίωσης του Μαραθωνίου δεν ανήκει στον βαρώνο Πιερ ντε Κουμπερτέν αλλά στον Γάλλο γλωσσολόγο, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, Μισέλ Μπρεάλ, ο οποίος λάτρευε την ιστορία και τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας. Ετσι, 119 χρόνια μετά, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιος ήταν ο εμπνευστής. Αυτό που παίζει ρόλο είναι ότι τα μηνύματα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, μέσα από τον Μαραθώνιο, μεταλαμπαδεύτηκαν σε ολόκληρη την υφήλιο και όλοι οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων ονειρεύονται να πουν το δικό τους «νενικήκαμεν».

Ενίσχυση του τουρισμού

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών ενώνει το παρελθόν με το παρόν και… ενισχύει το μέλλον. Αυτή τη χρονιά αναμένεται να πάρουν μέρος στη διοργάνωση περισσότεροι από 6.000 ξένοι δρομείς από 100 χώρες, γεγονός που αποτελεί σημαντική οικονομική τονωτική ένεση για τον τουρισμό της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι επισκέπτες – αθλητές του Μαραθωνίου κάθε χρόνο αφήνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η διοργάνωση αποτελεί και μια μεγάλη αθλητική γιορτή. Στην αυθεντική διαδρομή, φέτος, θα βρεθούν 25 μουσικές μπάντες, dj κ.λπ., οι οποίοι θα ενισχύσουν το ηθικό των δρομέων και θα σκορπίσουν κέφι στους θεατές. Σπουδαία θα είναι και η συμμετοχή των εθελοντών. Περισσότεροι από 2.500 άνδρες και γυναίκες θα βοηθήσουν τις προσπάθειες αθλητών και αθλουμένων.

Το παρελθόν της διοργάνωσης μπορεί να έχει τις ρίζες του στην Κλασική Εποχή και το 1896 η Ιστορία να έγινε… αγώνισμα, αλλά ο πρώτος διεθνής Μαραθώνιος στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το 1955. Στην κλασική διαδρομή έτρεξαν για πρώτη φορά γυναίκες το 1974 και η, τότε, 23χρονη Γεωργία Χριστοδούλου έγινε η πρώτη Ελληνίδα που τερμάτισε σε μαραθώνιο με χρόνο 5:01.20. Ιστορικός θεωρείται και ο Μαραθώνιος του 1982 (Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα), καθώς ήταν ο πρώτος μαραθώνιος γυναικών σε διεθνή θεσμό. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1997 θριάμβευσε η Γιαπωνέζα Χιρόμι Σουζούκι (2:29.48), ενώ η Μαρία Πολύζου ήρθε 12η και κατέχει ακόμη το ελληνικό ρεκόρ της διαδρομής (2:39.10).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή