«Ρωγμές» στην κυβέρνηση του Π. Κοέλιο

«Ρωγμές» στην κυβέρνηση του Π. Κοέλιο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο αναμένεται να ανατρέψουν σήμερα τα ακροαριστερά κόμματα του Κοινοβουλίου, με προοπτική να προσφέρουν τη στήριξή τους στους Σοσιαλιστές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Παρότι το κόμμα του Κοέλιο κατέλαβε την πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα, δεν πέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, με μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων να εκδηλώνουν με τον τρόπο αυτό την αποδοκιμασία τους στα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, με αντάλλαγμα πακέτο οικονομικής στήριξης.

Αλμα είκοσι μονάδων βάσης, στο 2,87%, σημείωσε χθες το 10ετές ομόλογο, το υψηλότερο ποσοστό του από τον Ιούλιο, ενώ ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Λισσαβώνας υποχώρησε κατά 1,9%. «Το σενάριο μιας αριστερής κυβέρνησης και η αποπομπή της κεντροδεξιάς πρόκειται να γίνει πραγματικότητα, κάτι το οποίο οι αγορές προφανώς αποδοκιμάζουν», λέει ο Ζοάο Λαμπρέια, αναλυτής της Banco BiG στην πορτογαλική πρωτεύουσα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας γύρω από το κυβερνητικό πρόγραμμα στο Κοινοβούλιο, τα αριστερά κόμματα αναμένεται να εκμεταλλευθούν την υπεροχή τους σε έδρες, προκειμένου να ανατρέψουν τη μειοψηφική κυβέρνηση.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Σοσιαλιστής ηγέτης Αντόνιο Κόστα υπογράμμισε ότι η συμφωνία, την οποία υπέγραψε με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Αριστερό Μπλοκ και τους Πράσινους, «εγγυάται τον σχηματισμό και την προσφορά ψήφου εμπιστοσύνης σε σοσιαλιστική κυβέρνηση, που θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Πορτογαλίας».

Οι συμφωνίες της Λισσαβώνας με την Ε.Ε. σημαίνουν «ότι οι συνθήκες μπορούν να επιτρέψουν τη σταθερότητα για όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής θητείας, τηρώντας παράλληλα τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις», είπε ο κ. Κόστα.

Οι αριστεροί επίδοξοι κυβερνητικοί εταίροι των Σοσιαλιστών, όμως, δεν επιδιώκουν να μπουν στην κυβέρνηση, έχοντας μάλιστα ήδη απορρίψει κάποιες από τις επιβληθείσες μεταρρυθμίσεις.

Οι Σοσιαλιστές έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να αυξήσουν το εισόδημα των Πορτογάλων, ανατρέποντας ορισμένες από τις μισθολογικές μειώσεις της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Κοέλιο, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ευνοήσει περισσότερο τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης και της συρρίκνωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Η ενδεχόμενη σημερινή απόρριψη της κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο θα αφήσει δύο επιλογές στον πρόεδρο Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, ο οποίος έχει ήδη επιτεθεί στην άκρα Αριστερά για την ευρωσκεπτικιστική στάση της: να καλέσει τον Κόστα να σχηματίσει κυβέρνηση ή να διατηρήσει στην εξουσία με περιορισμένες εξουσίες την κυβέρνηση Πάσος Κοέλιο, ως υπηρεσιακή, μέχρι τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Απειλή για την ανάκαμψη

Η πιθανότητα σχηματισμού αριστερής κυβέρνησης, εκτιμούν οι αναλυτές, θα μπορούσε να απειλήσει τη διστακτική οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, παρά τις δεσμεύσεις των Σοσιαλιστών για τήρηση των συμβατικών τους υποχρεώσεων απέναντι στην Ε.Ε.

«Η κατ’ άρθρο διαπραγμάτευση του προϋπολογισμού, την οποία απαιτεί η Αριστερά από τους Σοσιαλιστές για να τους προσφέρει τη στήριξή της, είναι ιδιαίτερα προβληματική. Την ίδια ώρα, οι Σοσιαλιστές έχουν συνάψει επιμέρους συμφωνίες με κάθε κόμμα της άκρας Αριστεράς, κάτι που είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε τριβές, όταν έλθει η ώρα της ψήφισης αναγκαίων, επώδυνων νόμων», λέει ο αναλυτής Αντόνιο Κόστα Πίντο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή