Πρώτο βήμα προς την απόσχιση κάνει η Καταλωνία

Πρώτο βήμα προς την απόσχιση κάνει η Καταλωνία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. «Εγκρίνεται, με 72 ψήφους υπέρ, 63 ψήφους κατά και 0 αποχές». Η ανακοίνωση, στα καταλανικά, του αποτελέσματος της ιστορικής ψηφοφορίας για τη διακήρυξη της καταλανικής ανεξαρτησίας από τη Βουλή της Καταλωνίας χθες το απόγευμα έγινε δεκτή με θυελλώδη χειροκροτήματα όρθιων βουλευτών. Στα έδρανα της μειοψηφίας, αντιθέτως, επικρατούσε σιγή που αντικατοπτρίζει την αμηχανία της υπόλοιπης Ισπανίας.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες προβλέπει ότι εντός 30 ημερών ξεκινάει η «επεξεργασία νόμων για την κατάρτιση Συντάγματος, για την κοινωνική ασφάλιση και τα δημόσια οικονομικά», ενώ προαναγγέλλει ότι δεν θα ληφθούν υπόψη αποφάσεις «από τους θεσμούς του κράτους, ειδικά από το συνταγματικό δικαστήριο». «Το καταλανικό Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ξεκινήσει η δημοκρατική διαδικασία για τη μαζική, διαρκή και ειρηνική αποσύνδεση από το ισπανικό κράτος».

Το ισπανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την απόσχιση επαρχιών και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει απορρίψει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας. «Νομίζω ότι πολλοί Ισπανοί έχουν βαρεθεί πια αυτές τις συνεχιζόμενες προσπάθειες απονομιμοποίησης των θεσμών μας», είπε ο Ραχόι σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, συντάχθηκε με τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι «αυτοί που έθεσαν εαυτούς εκτός νόμου πρέπει να λογοδοτήσουν».

«Αυτή η διακήρυξη είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της τελευταίας 30ετίας προς τη Δημοκρατία, γιατί επιτρέπει στους κυβερνώντες να διαλέγουν ποιους νόμους θα σεβαστούν», είπε η επικεφαλής του φιλελεύθερου Ciudadanos στην καταλανική Βουλή, Ινιές Αριμάδας.

Οι Καταλανοί ζητούσαν εδώ και χρόνια να καθοριστεί η σχέση τους με την Ισπανία με δημοψήφισμα, το οποίο η Μαδρίτη απέρριπτε. «Υστερα από χρόνια που ζητούμε το δικαίωμα να αποφασίσουμε, αποφασίσαμε απλά να ασκήσουμε το δικαίωμα αυτό», είπε στην ιστορική συνεδρίαση ο επικεφαλής του συνασπισμού Junts pel Si (Μαζί για το ναι) Ραούλ Ρομέβα. «Ενα κράτος που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων είναι ένα κράτος αποτυχημένο».

«Κοιτάξτε μας στα μάτια: θα δείτε μόνο έναν λαό ζωντανό, χαρούμενο και μαχητικό. Δεν θα δείτε πραξικοπηματίες», είπε η βουλευτής της αριστερής CUP, που στηρίζει την απόσχιση. «Θέλουμε μια χώρα χωρίς νόμο Βερτ (εκπαιδευτική μεταρρύθμιση), χωρίς νόμο-φίμωτρο, χωρίς απαρτχάιντ στην υγεία, με αποτελεσματική αλληλεγγύη, ανθρωπισμό και δικαίωμα στην άμβλωση», προσέθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή