Δημιουργία ενιαίας αριστεράς στην Ιταλία

Δημιουργία ενιαίας αριστεράς στην Ιταλία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα ένας βουλευτές και δέκα γερουσιαστές έδωσαν σήμερα το «παρών» στο θέατρο Κουιρίνο της Ρώμης, για την πρώτη εκδήλωση της Sinistra Italiana (Ιταλική Αριστερά).

Συμφωνήθηκε η δημιουργία ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας, την οποία θα αποτελούν βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία, πρώην μέλη του κεντροαριστερού Κόμματος (όπως οι Στέφανο Φασίνα και Αλφρέντο Ντατόρε) αλλά και πρώην στελέχη του κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλλο.

«Είμαστε εναλλακτικοί στον Ρέντσι διότι δίνουμε έμφαση στην ανάγκη στήριξης της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, στην πραγματική καταπολέμηση της ανεργίας», δήλωσε ο Αρτούρο Σκότο, εκπρόσωπος του Αριστερά Οικολογία και Ελευθερία στην ιταλική βουλή.

«Η πρωτοβουλία μας δεν αποδυναμώνει την προοδευτική παράταξη. Η παράταξη αυτή αποδυναμώνεται από όποιον δηλώνει κεντροαριστερός, αλλά στην πραγματικότητα προωθεί δεξιά πολιτική», πρόσθεσε ο Στέφανο Φασίνα, πρώην αναπληρωτής υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, ο Φασίνα, με την δήλωσή του αυτή, αναφέρεται στην κυβέρνηση του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι.

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Ιταλικής Αριστεράς», τον Δεκέμβριο, σκοπεύουν να αρχίσουν τις διαδικασίες για την δημιουργία του νέου κόμματος.

«Έχουμε μια πρόταση εναλλακτική στον οικονομικό φιλελευθερισμό του γραμματέα των Δημοκρατικών, που θυμίζει την αμερικανική τηλεοπτική σειρά Happy Days, Ευτυχισμένες Μέρες», είπε ο Στέφανο Φασίνα, λίγο πριν την λέξη της σημερινής συνάντησης.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, όπως τόνισε σε ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα των «Δημοκρατικών», «η ιδεολογική αριστερά δεν θα κερδίσει ποτέ, μπορεί μόνον να βοηθήσει-το πολύ πολύ – την δεξιά να νικήσει». Ο Ρέντσι εκτιμά, τέλος, ότι η πρωτοβουλία της «Ιταλικής Αριστεράς» «δεν είναι πολιτικό σχέδιο, αλλά ονειρικό παραλήρημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή