«Αττικόν» και «Απόλλων» μπαίνουν στην τελική ευθεία

«Αττικόν» και «Απόλλων» μπαίνουν στην τελική ευθεία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι θέμα χρόνου, καλής θέλησης και πίστης για την αναγέννηση του αθηναϊκού κέντρου η επαναλειτουργία των κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων». Αθικτοι από την πυρκαγιά του Φεβρουαρίου 2012, οι κινηματογράφοι είχαν σωθεί την τελευταία στιγμή χάρη στην αυταπάρνηση ορισμένων πυροσβεστών αλλά και του μισθωτή, κ. Γιώργου Τσακαλάκη. Αυτή η πληροφορία προέρχεται από την προσωπική μαρτυρία του κ. Αντώνη Βογιατζή, προέδρου του παρακείμενου Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών.

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο καθώς η τρόπον τινά διαιτησία του Δήμου Αθηναίων ανάμεσα στα δύο αντιδικούντα Ιδρύματα Δεκόζη-Βούρου και Βούρου-Ευταξία δείχνει ότι έχει αίσια έκβαση. Η διαμεσολάβηση του Δήμου Αθηναίων έχει αρχίσει εδώ και πολλούς μήνες και επιχείρησε να καλλιεργήσει γόνιμο έδαφος ανάμεσα στα δύο ιδρύματα. Το Ιδρυμα Δεκόζη-Βούρου είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και των κινηματογράφων, αλλά οφείλει 24 εκατ. ευρώ στο Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία (προκύπτει με τις προσαυξήσεις βάσει της αρχικής σύμβασης που είχε υπογραφεί με πρωτοβουλία του Λάμπρου Ευταξία). Αυτή η οικονομική διαφορά έχει προκαλέσει καθυστέρηση στο έργο. Το ασφάλισμα (περίπου 660.000 ευρώ) δεν έχει ακόμη εισπραχθεί.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, επιθυμεί να δει τους κινηματογράφους να λειτουργούν, γεγονός που θα συμβάλει εξαιρετικά υπέρ της αναζωογόνησης της οδού Σταδίου, πρακτικά και ψυχολογικά. «Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία επιδιώκει με κάθε δυνατό μέσο και τρόπο την επαναλειτουργία της καρδιάς της Αθήνας μας: των κλειστών -και, ευτυχώς, όχι καμένων- κινηματογράφων “Αττικόν” και “Απόλλων”», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Αντώνης Βογιατζής. «Προς τούτο και στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του την πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Γεωργίου Καμίνη, ώστε -εγγυημένα και αποκλειστικά- να χρησιμοποιηθεί, επιτέλους, το αδρανούν ασφάλισμα για να ανοίξουν οι κινηματογράφοι».

Πράγματι, η πρώτη κίνηση είναι η εκ μέρους του ιδιοκτήτη (Ιδρυμα Δεκόζη-Βούρου) είσπραξη του ασφαλίσματος (ίσως από πρόσωπο κοινής αποδοχής) και η διάθεση αυτού καθ’ ολοκληρίαν υπέρ της λειτουργίας των κινηματογράφων. Τα μισθώματα των δύο κινηματογράφων έχουν κατασχεθεί από το Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία (λόγω των προς αυτό οφειλών από τον ιδιοκτήτη τους), αιτία στην οποία πρέπει να αναζητηθεί και ένας λόγος που παραμένουν κλειστές οι αίθουσες.

Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης έχει ολοκληρωμένη, κοστολογημένη μελέτη στερέωσης του καμένου κτιρίου, η οποία είναι έτοιμη προς εφαρμογή διότι επιπλέον έχει εγκριθεί και από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟ. Μελέτη, όμως, έχει και το Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία (του καθηγητή κ. Ιωάννη Λιακατά). Αν υπάρχει συμφωνία των εμπλεκομένων μερών για την εφαρμογή της μελέτης του ιδιοκτήτη (την οποία έχει ζητήσει να δει το Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία), το έργο μπορεί να προχωρήσει άμεσα.

Ζητούμενο για το άνοιγμα του «Αττικόν» και του «Απόλλων» είναι η ασφάλεια του κοινού. Επομένως, προτεραιότητα δίνεται στη στερέωση του καμένου κτιρίου και σε έργα αντιστήριξης ούτως ώστε η πρόσβαση στις δύο κινηματογραφικές αίθουσες να είναι ομαλή και να μη δημιουργεί ούτε υπόνοια ανησυχίας στο κοινό. Η έξοδος του κοινού από τη Χρήστου Λαδά (όπως παλιά) και από το παρακείμενο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών μπορεί να λειτουργήσει και πάλι. Σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, μπορεί να ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση του νεοκλασικού οικοδομήματος.

Τον Φεβρουάριο 2016 συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την πυρπόληση του κτιρίου. Η οδός Σταδίου (και το ευρύτερο κέντρο) έφθασε στο χαμηλότερο σημείο. Το καμένο κτίριο της οδού Σταδίου και Χρήστου Λαδά δημιουργεί μια «μαύρη τρύπα» καθώς βρίσκεται δίπλα στο επίσης πυρπολημένο κτίριο της Μαρφίν και απέναντι στο κλειστό ξενοδοχείο «Εσπέρια». Ο Δήμος Αθηναίων έχει θέσει το έργο ψηλά στις προτεραιότητές του και το κοινό αναμένει με τεράστιο ενδιαφέρον την ευτυχή κατάληξη. Αθηναϊκός πατριωτισμός στην πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή